Wpis z mikrobloga

Witajcie, potrzebuję rady od wykopowych hydraulików. Posiadam w domku letniskowym takiego typu zawór (głowicę). Jest to o tyle sprytne rozwiązanie, że mam go w łazience i w teorii powinien pozwolić mi na zakręcenie wody, która wychodzi do budynku (czyli dodatkowy zawór w domku oprócz zaworu głównego, który znajduje się na zewnątrz).

Po odkręceniu głównego zaworu po zimie zauważyłem, że delikatnie cieknie spod śruby zaznaczonej na grafice. To zdaje się nakrętka dociskająca uszczelnienie. Niestety musiałem ją dokręcić dość mocno, aby przestało kapać, i wtedy okazało się, że nie byłem już w stanie kręcić uchwytem ani w prawo, ani w lewo. Dopiero po poluzowaniu tej nakrętki znów mogłem odkręcać i zakręcać przepływ wody, ale wtedy znów zaczynało cieknąć. O co tu chodzi, jest na to jakaś rada? Mam w tym miejscu już nawinięte trochę taśmy teflonowej (może za mało?).

Podsumowując: jestem w stanie uszczelnić to miejsce po mocnym dokręceniu zaznaczonej nakrętki, ale wtedy blokuje się pokrętło.

Z góry dzięki za wszelkie rady. Pozdrawiam!
#hydraulika #remontujzwykopem #remont #pytaniedoeksperta
poznaniak - Witajcie, potrzebuję rady od wykopowych hydraulików. Posiadam w domku let...

źródło: 11

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Dzięki za odpowiedzi!
@niecodziennyszczon Chodzi o to, że mogła się po latach ubić i jest nieszczelna?
@darek-jg One będą lepsze niż taśma teflonowa, która już tam mam?
@halfoat Z wymianą całego gwintu może być problem, ze względu na to jak to jest obecnie zamontowane. Całość jest dość głęboko wpuszczona w płytki na ścianie. Do tej śruby uszczelniającej jeszcze jestem w stanie sięgnąć kluczem, głębiej będzie mega ciężko, a nie
  • Odpowiedz
  • 0
@darek-jg: Ok, tak zrobię, wezmę pakuły i pastę i tym spróbuję, ale szczerze to trochę obawiam się, że to nie rozwiąże problemu. Nawinę, przesmaruję, dokrecę, ale skąd pewność, że pokrętło znów się nie przyblokuje?
  • Odpowiedz