Aktywne Wpisy

marek2092 +204
#mecz tak narzekacie na Borasa, ale ja tam lubię jak on se komentuje, żywo od 1 minuty nie zamula, nawet jak nudny mecz jest on próbuje budować emocje darciem mordy. Wyluzujcie to tylko komentarz do meczu

umorusany_w_kale +19
#mecz #stadionowejedzenie
Cheeseburger, frytki i woda na Francja - Maroko
FIFA World Cup 2026
Cena 34$ (~129 PLN)
Cheeseburger, frytki i woda na Francja - Maroko
FIFA World Cup 2026
Cena 34$ (~129 PLN)
źródło: 20260709_233941
PobierzOcena
- 1 74.6% (144)
- 2 14.5% (28)
- 3 3.1% (6)
- 4 1.0% (2)
- 5 6.7% (13)

#nieruchomosci
Co bys wybral
W tym nowym to nie dość że zapłacisz podatek 23%. To jeszcze musisz samemu wszystko robić.
Albo bierz starą płytę.
Dobra lokalizacja, piwnice. Blisko też masz komunikację miejską więc nie musisz mieć samochodu. Na czas letni wystarczy hulajnoga na dojazdy, a w zimie jeździsz sobie komunikacją jak każdy, nie musisz przy tym odśnieżać samochodu i płacić za miejsce i tak dalej.
@Cozwykopem: VAT jest 8%
@kubekdudek Jak znajdziesz w miarę młody, ale wykończony tak że ci się podoba to bierz i się nie zastanawiaj. Wykonczeniowka to drogi koszmar, a majstrom przez ostatnie 8 lat boomu budowlanego sufit na łeb spadł.
Problem jest taki że do 10 lat to znajdziesz mieszkanie jedynie od flippera albo rozwodnika, mało jest takich dobrych ofert.
Ten z wtórnego to najczęściej nadaje się do remontu. Albo fliper zrobił po taniości i przypudrował albo ktoś kto sam mieszkał zrobił po taniości bo “miał być na kilka lat”.
Przeczytaj na wykopie jaka jest filozofia przy wykańczaniu mieszkań- jak najtaniej, jak trzeba to samemu malować ściany czy kłaść tanie panele.
@dochodek najczęściej nadaje się do remontu, a najtańsze panele to koszmar. Oglądała mieszkanie zrobione właśnie najtańszymi panelami i mimo że remont był parę lat wcześniej to te panele były całe wytarte, bo po prostu stanie do wymiany. Oczywiście miejsca gdzie było biurko i krzesło były przykryte małymi nowymi dywanikami.
Też warto zwrócić uwagę, bo jak oglądałam mieszkanie to zobaczyłam
@Cozwykopem: To nie sprawdzałeś mieszkania tylko lokal użytkowy który pewnie udawał mieszkanie. Na lokale niemieszkalne jest 23%, na lokale mieszkalne jest 8%
Rata kredytu wyniesie tyle samo co wyniesie haracz do właściciela. Problem i stuka w kupnie mieszkań polega na tym, że musisz kwotę równą racie kredytu płacić do właściciela, a jednocześnie odłożyć na wkład własny.
Pamiętaj z jednocześnie o inflacji
To niniejszym cię informuję że mieszkania z rynku pierwotnego są objęte VAT 8%.
@Cozwykopem: No nie, wkład własny na pierwsze mieszkanie to głupota i przejaw ekonomicznego analfabetyzmu. Lepiej brać RKM bez wkładu albo z minimalnym możliwym wkładem ponad gwarancję BGK
Dwa: od rodziców trzeba uciekać jak najszybciej. Im nie można ufać. A ty chcesz jeszcze tam mieszkać i pracować? Nie szkoda ci zdrowia psychicznego? Kończysz 18, pakujesz walizki w ten sam dzień i uciekasz. Albo jedziesz do rodziny wcześniej, przed 18, a potem po prostu nie wracasz.
A co do bk2% - powiem ci,
Generalkę masz to jak remont w wielkiej płycie nigdy nie był robiony.
Dla mnie analfabetyzm finansowy to wydawanie całej wypłaty, kredytowanie się na zakupy z chin i nieposiadanie żadnych oszczędności.
Co? Ludzie jeżdżą w okularach i z astygmatyzmem. Rzeczy które wymieniasz to bardziej mentalne blokady niż faktyczne przeszkody. Ta robota to nie musi być cofanie na żyletki slalomem tylko mniej więcej się postawić jako tako i cię załadują rurą do cysterny albo inną ładowarką do wywrotki. Ludzie jeżdżą pijani albo niewyspani i "nic" im to nie przeszkadza w
Weź się wczytaj.
A co do sytuacji domowej: fajnie, że miałeś miło w domu.
U mnie każdy z domu uciekł. I nigdy nie wrócił.
@Cozwykopem: No mówisz o widzeniu przestrzennym, a jego brak to właśnie astygmatyzm.
Nauka komunikacji, życia w społeczeństwie bez wskazania pewnych mechanizmów i nauki to katorga i nauka na własnych błędach, a i to pod warunkiem