Wpis z mikrobloga

Mamy to chopy, nowy-stary returning.
Projekt śledziłem odkąd się pojawił pomysł odświeżenia tego moda gdzieś 2 lata temu, w maju 2024 jakoś tak.
Grałem w testówki w tamtym roku, było OK.
Ale teraz to czapki z głów, modzik jest bardzo dopracowany i ma jakieś pojedyncze problemy już tylko.

Modzik znacznie lepszy niż patologiczne NB przesycone gowno-contentem i klasami z czapy. Po prostu goticzek 2 wzbogacony o nowy content, ale nie do przesady.

#gothic #returning
Antorus - Mamy to chopy, nowy-stary returning.
Projekt śledziłem odkąd się pojawił po...

źródło: Zrzut ekranu 2026-04-18 065901

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Antorus: Zatem według ciebie idea Opiekunów, która wywraca lore Gothica do góry nogami to "po prostu goticzek 2 wzbogacony o nowy content, ale nie do przesady". Wiesz co, przemyśl to sobie jeszcze raz, a ja tymczasem zagram po raz pierwszy New Balans ;) W maju ma się ukazać nowa wersja z klasą Wojownik Adanosa.
  • Odpowiedz
  • 0
@snake92: rozdział 7 jest usunięty, bo jest pobugowany i nieprzyjemny w ogrywaniu.

Nie ma pustyni adanosa ani asasynów.

@vanbolko lore gothica nigdy nie było szczególnie spójne i logiczne więc w dupie mam czy to pasuje czy nie. Wątek opiekunów jest fajnie poprowadzony i robi się to nawet spoko.
  • Odpowiedz
  • 0
@PistacjowyPonczek: MT2.5 to był projekt jednego typa który wcześniej nie modował gothica, i tak wyszło nieźle jak na początek.

Ret Leg jest robiony przez kilka osób. Jedyną mocno kontrowersyjną zmianą jest wywalenie z gry 7 rozdziału, który sztucznie wydłużał grę i był zbugowany bardziej niż gry bethesdy i piranhii na premierę razem wzięte. Poza tym to stary returning w którym ponaprawiano błędy i wywalono najgłupsze pomysły ruskich modderów.
  • Odpowiedz
@Antorus: Jestem ciekawy, bo swojego czasu grywałem w rebalance dawno temu, ale pamietam, że magiem grało się ciężko do 3 rozdziału tak mniej więcej. W sumie ograłbym takiego guru, ale nie wiem czy nie bedę musiał zmarnować ileś pn na siłę i b--ń dopóki czary nie będą zbyt mocne.
  • Odpowiedz
  • 0
@PistacjowyPonczek: pasywna regenka many jest nauczalna u Vatrasa od 2 rozdziału, mocno ułatwia to grę magami. Ale na razie klasy magiczne nie są jakoś bardzo dobrze zbalansowane. Grałem magiem wody w zamkniętą betę rok temu i był mocno OP, bo defy mobów na magię były bardzo niskie.

W modzie nie ma progów PNowych. Tzn jakieś tam są ale tylko od wartości bazowych, tabliczki i bonusy ładujesz na bieżąco przez całą
  • Odpowiedz
@Antorus: Tak, pamiętam, że w drugim rozdziale miałem pancerz z płytek pełzaczy w Jarkendarze już i poza orkami i może cieniostworem niec nie było w stanie mnie zoneshotować.
Niestety własnie new balance ma jedną wielką zaletę mimo tej pustyni adanosa, koalni orków i lodowej krainy, których nie lubię - build maga jest w dechę niezależnie od gildii. No to wyproóbujemy rebelance przy najbliższej okazji
  • Odpowiedz
  • 0
@PistacjowyPonczek: ja w nb sobie lubię zagrać na najniższym poziomie czyli 20 PN co poziom, 20 HP co poziom, 150% doświadczenia z walki. Wtedy grę przechodzę jakby to zwykła noc kruka była, bez grindowania tych wszystkich returnowskich pustyni uśmiechu etc. Speed run tylko główne questy fabularne robisz z podstawki, czyścisz khorinis jarka i GD i elo. Gildie daja całkiem niezły gear po rozdziałach tak czy siak nie trzeba się bawić
  • Odpowiedz
@Antorus: O, to myslałem, że nie tylko ja tak robię w NB z punktami nauki, zdrowia i punktami doświadczenia. W zasadzie mnie dziwi czemu NB wywaliło watek opiekunów. Moim zdaniem to było najbardziej klimatyczne. Ja bym odchudził NB z :
lodowej krainy, kopalni orków (chyba najbardziej nie lubię tej lokacji wraz z miastem orków), pustyni adanosa (ma klimat, ale za dużo backtrackingu) a zostawił opiekunów.
Ogólnie jeszcze w NB nie
  • Odpowiedz