Koleżkowcy moi kochani drodzy, proszę o polecenie wiertarki ręcznej która na pewno nie będzie miala bicia. Chciałbym ją zamontować w uchwycie do precyzyjnego wiercenia pionowego/poziomego długimi wiertłami. Się okazuje że we wszystkich moich sprzętach końcówka wiertła 40 cm chodzi po okręgu, czy to dlatego że używałem ich z udarem, czy po prostu tak już mają. We wierceniu krótkimi wiertłami tego nawet nie widać, ale przy długich robi się problem. Próbowałem też zrobić "jiga" z samych uchwytów wiertarskich 1/2 20-unf nowych nieśmiganych i też g---o z tego wyszło, pewnie są za tanie albo nie wiem co. Z góry dziękuję za pomoc.
@Catmmando: Do drewna ( ͡°͜ʖ͡°). Serio to np. wiercenie w kołkach bukowych od sztorca, poziomo w desce itd. Pomysłów jest wiele, ale skończy się na pomysłach jeśli nie uda mi się tego rozwiązać.
@Iorem_ipsum: przy tak długim wiertle to jest raczej mission impossible, jeśli do tego chcesz używać zwykłej wiertarki montowanej na statywie. Nie możesz po prostu najpierw nawiercać gniazda krótkim wiertłem (nawet z ręki wkrętarką)? Potem długie wiertło będzie już się prowadziło samo.
Chciałbym ją zamontować w uchwycie do precyzyjnego wiercenia pionowego/poziomego długimi wiertłami.
Się okazuje że we wszystkich moich sprzętach końcówka wiertła 40 cm chodzi po okręgu, czy to dlatego że używałem ich z udarem, czy po prostu tak już mają. We wierceniu krótkimi wiertłami tego nawet nie widać, ale przy długich robi się problem.
Próbowałem też zrobić "jiga" z samych uchwytów wiertarskich 1/2 20-unf nowych nieśmiganych i też g---o z tego wyszło, pewnie są za tanie albo nie wiem co.
Z góry dziękuję za pomoc.
#majsterkowanie #diy #narzedzia #remontujzwykopem
Serio to np. wiercenie w kołkach bukowych od sztorca, poziomo w desce itd. Pomysłów jest wiele, ale skończy się na pomysłach jeśli nie uda mi się tego rozwiązać.
@Iorem_ipsum: przy tak długim wiertle to jest raczej mission impossible, jeśli do tego chcesz używać zwykłej wiertarki montowanej na statywie. Nie możesz po prostu najpierw nawiercać gniazda krótkim wiertłem (nawet z ręki wkrętarką)? Potem długie wiertło będzie już się prowadziło samo.