Aktywne Wpisy
kwmd +101

lubie-sernik +84
Taką kolację zamówiłem za 10 zł z dostawą. Nie wiem co to jest ale dużo mięsa.
Omg jakie to ostre....
#sernikpodrozuje
Omg jakie to ostre....
#sernikpodrozuje
źródło: 1000056598
Pobierz

- Płytę indukcyjną - 7200W, 400V 2N (2 fazy, ~15,6A/fazę)
- Piekarnik - 3390W (~14,7A)
- Zmywarkę - 2400W (~10,4A)
- Mikrofalę - 1300W (~5,7A)
- Okap, lodówkę, gniazdka
Czy to ma prawo działać przy przekroju kabla 5x2,5mm²? Wrzuciłem to w AI i wychodzi mi że jeśli mają tam dojść bezpieczniki B16 na każdą faze + różnicówka + rozłącznik izolacyjny to będzie wywalać bezpieczniki i najlepiej byłoby dociągnąć jeszcze jedną osobną linie 5x4mm pod samą indukcję.
Wrzucam też notatkę z AI: https://markdownpastebin.com/?id=4be6eb6a802240eb9cb3e8f91d9f0e18
Będę bardzo wdzięczny gdy ktoś mógł mi to zweryfikować i powiedzieć jak powinno to być zrobione ze sztuką 🙏
#elektryka #remontujzwykopem #elektroda #budowadomu
Z opisu wynika też, że nie praktykujesz przy instalacjach więc zalecam zdrowy rozsądek i odstapienie od tego typu pomocy.
puścić osobny obwód do indukcji to pryszcz, kabel 5x2,5mm2 bo większego nie trzeba jest tani a bruzdy nawet trzeźwy majster potrafi zrobić (a co dopiero pijany)
bo potem będzie w---w w wigilię jak stara odpali zmywanie, pieczenie i gotowanie i nagle wywali wszystkie zabezpieczenia albo kabel w ścianie się sfajczy
źródło: images
Pobierzźródło: temp_file881490602941762765
PobierzPoradzi sobie.
Jest jeszcze kilka innych szczegółów, które elektryk weźmie pod uwagę.
Ode mnie porada kosztuje 100pln potwierdzonej wplaty na dowolne schronisko
U mnie w remontowanym starym domu są 5g2,5 na kuchenkę i piekarnik, a cała reszta gniazd jest połączona z obwodów dla pokoi obok.
Faktycznie nie byłoby źle, gdyby do piekarnika 1f i 2f płyty szedł osobny przewód 3f, 5x 2.5. niezależnie od reszty gniazdek. A to dlatego, że nie liczy się tu przekrój pojedynczych żył na każdej z faz, a przekrój wspólnej żyły neutralnej - jakby obciążenia były symetryczne na 3f to by nie było problemu,
Moje pytanie wzięło się stąd, że majster który tam coś wykańczał i dociągnął tę instalację
@digitallord: tak, wymaga zmiany - Majster ;)
Takie zmiany w domu oficjalnie powinny opierać się na projekcie nowym instalacji elektrycznej. A w praktyce (bo oficjalnego projektu to pewnie nikt nie zrobi) należałoby to przynajmniej objadać i zaplanować z ELEKTRYKIEM który pozna co już tam jest, co do czego można, i gdzie będzie wąskie gardło.
Obawiam się, że ten jeden przewód jest tam najmniejszym
to sumujesz łączną moc
czyli 14kW i sprawdasz ile to amperów.
wychodzi 60A
teraz sprawdzasz jak gruby musi być kabel
Jeżeli koniecznie musisz całą kuchnię zasilać z jednego przewodu 5x2.5, no to indukcja pod dwie fazy, piekarnik pod trzecią i gniazda
@hrumque: To jaki maksymalny prąd może płynąć żyłą neutralną przy nierównomiernym obciążeniu faz? Załóżmy, że ciągniemy x A z 2 faz, z trzeciej nic.
@1KnSsUwjJE8pRmLYs7hmpqAqzPGekhFNaC: jeśli z 2 faz będziesz ciągnął po równo, np po 10A, to na neutralnej ... będzie też równo tyle samo - 10A (geometrycznie to łatwo wykazać, bo powstaje trójkąt równoboczny strzałek faz).
Gorzej się robi, jak obciążenia stają się nie-grzałką (czytaj - prąd będzie nie w fazie
@nWaldziu: ze wszystkim co napisałeś się zgadzam.
Tylko dopowiem, że jak coś wymaga "zapamiętania", to na pewno ktoś kiedyś zapomni i (w najlepszym razie) na wywalonych bezpiecznikach się skończy nie raz.
Tym bardziej, że w takim przypadku (tak jak napisałeś do OPa) - jeśli to MUSI iść tym przewodem 5x2.5 to dlatego że ktoś ma taki kabel zastany, ale tutaj akurat jest