Wpis z mikrobloga

Hej, mam pewien problem... U znajomych robią remont kuchni, do której dochodzi jedna linia 5x2,5mm² (3 fazy) z rozdzielni głównej. Na tym kablu trzeba podpiąć podpiąć:

- Płytę indukcyjną - 7200W, 400V 2N (2 fazy, ~15,6A/fazę)
- Piekarnik - 3390W (~14,7A)
- Zmywarkę - 2400W (~10,4A)
- Mikrofalę - 1300W (~5,7A)
- Okap, lodówkę, gniazdka

Czy to ma prawo działać przy przekroju kabla 5x2,5mm²? Wrzuciłem to w AI i wychodzi mi że jeśli mają tam dojść bezpieczniki B16 na każdą faze + różnicówka + rozłącznik izolacyjny to będzie wywalać bezpieczniki i najlepiej byłoby dociągnąć jeszcze jedną osobną linie 5x4mm pod samą indukcję.

Wrzucam też notatkę z AI: https://markdownpastebin.com/?id=4be6eb6a802240eb9cb3e8f91d9f0e18

Będę bardzo wdzięczny gdy ktoś mógł mi to zweryfikować i powiedzieć jak powinno to być zrobione ze sztuką 🙏

#elektryka #remontujzwykopem #elektroda #budowadomu
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@digitallord lepiej nie w--------j się w takie tematy jeśli nie masz pojęcia, wykształcenia i uprawnień.
Z opisu wynika też, że nie praktykujesz przy instalacjach więc zalecam zdrowy rozsądek i odstapienie od tego typu pomocy.
  • Odpowiedz
@digitallord: nawet jak podzielisz to sprytnie na fazy to będzie na styk co teoretycznie taka żyła 2,5mm2 znosi

puścić osobny obwód do indukcji to pryszcz, kabel 5x2,5mm2 bo większego nie trzeba jest tani a bruzdy nawet trzeźwy majster potrafi zrobić (a co dopiero pijany)

bo potem będzie w---w w wigilię jak stara odpali zmywanie, pieczenie i gotowanie i nagle wywali wszystkie zabezpieczenia albo kabel w ścianie się sfajczy
Catmmando - @digitallord: nawet jak podzielisz to sprytnie na fazy to będzie na styk ...

źródło: images

Pobierz
  • Odpowiedz
@digitallord: powiedz mu to, co tutaj napisałeś.
Poradzi sobie.

Jest jeszcze kilka innych szczegółów, które elektryk weźmie pod uwagę.

Ode mnie porada kosztuje 100pln potwierdzonej wplaty na dowolne schronisko
  • Odpowiedz
@digitallord: Jeśli to remont, to jak to działo dotychczas?
U mnie w remontowanym starym domu są 5g2,5 na kuchenkę i piekarnik, a cała reszta gniazd jest połączona z obwodów dla pokoi obok.
  • Odpowiedz
@digitallord: jak koledzy piszą - elektryk powinien być na tyle ogarnięty, by to dobrze rozrzucić po fazach.

Faktycznie nie byłoby źle, gdyby do piekarnika 1f i 2f płyty szedł osobny przewód 3f, 5x 2.5. niezależnie od reszty gniazdek. A to dlatego, że nie liczy się tu przekrój pojedynczych żył na każdej z faz, a przekrój wspólnej żyły neutralnej - jakby obciążenia były symetryczne na 3f to by nie było problemu,
  • Odpowiedz
  • 1
@ZikMiak: @hrumque @Tfuj_ex to jest stary dom, wcześniej z takich rzeczy które mogły obciążać mocno instalacje to był tak naprawdę tylko piekarnik. Nie było indukcji i zmywarki. Woda była gotowana na gazie, więc domyślam się że teraz oprócz tego co wymieniłem może dojść także czajnik elektryczny co jest kolejnym urządzeniem z większą mocą.

Moje pytanie wzięło się stąd, że majster który tam coś wykańczał i dociągnął tę instalację
  • Odpowiedz
ewentualnie przekazać informację że coś wymaga zmian

@digitallord: tak, wymaga zmiany - Majster ;)
Takie zmiany w domu oficjalnie powinny opierać się na projekcie nowym instalacji elektrycznej. A w praktyce (bo oficjalnego projektu to pewnie nikt nie zrobi) należałoby to przynajmniej objadać i zaplanować z ELEKTRYKIEM który pozna co już tam jest, co do czego można, i gdzie będzie wąskie gardło.

Obawiam się, że ten jeden przewód jest tam najmniejszym
  • Odpowiedz
@digitallord: a co to za filozofia, i tak masz jakieś strasznie duże wartości ale jeżeli to prawda i mieszkanie masz jakieś przemysłowe że jest w stanie tyle uciągnąć
to sumujesz łączną moc
czyli 14kW i sprawdasz ile to amperów.
wychodzi 60A

teraz sprawdzasz jak gruby musi być kabel
  • Odpowiedz
@digitallord: pierwsze pytanie czy to aż taki problem by był, żeby dostać się z rozdzielni do kuchni nowymi przewodami. Lepiej wykuć bruzdę/usunąć regips z sufitu i zrobić wszystko tak jak należy. Jak już się robi remont, to żeby było dobrze na lata, a to co rozkminiasz, to jest łatanie dziury.

Jeżeli koniecznie musisz całą kuchnię zasilać z jednego przewodu 5x2.5, no to indukcja pod dwie fazy, piekarnik pod trzecią i gniazda
  • Odpowiedz
To jaki maksymalny prąd może płynąć żyłą neutralną przy nierównomiernym obciążeniu faz? Załóżmy, że ciągniemy x A z 2 faz, z trzeciej nic.

@1KnSsUwjJE8pRmLYs7hmpqAqzPGekhFNaC: jeśli z 2 faz będziesz ciągnął po równo, np po 10A, to na neutralnej ... będzie też równo tyle samo - 10A (geometrycznie to łatwo wykazać, bo powstaje trójkąt równoboczny strzałek faz).

Gorzej się robi, jak obciążenia stają się nie-grzałką (czytaj - prąd będzie nie w fazie
  • Odpowiedz
z zapamiętaniem, żeby nie odpalać jednocześnie termomixa, czajnika I piekarnika

@nWaldziu: ze wszystkim co napisałeś się zgadzam.

Tylko dopowiem, że jak coś wymaga "zapamiętania", to na pewno ktoś kiedyś zapomni i (w najlepszym razie) na wywalonych bezpiecznikach się skończy nie raz.
Tym bardziej, że w takim przypadku (tak jak napisałeś do OPa) - jeśli to MUSI iść tym przewodem 5x2.5 to dlatego że ktoś ma taki kabel zastany, ale tutaj akurat jest
  • Odpowiedz