Wpis z mikrobloga

#niemiecki

Hej. Stary cap już ze mnie, ale pomyślałem, że nauczę się niemieckiego do poziomu komunikatywnego. Uczyłem się jakoś przez 2 lata, ale to jeszcze 12 lat temu. Nie wliczając w to szkoły oczywiście, bo tam ledwo się liznęło języka. Mocne podstawy są.
Jaki kurs online polecacie? Zależy mi na nauce całych zdań, bo z doświadczenia wiem, że nauka samych słówek nic nie daje.
Angielski mam C1
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ja się uczyłem po 30-stce i największą barierą chyba była motywacja, nie miałem tego uczucia pozytywnego jak się czegoś nauczyłeś i później byłeś w stanie się porozumieć. Więc jeśli masz możliwość w jakiś sposób znaleźć się w sytuacji, że musisz mówić po niemiecku to wtedy poczujesz najwiekszy boost - może jakiś znajomy niemiecki, robota w Niemczech / z klientem niemieckim albo załatwienie jakichś spraw w Niemczech, w urzędach czy np. szukanie auta
  • Odpowiedz
@Polina2137: w przypadku niemieckiego może być to wywalenie pieniędzy w błoto JESLI MOWIMY o zaczęciu nauki z tutorem, bo jednak na początku dużo słów musisz umieć, to nie jest angielski, że nawet mój tato wie co to check engine xD
  • Odpowiedz
@Maly_Jasio: wpierw zacznij od słuchania, jest dużo jakiś filmów dla początkujących które są dosyć fajne (extra auf deutsch albo nicos der weg) ja teraz jestem zanurzony w podcasty auf deutsch (wystarczy to wpisać w yt)
  • Odpowiedz
@Maly_Jasio: Znajdź sobie listę słówek - czy to listę częstotliwości, czy pliki z Goethe dla określonego poziomu - i twórz własne zdania (bez tłumacza) w Anki (max do 5-6 słów, żeby nie były za długie) . Powtórki rób codziennie. Do tego grama, ale taka najprostsza - 3 czasy, modalne, zaimki itp. + dużo słuchania. No i zostaje praktyka - na początku polecam proste zdania o otaczającym świecie lub czynnościach, które
  • Odpowiedz