Wpis z mikrobloga

✨️ Czy 14 000 zł brutto to wystarczająca pensja w Krakowie?
Czy pensja w wysokości 14 000 zł brutto pozwoli na spokojne życie w #krakow ? (brak dzieci), tj. wynajem mieszkania, opłaty, ogólnie koszty życia.
Pracuję jako admin (Oracle/PostgreSQL) w #it przy obsłudze dużej spółki, mam 7 lat expa, obecnie w mieście <80tys zarabiam 7900 zł brutto i zdaję sobie sprawę z tego że moja stawka jest mocno zaniżona. W trakcie rozmowy z rekruterką podczas jej pytania o oczekiwane zarobki rzuciłem 14000 i od razu odniosłem wrażenie że było to u niej "spoko" - aż kusiło mnie rzucić trochę więcej, dajmy chociaż ten tysiąc-dwa więcej. Czekam teraz na kolejny etap rekrutacji, ale gryzie mnie myśl czy czasem zaproponowana stawka w Krakowie nie będzie zbyt mała
#pracait #zarobki #pytanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 92
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: starczy, ale ceny najmu w Krakowie są p----------e, nie wspominając już o cenach mieszkań gdybyś w końcu chciał kupić coś swojego. Nie lepiej pracować zdalnie za te pieniądze i zostać w małej taniej miejscowości?
  • Odpowiedz
Wy sie śmiejecie, a są ludzie co zarabiają powyżej średniej krajowej i nie potrafią oszedzic.

Tymczasem ja, kiedy wyprowadziłem się od mamy robiący na stażu za 2k, opalacjacy mieszkanie 1k plus czynsz i opłaty jak woda, prad, śmieci itp a do tego musiałem sie zmieścić, aby miec na jedzenie i bilet miesięczny. I to przez pol roku, bo po stazu dostałem pol etatu i znowu za 2k j3b@l3m.
A przyjdzie gość i
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: za 9k netto spokojnie sie utrzymasz, p----------o ludzi strasznie. 5k na zycie po odjeciu czynszu, to jak nie jesz na miescie codziennie to na wakacje z tego pojedziesz i jeszcze odlozysz.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ~9873 zł netto
najem odstępne 2500 zł
opłaty z internetem 600 zł
abo gsm 30 zł
jedzenie min 150-170 zł / tydzień = 640 zł
transport bieda komem ~100zł lub samochód 1 bak
  • Odpowiedz
Ale mnie irytują odklejeńcy, którzy bez śmieszków piszą, że 10.000 na rękę to mało.

Wracajcie układać towar na półkach, bo was zaraz wyrzucą z tego holenderskiego magazynu
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: wystarczy ale rzuciłeś mało i podejrzewam że właśnie o to chodzi w tym bajcie żeby ludzie cię zaczęli cisnąć jak nisko się cenisz

Weź się lepiej do roboty o ile ja w ogóle masz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: 14k brutto to to około 9500 netto średnio w roku, koleżanka mojej żony ma podobną stawkę na rękę (przy b2b) i żyje w Krakowie od pierwszego do pierwszego, wszystko oczywiście zależy od twojego stylu życia, jak często chodzisz po knajpach itp, za ile wynajmiesz mieszkanie. Jeżeli na mieszkanie i opłaty wydasz około 4000 to zostaje ci ok 5k na rękę, da się przeżyć ale raczej nie będzie to super
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak chcesz mieszkanie to najtańsze (i najgrosze, najmniejsze, najdalej od centrum etc) wynajmiesz za 3000 ze wszystkim jak dobrze poszukasz. Jak chcesz coś na szybko to nastaw się na 4k minimum i sky is the limit jeśli masz jakieś większe oczekiwania.

Koszty życia jak wszędzie, jak jadasz na mieście to większy wybór i większa konkurencja cenowa niż w małym mieście.

Jedyne co może przeszkadzać to:
- dojazdy do pracy, raczej komunikacją miejską
  • Odpowiedz