Wpis z mikrobloga

XDDDD by za darmo zostać głupim motorniczym z 3 miesięcznym kursem i potem zarobkami niewiele wyższymi od minimalnej musisz podpisać we Wrocławiu lojalkę na parę lat, a by zostać lekarzem którego wykształcenie kosztuje miliony i który od razu po studiach ma pewne zarobki powyżej średniej krajowej bez żadnego papierka, eldorado.

#lekarze #nfz #studia #zarobki #medycyna #praca
michalxd21 - XDDDD by za darmo zostać głupim motorniczym z 3 miesięcznym kursem i pot...

źródło: image

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@michalxd21: na szybko wyggoglane ze kurs kosztuje 6-6,5k.
Ktos normalny podpisuje lojalke na 3 lata za minimalna zeby oszczedzic 6k?

Ale z drugiej strony cos mi sie obilo o oczy (do sprawdzenia jesli kogos interesuje) ze zerwanie lojalki wiaze sie z pokryciem kosztow. PROPORCJONALNIE. Czyli zerwiesz od razu to placisz 6-6,5k. Ale jak po roku to juz mniej.
  • Odpowiedz
  • 17
@gorzki99: tym bardziej wielkie XD że miasta się zabezpieczają na 2-3 lata za te 6-8 koła za kurs, a państwo polskie co przepala miliony na lekarzy co uciekają od razu za granicę nie.
  • Odpowiedz
@michalxd21: Z tym "uciekaniem lekarzy" to bylbym jednak troche ostrozniejszy :D

Mnie bardziej smiesza bezplatne studia - jakiekolwiek. Za KAZDE studia, jesli sa bezplatne, to powinna byc lojalka.
  • Odpowiedz
@gorzki99: już słyszałam o mechanikach którzy zgodzą się zaoferować pracownikowi kurs za 10 000 pod warunkiem podpisania lojalki na 10 lat, z zastrzeżeniem że jak zerwie po 9 to będzie płacić pełne 10 000.
Niby każdy wie że płaci się proporcjonalnie, ale wiadomo.

I typ którego dobrze znałam nie skorzystał z tego, bo bał się panicznie tej lojalki xD. I kto inny wziął to z pocałowaniem ręki, bo zarobki jakie
  • Odpowiedz
@gorzki99: kwestia tego jak ją wyegzekwujesz, że ktoś ma rok mieszkać w Polsce czy pracować w Polsce? Bo jeżeli ktoś kończy g---o studia to roboty też żadnej mieć nie będzie.
A może zejść się skończyć na przykład banem na wyjazd z kraju i sposobem na zatrzymanie młodych.
Trzeba pamiętać, że człowiek podejmuje decyzję o studiach często mając sieczkę w głowie, albo żeby uciec po prostu z domu. Pamiętaj że rodzice
  • Odpowiedz
Trzeba pamiętać, że człowiek podejmuje decyzję o studiach często mając sieczkę w głowie, albo żeby uciec po prostu z domu. Pamiętaj że rodzice mają obowiązek płacenia na utrzymanie dziecka do 26 roku życia jeśli się uczy.

@Cozwykopem: Pozwol ze sprostuje. Kojarze ze nie raz wymienialismy opinie (nie zawsze zgodne) wiec raczej sie nie obrazisz :P

1-polskie prawo stanowi obowiazek nauki do 18 r.z. Studia sa nieobowiazkowe. Ale skoro prawo wymusza uczenie sie
  • Odpowiedz
@gorzki99: jak jest bezrobotny to nie pobiera żadnego zasiłku, masz błędne informacje.

A co do studiów i nauki – ten przykład nie jest wyssany z palca. Jest wiele osób które ma ogarniętą psychikę jest rozwinięta w wieku 18 lat, ale wiele osób jest też przetrzymywanych w domu i poza szkołą nie ma kontaktu z innymi ludźmi.

Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak wiele jest dysfunkcyjnych rodzin w Polsce, i nie
  • Odpowiedz
@gorzki99: A wracając do klauzul abuzyjnych... Tak, można było tłumaczyć temu tłukowi w nieskończoność, ale on nie podpisze bo będzie musiał 10 koła płacić i co on biedny zrobi.
  • Odpowiedz
jak jest bezrobotny to nie pobiera żadnego zasiłku, masz błędne informacje.

@Cozwykopem: W mojej 21 letniej karierze zawodowej bylem cale 3 miesiace bezrobotnym. Na wlasne zyczenie. Zamkneli mi zaklad w ktorym pracowalem 9 lat. I postanowilem se odpoczac. No ale zeby bylo wsio jak ma byc to zarejestrowalem sie w UP. Pierwsze 3 miesiace - BEZ PRAWA DO ZASILKU. Ale mnie to walilo - mialem oszczednosci. No ale potem mieli mi
  • Odpowiedz
@gorzki99: nie dyskutowaliśmy chyba nigdy, ale czy tobie czasem w życiu się powodzi bardzo dobrze? bo mam wrzenie że tak i że Twoje spojrzenie na sprawę jest niestandardowe.

mam wrażenie, ale z chęcią się dowiem ze się mylę, że zarabiasz bardzo dobre pieniądze. To nie dyskredytuje Twoich argumentów, chciałem tylko zwrócić uwagę że masz argumentacje lekko oderwana od rzeczywistości z mojej perspektywy.
  • Odpowiedz
@gorzki99: @Cozwykopem ja to bym generalnie poklasyfikował studia na strategiczne dla państwa i zbędne. Strategiczne byłyby za friko, jakieś prawo, administracja, medycyna - kończysz je i masz dług który jest odraczany na X lat. Gdy po X latach pracujesz w kraju to on stopniowo maleje, a np. Po 15 latach przepracowanych w kraju i odprowadzanych tu podatkach (już nawet niekoniecznie w tej branży) dług się całkowicie anuluję.

A studia
  • Odpowiedz
nie dyskutowaliśmy chyba nigdy, ale czy tobie czasem w życiu się powodzi bardzo dobrze?

@zenon_z_chorzowa1: Zdefiniuj "bardzo dobrze".

bo mam wrzenie że tak i że Twoje spojrzenie na sprawę jest
  • Odpowiedz
@gorzki99: Bardzo dziękuję o doprecyzowanie, to pozwala trochę zrozumieć podejście do niektórych tematów.
spróbujmy pogadać o tym:

plac za swoje "widzimisie" Wybrales se studia "wplyw ameby na rozwoj jezyka perskiego"
nigdy nikt nie wie co będzie za 10, 20 lat, ja wybrałem studia, które dały mi wiedzę na 20 lat bycia milionerem i jeszcze jakieś 10 lat odcinania kuponów.

inni moi znajomi wybrali g---o kierunki. Ale zdaję sobie sprawę z
  • Odpowiedz
nigdy nikt nie wie co będzie za 10, 20 lat

@zenon_z_chorzowa1: Pelna zgoda

Tylko ze... (nie hejtuje tylko podaje przyklad) bibliotekarstwo czy fililogia zawsze bedzie jaka bedzie. Za 10-20 itp lat. To byl przyklad - wiecej jest
  • Odpowiedz
@gorzki99: bardzo ciekawe spostrzeżenia. W mojej głowie jest pole na marnowanie pieniędzy bo ktoś się pomylił. No poszedłem na weterynarie i ją skończyłem, ale się myliłem.

Zgadzam się ze jako społeczeństwo wydaliśmy kasę, ale studiowanie w stresie oczekiwań jest złe, studiowanie bo mogę jest dobre. Wielu ludzi dopiero w wieku 40 lat odkryło swoje powołanie i zmieniło ludzkość.

Nie jestem lewakiem, nie czuje się lewakiem, ale jak przeczytałem co napisałem to się
  • Odpowiedz