Wpis z mikrobloga

List otwarty do redaktorów naczelnych, wydawców i social media workerów polskich mediów. Bo tylko tyle mogę.

Piszę ten list jako czytelnik, który z coraz większym niepokojem obserwuje to, co dzieje się pod waszymi postami w mediach społecznościowych. Za każdym razem, gdy temat dotyczy Ukraińców, migrantów lub jakiejkolwiek grupy, wobec której w Polsce łatwo wzniecić niechęć - sekcje komentarzy zamieniają się w ściek. Nienawiść, dehumanizacja, nawoływanie do przemocy, powielanie kłamstw. To nie są pojedyncze incydenty. To codziennośc. Choć autorami obrzydliwych słów są użytkownicy, to przestrzeń w której one funkcjonują, należy do was

Algorytm karmi się nienawiścią, a wy mu na to pozwalacie

Wiemy, jak działają media społecznościowe. Agresywne komentarze generują emocje, emocje generują odpowiedzi, a to wszystko buduje zasięgi i wasze zyski. Obecna sytuacja to patologia, w której media głównego nurtu stają się gospodarzami internetowych igrzysk śmierci. Brak moderacji, brak usuwania komentarzy nawołujących do przemocy i brak blokowania recydywistów hejtu to nie jest neutralność, to nie wolność słowa, to ciche przyzwolenie. Wolność słowa nie oznacza wolności do linczu, który codziennie odbywa się na waszych stronach.

Dlatego apeluję:

- Zacznijcie moderować komentarze. Jeśli nie macie zasobów, by ich pilnować, wyłączcie możliwość komentowania. Komentarze odmawiające ludziom godności ze względu na narodowość czy pochodzenie powinny znikać natychmiast.
- blokujcie konta, które notorycznie przekraczają granice, lub które są stworzone wyłącznie do tego. Macie przecież wgląd w historię.

Wasze redakcje mają realny wpływ na to, jak wygląda debata publiczna w Polsce. Przestańcie zasłaniać sobie oczy papierkiem z królem na jad wylewający się z waszych stron w socjal mediach. Nie budujcie swojej potęgi na najgorszych ludzkich instynktach. Pokażcie, że polskie media stać na standardy, które stawiają człowieka ponad algorytmem. Jeśli nie chcecie sprzątać, musicie zacząć się brudzić razem z nami.

Codzienny konsument mediów społecznościowych, nikt, użytkownik portalu wykop.pl - Neobychno.

Neobychno - List otwarty do redaktorów naczelnych, wydawców i social media workerów p...

źródło: ht

Pobierz
  • 147
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Neobychno: ale fejsbuk od lat celowo nakręcał spirale nienawiści aby momenytować wszysko

algorytmy fb celowo wyświetlają ludziom to co chą zobaczyć
jak ktoś będzie się na messengerze żalił że wyzywają ją od grubasów to FB będzie celowo podsycał komentarze o byciu grubym

ZUCKERBERG TO J----E WCIELENIE GOEBELSA I STALINA 21 WIEKU
obrzydliwy człowiek
  • Odpowiedz
@Neobychno: Zacznijcie moderować komentarze bo przekaz dnia z trollowni się nie przebija. Zacznijcie moderować komentarze bo ludzie piszą prawdę. Zacznijcie mordować prawdę i wolnośc myślenia, znaczy się zacznijcie moderować.
17 plusów i główna, no nikt tego politycznego gówna nie promuje, a na wykopie nie ma faworyzownia politycznych trolli.
  • Odpowiedz
Zapomniałeś o patologi, Polacy nienawidzą patoli, a obecnie na forach żaluje się bardzo że nie zostało jej usuniętej więcej. Zakazać mówienia prawday, że po patologię należy wysyłać śmieciarki. No i zapomnialem, wincej nielegalnych emigranów by żyło nam się lepiej.
  • Odpowiedz
Dobrodziejstwem Internetu jest to, że każdy ma do niego dostęp i informacji w nim zawartych. Przekleństwem Internetu jest to, że każdy ma do niego dostęp i informacji w nim zawartych.
  • Odpowiedz
Nie wiem, ja za to mam wrażenie, że jest taka grubymi nićmi szyta propaganda, że to się w pale nie mieści.
Jest kompletny prawie ban na informacje, nikt nie wie co tam się dzieje ( Ukraina). Sprzedawane jest info bez żadnej werryfikacji jednej strony.
Temat drugi - niechęć do Ukraińców. Nie znam ani jednej osoby ze swojego otoczenia pałająca czymkolwiek pozytywnym w stosunku do Ukraińców. Albo stosunek jest kompletnie obojętny, albo negatywny
  • Odpowiedz
To jesteśmy za wolnością słowa czy nie ?
Rozumiem że należy moderować wypowiedzi nawołujące bezpośrednio do przemocy, czy bezpośrednie groźby karalne.
"Moderować" to w dzisiejszych czasach zaczyna znaczyć "usuwać opinie i obserwacje których nie lubię".
  • Odpowiedz
  • 64
@Neobychno: a ja mam do Ciebie apel - przestań działać przeciw demokracji. To nie jest mile widziane, a w skrajnych przypadkach może być nawet karane. A jak już to miej odwagę cywilną nazywać rzeczy po imieniu i nie wycieraj sobie wiadomo czego hasłami typu godność, wolność słowa. To co postulujesz jest obecne w Chinach, Rosji, na Białorusi czy w Korei Północnej - kiepskie wzorce, z którymi się raczej walczy, a
  • Odpowiedz
Jprdl, internet już dawno nie jest tym, czym był na samym początku, ba, czym był jeszcze 10 lat temu. W ubiegłej dekadzie jeszcze ktoś w komentarzach mógł zanegować tezę z artykułu i przedstawić odmienny punkt widzenia. Najłatwiejszą metodą załatwienia jakiejś sprawy nie było już pisanie listów do gazety czy telewizji, ale zapostowanie na fanpejdżu jakiejś firmy, żeby się musiała tłumaczyć. Teraz wszędzie ukrywanie komentarzy, shadowbany, blokowanie, pozwy o naruszenie dóbr. Stare czasy
  • Odpowiedz
@Neobychno: Sama prawda mireczku, zamknąć mordy tym onucom! A tak na dobrą sprawę to jakim prawem pojawiają się artykuły stawiające Naszych Braci Ze Wschodu w negatywnym świetle pod którymi ci hejterzy się udzielają?! Powinno być jak w Wielkiej Brytanii, wytropić onuce odpowiedzialne za te zbrodnie i od razu do pudła z nimi! Zachciało im się hejtu i narzekania na internecie, a powinni nigdy nie wychodzić z pomieszczenia 2x2 i nie
  • Odpowiedz
  • 5
@NocnyFuriat: Cżłowieku, wyluzuj. Nikt Ci nie odbiera wolności słowa. Napisałem to pod wpływem kolejnego newsa o tym, że w ukrainie zgineło dziecko po nalotach ruskiego okupanta, gdzie w komentarzach przywitało mnie kilkaset wypowiedzi typu "co mnie to obochodzi", "No i dobrze", "To kara za wołyń" i inne tego typu. Jeśli ludzie nie mają wstydu, to portale muszą coś z tym robić. A i to nie był news na republice czy
Neobychno - @NocnyFuriat: Cżłowieku, wyluzuj. Nikt Ci nie odbiera wolności słowa. Nap...
  • Odpowiedz
W komentarzach na fb w tematach okołopolitycznych udzielają się głównie boty i debile. Dla własnego zdrowia psychicznego najlepiej tam w ogóle nie zaglądać.

Może się wydawać, że te starsze grażynki z kwiatkami w tle udostępniające na swoich wallach zbiórki na chore dzieci to legit profile ale pattern jest zawsze taki sam. Piszą krótkie 1-2 zdaniowe komentarze które wzbudzają emocje i nigdy nie odpisują na argumenty innych użytkowników. Wg. różnych statystyk 20-50% komentarzy
  • Odpowiedz
  • 3
@President_Hubert: Masz rację, ale pogodziłem się z tym, że są hejterskie strony. Nie mogę się pogodzić z tym, że w takie same hejterskie strony zamieniają się duże, teoretycznie powazne media. Obecnie troglodyci są wszędzie, chyba przez to jak media społecznościowe reklamują treści. Kiedyś był strony typu rzeczpospolita, bankier, jakieś niszowe domeny jak portalspożywczy gdzie półgłówki nie docierały. Dziś algorytmy promują też ich, przez co komentarze zalane są "niedzielnymi czytelnikami", którzy
  • Odpowiedz