Wiecie, że w socjologii, im niżej sie jest na drabinie społecznej, tym wieksza szansa, że sie popiera samosądy? Cały kraj czuje dysonans, bo patusy stają przeciwko patusom #bystrzycaklodzka
Badania pokazują, że poparcie dla samosądów rośnie, gdy instytucje państwowe są postrzegane jako nieefektywne, co jest częste w środowiskach o niskim kapitale społecznym.
Należy jednak pamiętać, że poparcie dla samosądów nie wynika bezpośrednio z poziomu dochodów, ale raczej z braku poczucia bezpieczeństwa i niskiej legitymizacji (wiarygodności) systemu sprawiedliwości.
@SamiecCzlowiekaNierozumnego: statystyczynie nad tymi ktorzy popierają zawsze, pod tymi ktorzy nie popierają nigdy (chociaz ta grupa jest prawie niestniejąca) i mówimy o warunkach europejskich z wysokim poziomem bezpieczeństwa
@SamiecCzlowiekaNierozumnego: "poczucia" to słowo klucz ( ͡°͜ʖ͡°) im nizszy kapital spoleczny, tym większa szansa, ze nie jest sie w stanie poprawnie ocenić poziom zagrożenia
@Supernowa: No tak, mogliśmy się domyslić, że takie gumitulisiowe brednie może sadzić tylko oświecona studentka prestiżowego kierunku socjologia XDDDDD
@CopyM: wedlug ciebie, kazdy kto uzyje slowa socjologia, studiuje socjologie? xdd i nie jestem już studentką (⌐͡■͜ʖ͡■) skoro juz nazywasz to bredniami, moze jakis kontrargument? czy kasycznie wyzwiska, bo na tyle Ci intelektu starcza? Jak ty sie pochwalisz, co studiowales, to ja też ci powiem
@Supernowa: A gdzie tu widzisz wyzwiska, intelektualistko? Nazywam to bredniami bo widziałem takich cytujących statystki socjologiczne bezrobotnych i każdy był tak samo mądry jak frytki sprzedawał w maku. Niższe wykształcenie nie znaczy, że ktoś nie ma racji. Brak popierania kary śmierci wśród wyżej sytuawanych i wykształcowych to prędzej brak narażenia na konsekwencje braku, typowa "kawiorowa lewica" jak za rewolucji francuskiej. Tak samo będziesz mieć badania, że wyżej sytuowani częściej są
@Supernowa: no popatrz. Ja nie jestem zwolennikiem samosądu. Jestem zwolennikiem możliwości samoobrony i działającego systemu karnego.
Niestety nie zawsze ma się to, czego się chce. Dlatego inteligentni ludzie dostosowują się do sytuacji, zamiast poddawać się ryzyku bycia pokrzywdzonym.
Studia ukończyłem z wyróżnieniem, kawał świata zwiedziłem, moja firma rozwinęła się od jednoosobowej do ponad 100 osób w kilka lat.
Jestem przekonany, że patologia i kryminaliści są przeciwni prawu do samoobrony, bo
ja sie lubię sugerować zdaniem mądrzejszych i moralnie wyzszych ludzi
@Supernowa: No i tu mamy piękne podsumowanie kompleksów XD "pany tak mówiom musi tak być!" skoro tak to zacznij słuchać mnie, bo coś czuję, że jestem od ciebie i mądrzejszy i moralnie wyższy XD
wyżej sytuowani częściej są wegetarianam
@Supernowa: Dokładnie jak z karą smierci. Nie muszą się zniżać do samej rzeczy, więc mogą sobie robić takie osądy,
Wiecie, że w socjologii, im niżej sie jest na drabinie społecznej, tym wieksza szansa, że sie popiera samosądy?
@Supernowa: To wynika z tego, że im niżej jesteś w drabinie społecznej tym mniejsze masz szanse na sprawiedliwość. Zauważ, że np. jeżdżąc trumną na kółkach można się spodziewać, że Twój zabójca będzie miał niższy wyrok jeśli będzie jechał lepszym samochodem.
Cały kraj czuje dysonans, bo patusy stają przeciwko patusom
#bystrzycaklodzka
to już wiesz :D
@Supernowa: No tak, mogliśmy się domyslić, że takie gumitulisiowe brednie może sadzić tylko oświecona studentka prestiżowego kierunku socjologia XDDDDD
(⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) skoro juz nazywasz to bredniami, moze jakis kontrargument? czy kasycznie wyzwiska, bo na tyle Ci intelektu starcza? Jak ty sie pochwalisz, co studiowales, to ja też ci powiem
-mówię ogolnie o twoich wypowiedziach, chociaz to o bredniach to juz podchodzi pod to, pomijając te ironiczne obelgi.
Niestety nie zawsze ma się to, czego się chce. Dlatego inteligentni ludzie dostosowują się do sytuacji, zamiast poddawać się ryzyku bycia pokrzywdzonym.
Studia ukończyłem z wyróżnieniem, kawał świata zwiedziłem, moja firma rozwinęła się od jednoosobowej do ponad 100 osób w kilka lat.
Jestem przekonany, że patologia i kryminaliści są przeciwni prawu do samoobrony, bo
@Supernowa: No i tu mamy piękne podsumowanie kompleksów XD "pany tak mówiom musi tak być!" skoro tak to zacznij słuchać mnie, bo coś czuję, że jestem od ciebie i mądrzejszy i moralnie wyższy XD
@Supernowa: Dokładnie jak z karą smierci. Nie muszą się zniżać do samej rzeczy, więc mogą sobie robić takie osądy,
Nie ma badań wprost (nikt nie pytał o to kryminalistów) natomiast są korelacje
Co nauka mówi o zachowaniu przestępców?
Tu już mamy
@Supernowa: To wynika z tego, że im niżej jesteś w drabinie społecznej tym mniejsze masz szanse na sprawiedliwość.
Zauważ, że np. jeżdżąc trumną na kółkach można się spodziewać, że Twój zabójca będzie miał niższy wyrok jeśli będzie jechał lepszym samochodem.