Wpis z mikrobloga

Oczekujący na zezłomowanie pierwszy amerykański lotniskowiec o napędzie nuklearnym USS Enterprise (CVN-65) w 2018 r. - nabrzeże Newport News w stanie Wirginia.

Wyposażony był między innymi w osiem reaktorów jądrowych oraz pierwszy na świecie okrętowy radar ze skanowaniem fazowym, pozostawał w służbie United States Navy przez pół wieku.

Okręt został wodowany 24 września 1960 po 2 latach prac, a przyjęcie do służby okrętu o nazwie USS „Enterprise” (CVN-65) nastąpiło 25 listopada 1961 roku.

Załoga jednostki składała się z 5500 osób, łącznie z okretowym skrzydłem lotniczym, składającym się z 85 samolotów.

Wyszedł ze służby w 2012, ale dopiero w maju 2025 Marynarka przyznała kontrakt na jego rozbiórkę, recykling i utylizację. W kwietniu 2026 pojawił się spór sądowy wokół tego zlecenia i proces trzeba było ponownie otworzyć, więc na pełne zezłomowanie jeszcze sobie poczeka.
https://pl.wikipedia.org/wiki/USS_Enterprise_(CVN-65)
#marynarkawojenna #usnavy #ciekawostki
champolski - Oczekujący na zezłomowanie pierwszy amerykański lotniskowiec o napędzie ...

źródło: HF85BKQbcAAMzo2

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

5500 ludzi ciekawe czy maja wewnętrzną policję na takim statku

@Salomonthekrol: tam mają pewnie wszystko. A policja wojskowa (MP) to raczej oczywista oczywistość i jedna z czołowych pozycji na liście "wszystkiego".
  • Odpowiedz
@Novick: W San Diego można zwiedzić lotniskowiec USS „Midway”. Byłem, zwiedziłem - świetna sprawa. Pod pokładem mozna było wejść do kilku samolotów + na pasie startowym kolejne samoloty i helikoptery. Jako ciekawostka to za bilet w 2017 płaciłem 20$ teraz patrze to 41$ ;d
  • Odpowiedz