Wpis z mikrobloga

✨️ Problemy rodzinne związane z nieruchomościami
Mój ojciec z 30 lat temu dostał od swoich rodziców 3 działki w prezencie na ślub, na jednej postawił dom, jedna docelowo miała być dla mnie, a druga dla siostry jak będziemy chcieli iść na swoje.

Sporym niedopowiedzeniem będzie jak stwierdzę, że siostra do najmądrzejszych osób na świecie nie należy, ale w każdym razie kilka lat temu wpakowała się w jakiś MLM, nabrała kredytów, chwilówek i ostatecznie skończyło się na tym, że rodzice sprzedali „jej” działkę i sami wzięli kredyt żeby pospłacać jej długi.

Siostra pracuje w fabryce smrodu, tam też poznała swojego fagasa, również niezbyt lotny i mieszkają w domu z rodzicami. Ostatnio też zagówniaczyli i za miesiąc jest ich ślub.

Mi się trochę lepiej w życiu powiodło, teraz jestem przed zakupem własnego mieszkania, mając też doświadczenie jaki był problem z ogarnięciem długów siostry odkładałem decyzję z zakupem nieruchomości przez kilka lat przez co udało mi się sporo odłożyć. Na święta bożonarodzeniowe powiedziałem ojcu, że najpewniej już w tym roku będę szukał, a jak się sprzeda działkę to minimalny, albo nawet w ogóle nie będę musiał brać kredytu.

Dwa tygodnie temu na święta wielkanocne wróciłem do tematu i rodzice do mnie, że mają lepszy pomysł:
- w prezencie ślubnym dla siostry rodzice dadzą im „moją” działkę
- ja oddam siostrze wszystkie oszczędności
- siostra zacznie się budować
- mi za to przypiszą cały dom w testamencie
- albo sobie zamieszkam, albo sprzedam i ostatecznie wyjdę na zero, a jak siostra z fagasem za rok czy dwa się wybuduje to zwolnią pokoje w których obecnie mieszkają więc ja ze swoją narzeczoną będę mógł się już wtedy wprowadzić i nawet będzie można wybudować osobne wejście
- wpadli na taki pomysł, bo siostra nie ma zdolności, oni przez nią i przez wiek też, a jej fagas wziął kredyt na wesele, więc też będzie ciężko

#rodzina #przegryw #nieruchomosci

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

📒 Notatka moderatora: Tak było, nie zmyślam.

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: konflikt moralny "obdarzyć dzieci po równo, czy dać więcej temu które bardziej w potrzebie" to treść najstarszych zabytków pisma klinowego w mezopotamii, więc jeśli cie to pocieszy, twój problem nie należy do szczególnie oryginalnych
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: masakra. Dlatego ja wziąłem co potrzebowałem (kawałek pola na postawienie domu i ogrodu) a resztą niech się martwią rodzice i brat. Mi więcej nie trzeba, od nich więcej nie potrzebuję.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
pomysłowy-obywatel-68: Brzmi jak bait, ale...

Powiedz tak rodzica, że działał to ich sprawa (choć nie do końca, bo jest jeszcze prawo, które reguluje wbrew pozorom wiele kwestii), ale nie akceptujesz ich propozycji, a Twoja jest następująca - zgodnie z ustaleniami dostajesz działkę do dyspozycji, a siostra niech mieszka z rodzicami i czekaj co powiedzą. Jak im nie pasuje, to możesz dochodzić swoich praw w sądzie. Wbrew pozorom warto zadbać o sprawy
  • Odpowiedz