Wpis z mikrobloga

Czy są tu osoby którego nie mogą jeść nabiału, albo wszystkiego co związane z krowim mlekiem, a ćwiczą? Mi po 30 paru latach wyszło, że mam uczulenie na białko mleka krowiego (prawdopodobnie bo pewności nigdy nie ma) i mogę się pożegnać z twarogiem, wpc czy serkami wiejskimi. Wszystko co ma napis protein też odpada

Jak ja mam wbijać codziennie 200g białka nie jedząc tych rzeczy?() Póki co jadę na mięsie, jajkach i rybach, ale prędzej czy później mi się to znudzi xD

#mikrokoksy #dieta
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kiedys_Mialem_Fejm: jak masz faktycznie alergię na BMK (Białko mleka krowiego a nie np. laktozę tylko) to jedyne co możesz zrobić to zostać sojakiem

produkty typu "SOY PROTEIN ISOLATE"

wszystkie wege sojowe podróbki, jakieś tofu
  • Odpowiedz
Pozniej okazalo sie ze jednak moge jesc nabiał

@check-checcker: W sensie? Bo u mnie jakikolwiek skyr, albo coś co ma napis wysokobiałkowe kończy się poparzoną mordą. W przypadku batonów proteinowych nawet afty. Byłem u periodontologa i mi powiedziała, że to na bank jakieś uczulenie pokarmowe i żebym robił dietę eliminacyjną i wyszło mi, że wszystko co ma dużo białek i jest związane z mlekiem.
  • Odpowiedz
@Kiedys_Mialem_Fejm:
Zawsze jadlem tone bialka z mleka krowiego.

Nagle w wieku 16 lat jeb i doslownie objawy alergiczne. Też czerwona morda, swędzace ciało itp. Wyszla alergia na mleko krowie.
(prawdopodobnie jak pamoetam ogolnie na kszeine i jakies owcze produkty i kozie
  • Odpowiedz
@Kiedys_Mialem_Fejm: Jak Ci się objawia to uczulenie? Jak do tego doszedłeś że to to?
Mi od roku wychodzą jakieś pokrzywki nie wiadomo od czego. Alergolog stwierdził żebym spróbował odstawić mleko, bo z badań nic nie wychodzi.
  • Odpowiedz
Bo u mnie jakikolwiek skyr, albo coś co ma napis wysokobiałkowe kończy się poparzoną mordą. W przypadku batonów proteinowych nawet afty. Byłem u periodontologa i mi powiedziała, że to na bank jakieś uczulenie pokarmowe i żebym robił dietę eliminacyjną i wyszło mi, że wszystko co ma dużo białek i jest związane z mlekiem.

@Flyhaba: Póki co badam jeszcze produkty.

@SmacznegoCynamonu 20 zł za 200g twarogu to już wole zostać
  • Odpowiedz
@Kiedys_Mialem_Fejm: ja unikam jak ognia produktów mlecznych od wielu lat. 500g chudego mięsa + 5 jajek, odżywka roślinna Boho dziennie i już jest solidna porcja białka. Tuńczyk też jest pomocny.
U mnie Stany zapalne też powoduje prawdopodobnie przewaga kwasów omega 6, dorzuciłem ostatnio tran i ograniczyłem masło orzechowe i jest gitara
  • Odpowiedz
@Kiedys_Mialem_Fejm: Miałem dokładnie takie same objawy. Schemat był identyczny, lekarz, dieta eliminacyjna i finalnie wyszło, że problemem jest białko mleka. Próbowałem produktów bez laktozy, ale efekt był taki sam.

Najgorzej reagowałem na produkty wysokobiałkowe, np. skyry,czułem pieczenie w przełyku, a po kilku godzinach pojawiało się silne zaczerwienienie twarzy i intensywne łuszczenie skóry. Nawet bardzo małe ilości, jak odrobina śmietany do zupy, powodowały reakcję.

Odstawiłem nabiał praktycznie całkowicie na około 3
  • Odpowiedz