Wpis z mikrobloga

Cześć,
Chciałem się zapytać jak radzą sobie MacBooki (bardziej MacOS) z AI? Konkretnie chodzi mi o współpracę z narzędziami typu cursor, antigravity i inne. Obecnie używam laptopa z windowsem i nie zauważyłem specjalnie problemów z tymi narzędziami, natomiast planowałem przesiadkę na MacBooka i zastanawiałem się czy tutaj też nie będzie problemów (słyszałem że podobno tutaj właśnie może być gorzej, ale nie wiem czy to prawda).
Dzięki za każdą informację

#apple #macbook #macos #ai #sztucznainteligencja #programowanie #programista15k
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Czy 24gb byłoby wystarczające? Pytałem w innym miejscu to mi sugerowali że do takiego użytku to i 16 byłoby ok
  • Odpowiedz
słyszałem że podobno tutaj właśnie może być gorzej, ale nie wiem czy to prawda

@trawel: co xd jest dokładnie na odwrót bo każda poważna firma sra na windowsa, wszystko najpierw wychodzi na brew
  • Odpowiedz
@trawel: wszystko będzie cacy. Tylko zapłacisz srogo za nadgryzione jabłko ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Jak chcesz iść w AI czy programowanie na poważnie to polecam Linuks. Przesiadłem się jako zielonka kilka lat temu i serio szkoda życia na inne rozwiązania.
  • Odpowiedz
  • 0
Z laptopami z windowsem słyszałem że jest ten problem (też to odczuwam), że na baterii ich performance jest mocno ucinany. I tak raz, że przy większym obciążeniu to bateria wytrzyma może max 2h, dwa da się odczuć pogorszenie wydajności względem podłączonego zasilacza.
  • Odpowiedz
@lubie_placki777: ale mówimy tutaj o sprzęcie do pracy a nie przeglądania yt. Praca na windzie to jest dramat.

Jak ktoś pracował na maku i potem musi wrócić na windę to zrozumie, że same cyfry nie mają tu takiego znaczenia bo codzienne użytkowanie jest zupełnie inne.

A co do tematu to 24gb ramu pewnie da się ok funkcjonować, ja mam 48gb i nie obraziłbym się za więcej.
W kwestii AI to
  • Odpowiedz
@Mleecz: Jasne żę windows to dramat. Sugeruje opowi że może pracować na linuksie. Bierzesz lapka z windowsem, instalujesz ubuntu desktop. Masz żwawy i nieźle działający system bez wydawania miliona cebulionów na MacOS.

Czy warto? Jak ktoś chce się rozwijać - z pewnością.
Jak ktoś chce mieć plug&play to linuks odpada.
  • Odpowiedz
@trawel: Nie, na MacBooku raczej nie powinno być gorzej z narzędziami typu Cursor czy podobnymi, a na Apple Silicon często wszystko działa nawet bardzo płynnie. Większe różnice zwykle wychodzą nie w samym AI, tylko w przesiadce na macOS, czyli terminalu, dockerze, ścieżkach i ogólnym workflow. Jeśli bierzesz nowszego MacBooka z M1 albo wyżej, to bardziej obstawiałbym bezproblemową pracę niż jakieś realne ograniczenia.
  • Odpowiedz