Wpis z mikrobloga

• 224
W Gdyni gdzieniegdzie też potrafią po ~2k zaśpiewać (np. Babie Doły za 60-70m mieszkanie). Złodziejstwo.
  • Odpowiedz
@rajju: mnie często rozwala argument ludzi co mają mieszkanie i nigdy nie mieszkali na wynajmie, że jak się ma swoje własne, to trzeba płacić czynsz. Zupełnie jakbyśmy na wynajmie tego nie robili.

Ale to już abstrahując od tematu, bo w tym momencie jak będziesz chciał wynająć i zrobić tam cztery pokoje to mniej niż 1000 za pokój nie zawołasz.
  • Odpowiedz
@pamareum: Wrzuciłem se w excela z kosztami z mojej spółdzielni (ale zużyciem wody od nich) to przy tym metrażu miałbym z 1,9k.
Nie wiem czy na tyle lubię chłodną wodę, bo tutaj jest 4x większe zużycie gorącej wody niż ja mam, gdzie samej wody tutaj mają 2x więcej. CO też jest dosyć spore, a ta stawka to jest indywidualnie ustalana na podstawie zużycia. U mnie by było ponad 2x mniej
  • Odpowiedz
  • 100
@MatexN: Nie sądzisz że 1.9k to nadal dużo? Aktualnie mieszkam w ~65m2 w nowym budownictwie, winda, hala garażowa, między blokami zieleń z ogrodnikiem i przestrzeń wspólna (kto zna osiedla Eurostylu, wie o czym mówię), płacę 950 zł zimą z ogrzewaniem za 2 osoby.
  • Odpowiedz
@pamareum:
To bait czy te opłaty to za dziesięcioosobową rodzinę?

Mieszkam sam i zużywam niecałe 9,5m2 zimnej wody na pół roku. tutaj 11.5m2 na miesiąc.
Ciepłej zużywam 5.5m2 też na pół roku - tutaj 7,65m2 na miesiąc.
  • Odpowiedz
  • 143
@driveback: Ratka za takie gniazdko to ponad 5k przy 20% wkładzie, więc Młoda Polska rodzina musi wydać 7,5k miesięcznie, jeżeli chciałaby tam zamieszkać

@vateras131 Chłopie żeby w wielkiej płycie 82m2 dostać to trzeba było na Popiełuszkę donieść. Ja mieszkam w kurniku deweloperskim poza Warszawą
  • Odpowiedz
aki niby jest miesieczny podatek za grunty w mieszkaniu w bloku xD przecież to jest opłata roczna

@warszawiak39: Zależy od rodzaju własności. Jak jest spółdzielcze własnościowe to spółdzielnia płaci ten podatek i rozbija to właścicielom na składową czynszu.
  • Odpowiedz
@pamareum: Najlepsze jest to ździerstwo na CO z sieci (i grzaniu wody, jak ktoś ma sieciową ciepłą). Drożej niż w domu grzejąc samemu xD Tu widzę prawie 9k rocznie za samo ogrzewanie xD
  • Odpowiedz