Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Drill90: I to jest to co caly cas powtarzam - jakby koles mial giwere za pierwszym razem (a nie szedl po nia do chaty i wracal z nia na miejsce) to nawet srednioogarniety student pierwszego roku prawa by go wybronil.
Strzal ostrzegawczy byl, strzaly w nogi byly - wszystko zgodnie z prawem uzycia broni. A ze nie powstrzymalo to patusa z kastetem to juz trza bylo strzelac inaczej - wzorowe
  • Odpowiedz
@Drill90: a jakby tego Borysa zakatowali skacząc mu po głowie to sprawa by się jeszcze mogła skończyć jak u tego chłopa, którego zakatowali na festiwalu z narzeczoną, gdzie sprawa zmierza ku temu, że sprawcy prawdopodobnie nie poniosą konsekwencji

https://www.fakt.pl/wydarzenia/sosnowiec-nowe-fakty-w-sprawie-smierci-marcina-mizi/hb7n1c8
"Sprawa ma już 10 tomów akt, przesłuchano kilkunastu świadków i wciąż nie wiadomo, kto zaatakował dorosłego mężczyznę. Kto go kopał, gdy leżał bez tchu." "Jesteśmy pokrzywdzeni, a traktowani jakbyśmy to my
P.....l - @Drill90: a jakby tego Borysa zakatowali skacząc mu po głowie to sprawa by ...
  • Odpowiedz
@Drill90: nie no jak jesteś z środowiska i masz kontakty to można być prezydentem, trzeba tylko Głowno krzyczeć, być trochę chamem ale mówić o Bogu, taki mamy kraj, takich mamy obywateli którzy wolą by ich trzymać za mordę, ja uważam że sowiecki sposób myślenia w naszym narodzie jest nadal obecny
  • Odpowiedz
@Okaz_prawilnosci:Tu. A dalej mi sie nie chce googlac. Za duzo z tym mialem doczynienia.
"Art. 6. 1. Środków przymusu bezpośredniego używa się lub wykorzystuje się je w sposób niezbędny do osiągnięcia celów tego użycia lub wykorzystania, proporcjonalnie do stopnia zagrożenia, wybierając środek o możliwie jak najmniejszej dolegliwości. "

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20130000628/U/D20130628Lj.pdf

Przeszkoleni (wojsko, policja, a moze i nawet instruktorzy strzelnicy) wiedza o czym mowa. Skoro maja prawo posiadania broni to wiedza jakie
  • Odpowiedz
Lap teraz ciekawostke: nawet wartownik na warcie na jednostce wojskowej najpierw musi oddac ostrzegawczy (a potem strzelac tak zeby zrobic jaknajmniejsza krzywde). Nawet wobec kolesia co wejdzie na teren. ostrzegawczy to ok. Ale nastepny? Zaden myslacy wartownik n ie strzela w nogi :DDDDDD (i slusznie)

@gorzki99: to co tu piszesz pokazuje że nie masz pojęcia o czym mówisz bo tak jak nie trafiłeś z ustawą o śpb tak teraz dajesz
  • Odpowiedz
to co tu piszesz pokazuje że nie masz pojęcia o czym mówisz

@Okaz_prawilnosci: Ile lat sluzyles w wojsku? Masz pojcie o czym mowisz?

Opowiedz mi dalej - czy policja musi oddać strzał ostrzegawczy?

Oczywiscie ze musi. Ale z ciebie troll :D
  • Odpowiedz
@gorzki99:
W punkcie drugim masz sprecyxiwanie kogo dotyczy ta ustawa. Cudnie że byłeś w wojsku, ja byłem w formacji gdzie ryliśmy w tych g---o przepisach i to co ma zastosowanie do Ciebie lub do mnie nie odnosi się do cywila.

Nie, nie musi, w przypadku zagrożenia lub dynamicznej sytuacji.
A i tak na sam koniec osobę o której mówimy nie obowiązuje strzał ostrzegawczy bo nie obejmuje jej ustawa o śpb
  • Odpowiedz
A i tak na sam koniec osobę o której mówimy nie obowiązuje strzał ostrzegawczy bo nie obejmuje jej ustawa o śpb i broni

Jego jako cywila dotyczą przepisy obrony koniecznej

@Okaz_prawilnosci: Koles byl instruktorem strzelania (jesli dobrze doczytalem). Wiec chyba go obowiazuja inne przepisy. Wiec jako instruktor bedzie inaczej traktowany jak cywil. I nie wchodzimy tu w dyskusje czy sie z tym zgadzam czy nie - tak dzialaja przepisy.

Wiec
  • Odpowiedz
Wiec chyba go obowiazuja inne przepisy

@gorzki99: obowiązują go te same, nie jest objęty ustawą przeznaczona dla służb mundurowych, tak samo jak instruktor karate nie jest nim objęty pomimo że umie używać tonfy

Jeśli jest inaczej wskaż podstawę prawną
  • Odpowiedz
@Drill90: facet będzie siedział i to długo, i co do tego nie ma dyskusji. Obrona podniesie fakt braku reakcji psiarni i może facet okaże się niepoczytalny w najlepszym przypadku. Z drugiej strony zastrzelił największą patolę, której mi ani trochę nie szkoda i w tym przypadku powinna być znikoma szkodliwość czynu.
  • Odpowiedz