Wpis z mikrobloga

mieszkam w strefie B w Katowicach. Nie mam karty mieszkańca, a ona jest wymagana żeby móc parkować pod blokiem. Mam 2 wyjścia - albo na nielegalu stać pod blokiem albo wynająć np. garaż (załatwienie karty mieszkańca nie wchodzi w gre, wlasciciel nie chce dać zameldowania, a tez nie chce isc z nim na wojne bo place smieszne pieniadze za w miare porządku mieszkanie. Coś za coś) i tak sobie myślę, że ja nawet nie widziałem do tej pory tego auta e-kontrola co sprawdzają parkingi. Czy akurat ja nie miałem szczęścia żeby je zobaczyć czy to jest bardziej straszak na ludzi? przychodzą ludziom opłaty dodatkowe za nieuprawnione stanie samochodem na osiedlu?
#katowice #spp
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LilLuka1: masz umowę najmu idziesz do urzędu miasta i się meldujesz. On nic nie musi nawet wiedzieć. Niestety wiem to bo pracuje w urzędzie i każdy Ukrainiec tak robi.
  • Odpowiedz
  • 0
@glassmice: nie chce dać meldunku, boi się z tego co mi sie wydaje. Własciciel mieszkania jest starszej daty Kilka razy wracalem do tej rozmowy i definitywne nie :) nie da sie przegadac ze to nie daje mi prawa do lokalu. No i tak jak napisalem - nie zamierzam sie z nim klocic bo place bardzo malo
  • Odpowiedz
  • 0
@KreZUSik: i tu twist, ja tu mieszkam bez umowy - wylacznie ustna :) ja mu place, on nawet mnie nie odwiedza. Więc pewnie dostalby wezwanie o tytul prawny do lokalu albo o inne potrzebne rzeczy wiec sie dowie o meldunku
  • Odpowiedz
  • 1
czyli najlepiej jakiś garaż zakładam, skoro kolega wyżej mowi o kumulacji opłat dodatkowych :) Przynajmniej nie bede sie musial bić o miejsce
  • Odpowiedz
  • 2
@KreZUSik: z jednej strony zle, z drugiej mieszkam juz tu z rok i place tylko 1000 zl/msc za w porzadku mieszkanie a nie jakas kawalerke - co do drugiej czesci - zgadzam się, paranoja. No ale tak juz sa skonstruowane przepisy
  • Odpowiedz
@LilLuka1: nie musisz widzieć tych aut kontrolujących - one jeżdżą i robią to automatycznie. Sprawdź lepiej na stronie czy już czegoś nie masz do zapłacenia - znajomy dostał wezwanie jak przekroczył 10k. Nie da się później z tego za bardzo wyłgać. Albo zostaje parkowanie na granicy strefy (co i tak jest trudne, bo wszystkie miejsca praktycznie są olbegane) albo garaż/wynajem miejsca na parkingu prywatnym.
  • Odpowiedz
  • 0
@breskali: no jest blisko bo mieszkam na granicy xd przy misjonarzy oblatów. Przeszedłem się kilka razy poza strefę i wszystko pozajmowane. Wydaje mi się że wlasnie kolega wyżej dobrze napisał, że przy granicy jest oblegane
  • Odpowiedz
  • 0
@MrPr0h: nie parkowałem na dziko jak na razie bo się cykam :) stąd moje pytanie ale skoro czytam takie wypowiedzi to raczej garaż sobie wezmę. Wciąż zapłacę mniej niż za inna kawalerkę a zawsze mam miejsce gwarantowane i ochronę furki. Szukam pozytywów:)
  • Odpowiedz