Na pewno mało kto tutaj obejrzał niemal 30 minutowy wywiad Petera Magyara w wegierskim studiu prorbanowskiego Radia. Skusiło mnie to, że ponoć krytykował media za ich nierzetelność. Niestety wiele nie mogę powiedzieć, bo język Wegierski jest tak odmienny, że zrozumiałem tylko pojedyncze słowa xD- , ''Propaganda, Wiktor Orban, inflacja, Europa, minister, internet, syplomacja, dywersyfikacja , miliard, akademia plus nazwy państw i miast oraz nazwiska''.
Niesamowite jak mało tam słów z sąsiednich im języków słowiańskich. Ciekawe czy oni język ''oczyszczali'' jak Rumuni , którzy około 100 lat temu usuneli mase słów i dobrali sobie nowe bo wcześniej mieli już kilkadziesiat % słów z języków słowiańskich. Aczkolwiek dzisiaj rumuński i tak jest znacznie bardziej zrozumiały.
@pelart: Zrozumiałem tylko te ''międzynarodowe'' słowa jakie wypisałem. Brzmią tam tak jak u nas czy w j. angielskim. Z czysto wegierskich to tylko słowo ''Węgry'' po tamtejszemu rozpoznałem.
może dlatego, że grupa języków ugrofińskich nie ma właściwie nic wspólnego z językami słowiańskimi
@Kj5s6f2dk7s54o: Owszem, ale majac Słowian w sasiedztwie mogli mieć zapożyczenia. Tak jak mieli takowe Rumuni czy Litwini, którzy też są z innych grup językowych i oni ponad 100 lat temu oczyszczali jezyki z tych licznych wtedy naleciałości.
Owszem, ale majac Słowian w sasiedztwie mogli mieć zapożyczenia.
@szurszur: ej, mają zapożyczenia. Ale kwękanie, że nie rozumiesz (ty słowianofilu ( ͡°͜ʖ͡°)) co mówią, to jak narzekanie Węgra, że Słowacy nie przystosowali swojego języka do większego sąsiada.
@szurszur: to ja przepraszam, że psuję ci żart, po prostu wydaje mi się, że tak działa świat i potencjału żartu nie widzę. Ale ja rzeczywiście lubię głównie swoje suche żarty. No to na zgodę mogę napisać: hahaha, śmieszne. Savvy?
@szurszur: mają mimo wszystko sporo zapożyczen, ale głównie w tematyce żywnościowej, z głowy mówiąc chociażby uborka, cseresznye, málna, kolbász, káposzta, rizs,. Ponadto dni tygodnia, csütörtök, péntek, szabot... Kulcs, utca etc. Ale w takiej mowie codziennej to pewno trudno to trafić.
Skusiło mnie to, że ponoć krytykował media za ich nierzetelność.
Niestety wiele nie mogę powiedzieć, bo język Wegierski jest tak odmienny, że zrozumiałem tylko pojedyncze słowa xD- , ''Propaganda, Wiktor Orban, inflacja, Europa, minister, internet, syplomacja, dywersyfikacja , miliard, akademia plus nazwy państw i miast oraz nazwiska''.
Niesamowite jak mało tam słów z sąsiednich im języków słowiańskich. Ciekawe czy oni język ''oczyszczali'' jak Rumuni , którzy około 100 lat temu usuneli mase słów i dobrali sobie nowe bo wcześniej mieli już kilkadziesiat % słów z języków słowiańskich.
Aczkolwiek dzisiaj rumuński i tak jest znacznie bardziej zrozumiały.
#wegry #jezykoznawstwo #hungarystyka
@szurszur: może dlatego, że grupa języków ugrofińskich nie ma właściwie nic wspólnego z językami słowiańskimi ¯\(ツ)/¯
@Kj5s6f2dk7s54o: Owszem, ale majac Słowian w sasiedztwie mogli mieć zapożyczenia. Tak jak mieli takowe Rumuni czy Litwini, którzy też są z innych grup językowych i oni ponad 100 lat temu oczyszczali jezyki z tych licznych wtedy naleciałości.
@szurszur: ej, mają zapożyczenia. Ale kwękanie, że nie rozumiesz (ty słowianofilu ( ͡° ͜ʖ ͡°)) co mówią, to jak narzekanie Węgra, że Słowacy nie przystosowali swojego języka do większego sąsiada.