Jestem w depresji z poczuciem przegranego życia. Poświęciłem młode lata by się dorobić. Zamiast chodzić na imprezy pracowałem. Mając 30 lat przez chwilę wydawało mi się, że mi się udało. Przy średniej pensji 4k w tamtych czasach miałem 20k. I wtedy się zaczęło. Po kolei wszyscy znajomi zaczęli dostawać prezenty od rodziców - jednemu rodzice kupili mieszkanie 100 metrów, drugiemu dali 2 mln bo sprzedali działkę deweloperowi, trzeciemu kupili auto za 500k i wybudowali dom. Dzisiaj każdy kogo znam ma dom albo mieszkanie 100 metrów, mieszkania na wynajem, auta po 500k albo milion. Ludzie wydają 100 tys. w 2 miesiące na wyjazdy po świecie, w domach jedna lampa kosztuje 30 tys. Zostałem najgorszym śmieciem i odpadem. #pieniadze #mieszkanie #depresja #finanse #psychologia #spoleczenstwo
@ForestDruid: znam takich, co maja 23 lata i pracuja nawet w swięta na magazynie w holandii i dla nich to jest szczyt, nie widzą sie z rodziną, ja też taki byłem jak do UK pojechalem w wieku 20 lat ale szybko przejrzalem na oczy
widzisz, sa ludzie co maja gorzej ale znam Twoja perspektywe
@ForestDruid: Śmieszny jesteś. Tutaj piszesz że zarabiałeś (lub dalej zarabiasz 20k) w innym wpisie pisałeś że masz własny dom + 2 mieszkania na wynajem, a masz depresję, bo inni nie musieli na to pracować.
Statystycznie rzecz ujmując ludzie utrzymują klasę społeczną otrzymaną od rodziców. Ty nie dziedzicząc niczego, a zarabiając dobrze należysz do mniejszości, której udało się wybić.
@ForestDruid: No ale dorobiłeś się sam, a nie dostałeś od kogoś - bez sensu się porównywać. Moje kuzynostwo też ma po 2 mieszkania i nowe auto z salonu, bo starzy posprzedawali działki i nie mają co z kasą robić. Ja sam zarobiłem na chatę, co ją renowuję i na kilkuletnie auto też zarobiłem sam i nie mam kredytu na karku - więc nie widzę sensu porównywać się 1:1 z innymi,
No i co, czyli to jestes tym rodzicem ktore swojemu dziecku dasz lepszy start. Ktos musial zaczac, ktos w kazdej rodzinie zostaje pierwszym magistrem, ktos pierwszym lekarzem, ktos pierwszy przerywa biede.
widzisz, sa ludzie co maja gorzej ale znam Twoja perspektywe
Statystycznie rzecz ujmując ludzie utrzymują klasę społeczną otrzymaną od rodziców. Ty nie dziedzicząc niczego, a zarabiając dobrze należysz do mniejszości, której udało się wybić.
źródło: Screenshot 2026-04-15 at 11.49.01
Pobierz