Wpis z mikrobloga

Jestem w depresji z poczuciem przegranego życia. Poświęciłem młode lata by się dorobić. Zamiast chodzić na imprezy pracowałem. Mając 30 lat przez chwilę wydawało mi się, że mi się udało. Przy średniej pensji 4k w tamtych czasach miałem 20k. I wtedy się zaczęło. Po kolei wszyscy znajomi zaczęli dostawać prezenty od rodziców - jednemu rodzice kupili mieszkanie 100 metrów, drugiemu dali 2 mln bo sprzedali działkę deweloperowi, trzeciemu kupili auto za 500k i wybudowali dom. Dzisiaj każdy kogo znam ma dom albo mieszkanie 100 metrów, mieszkania na wynajem, auta po 500k albo milion. Ludzie wydają 100 tys. w 2 miesiące na wyjazdy po świecie, w domach jedna lampa kosztuje 30 tys. Zostałem najgorszym śmieciem i odpadem. #pieniadze #mieszkanie #depresja #finanse #psychologia #spoleczenstwo
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ForestDruid: znam takich, co maja 23 lata i pracuja nawet w swięta na magazynie w holandii i dla nich to jest szczyt, nie widzą sie z rodziną, ja też taki byłem jak do UK pojechalem w wieku 20 lat ale szybko przejrzalem na oczy

widzisz, sa ludzie co maja gorzej ale znam Twoja perspektywe
  • Odpowiedz
@ForestDruid: Śmieszny jesteś. Tutaj piszesz że zarabiałeś (lub dalej zarabiasz 20k) w innym wpisie pisałeś że masz własny dom + 2 mieszkania na wynajem, a masz depresję, bo inni nie musieli na to pracować.

Statystycznie rzecz ujmując ludzie utrzymują klasę społeczną otrzymaną od rodziców. Ty nie dziedzicząc niczego, a zarabiając dobrze należysz do mniejszości, której udało się wybić.
  • Odpowiedz
@ForestDruid: No ale dorobiłeś się sam, a nie dostałeś od kogoś - bez sensu się porównywać. Moje kuzynostwo też ma po 2 mieszkania i nowe auto z salonu, bo starzy posprzedawali działki i nie mają co z kasą robić. Ja sam zarobiłem na chatę, co ją renowuję i na kilkuletnie auto też zarobiłem sam i nie mam kredytu na karku - więc nie widzę sensu porównywać się 1:1 z innymi,
  • Odpowiedz
No i co, czyli to jestes tym rodzicem ktore swojemu dziecku dasz lepszy start. Ktos musial zaczac, ktos w kazdej rodzinie zostaje pierwszym magistrem, ktos pierwszym lekarzem, ktos pierwszy przerywa biede.
  • Odpowiedz