Wpis z mikrobloga

#ruchdrogowy #kierowcy #polska i w sumie to też #warszawa i #pruszkow
Widziałem na FB dyskusję na 700 komentarzy i brak jasnego wyjaśnienia. Osobiście uważam, że pasy dla zielonego są źle oznakowane, ale i tak ma pierwszeństwo, bo jedzie swoim pasem tak jak czerwony, ale jest z prawej. A wy co myślicie? Może lokalsi niech się wypowiedzą, jeśli jeżdżą tam codziennie i znają temat tego przypadku.
lycaon_pictus - #ruchdrogowy #kierowcy #polska i w sumie to też #warszawa i #pruszkow...

źródło: img_1_1776188082096

Pobierz

Kto ma pierwszeństwo?

• zielony 25.0% (10)
  • czerwony 75.0% (30)

Oddanych głosów: 40

• 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@balboa84:

pojazd jadący rondem ma pierwszeństwo przed pojazdami wiezdzajacymi na rondo za wyjątkiem tramwajów.

Ale my nie rozważamy konfliktu pomiędzy będącym na rondzie, a wjeżdżającym na rondo.
  • Odpowiedz
@1___111___1:

są wyznaczone pasy ruchu? Są. Kto zmienia pas? No. To ten ustępuje.

Nie, nie takiej odpowiedzi oczekuję. Wskaż, gdzie prowadzą pasy, dlaczego, kto w konsekwencji zmienia i ewentualnie musi ustąpić. Właśnie na tym polega problem, że dla mnie nie jest jasne jak pasy są poprowadzone i ten wpis napisałem by uzyskać jednoznaczne objaśnienie sytuacji.
  • Odpowiedz
nie jest jasne jak pasy są poprowadzone

@lycaon_pictus: Jasne, nawet bardzo. Czerwony wjeżdża na rondo, ustępuje, zmienia pas dwa razy (lewy kierunek, który w tym momencie wygląda dziwnie, bo ten fragmen jedzie niemal prosto). Po tym manewrze jest już na swoim pasie, znak poziomy pokazuje prosto/lewo. On jedzie prosto, pozostaje na swoim pasie aż do zjazdu z ronda, może z niego zjechać bez kierunku. Ewentualnie ustępuje pieszemu i jedzie dalej.
  • Odpowiedz
@szatanizmo:

Wjeżdża na rondo, ćwierć łuku jest jego, ale dojeżdżając do czerwonego musi zmienić pas, lewy kierunek mimo że jedzie sobie "prosto przez rondo".

Po czym wnioskujesz, że ten manewr jest zmianą kierunku? Ja nie bez powodu opisałem na samej górze, że oznakowanie jest błędne. Czy patrząc tylko i wyłącznie na oznakowanie, które dotyczy zielonego jesteś w stanie jednoznacznie stwierdzić dokąd prowadzi jego pas?
  • Odpowiedz
@szatanizmo: O tym skrzyżowaniu znalazłem artykuł.
https://mrerdek1.blogspot.com/search/label/rondo%20Kaczorowskiego
Autor tutaj nie opisał dlaczego założył, że pasu ruchu po zmianie idzie na wyjazd, a nie dalej po okręgu, ale jest ciekawy komentarz od niego.

Organizacja jest odśrodkowa i wadliwa, bowiem poza nieuprawnionym znakiem C-12 na wlotach, na oddalonych od wlotów wylotach jazda na wprost na lewym pasie nie jest tym samym co jazda na wprost na prawym pasie. Dlatego wolno tam jechać
  • Odpowiedz