Wpis z mikrobloga

@bathor_dyktator: Drogo trochę ogólnie.

32 gb ddr4 - do większości nasów za dużo a ram obecnie w cenie złota
512gb nvme - styknie połowa tego na system
tylko 1 TB dysk hdd - pewnie będziesz musiał dokupić HDDka a helowce teraz kosztują fortunę przez bańkę na AI
jak nie stawiasz tam dockera z jellyfinem i frigate to ten procek będzie się nudzić i
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: chciałem postawić pare dockerów z różnymi pierdołami. Troche dla zabawy dla samego siebie. Plexa wraz z Radarem i Sonarem, Bazarem i Prowlar. Kolejne to Immich, Pi Hole, Paperless. Myslałem o jakims RRSie z informacjami. Może sprować coś z LLM postawić. No i co jakiś czas dodatkowo na wolnych zasobach serwer do 'majnkrafta'
  • Odpowiedz
@bathor_dyktator: no to ja taki mam mniej więcej, z LLM to raczej nic nie postawisz bez GPU i będzie to straszne g---o, chyba że chcesz dla zabawy/nauki bo pożytek z tego będzie żaden gdy masz 20000x mocniejszy deepseek za free w necie ;)

poszukałbym czegoś z mniejsza ilością ramu, za to większym HDD jak nie masz gotowego do dokupu, dla mnie to jednak #1 funkcja NAS, więc zacząłem od tego
  • Odpowiedz
@HardWax: pewnie tak ale do zastosowań domowych to OMV + ext4 raczej a raid1 IMHO zbyteczny, wolę snapshot wybranych folderów na mniejszy dysk osobiście bo w dzisiejszych czasach dyski też w cenie złota a filmy czy torrenty sobie ściągnę jeszcze raz w razie czego
  • Odpowiedz
@bathor_dyktator Absolutnie nie bierz tego co polecał: @HardWax:. G1 to padaka. to jest DDR3! Nie wiem czy on sprzedaje te komputery, ale kupowanie dzisiaj czegoś z DDR3 to zwykła głupota.

Bierz cokolwiek z DDR4. Czyli od HP to minimum G2.
Twój pierwszy pomysł nie był zły, ale ta cena jest mocno podbita właśnie przez RAM. Ale pomijając minecrafta, to reszta nie potrzebuje za dużo RAM.
O LLM zapomnij w
  • Odpowiedz