Wpis z mikrobloga

#wykonczenie #remont #mieszkanie #nieruchomosci

Dostałem wiadomość od architekta - dostał on wycenę robocizny od firmy z którą współpracuje:

2) przybliżona wycena prac wykończeniowych - tak jak przewidywałem - jest to około 60 000 zł netto (może tak zostać - jeśli chcesz fakturę to trzeba doliczyć 8% - to zależy od Ciebie - w przypadku rozliczenia bez VAT po prostu będzie to płatność gotówką, nie przelewem - z doświadczenia: większość klientów prywatnych rozlicza się w gotówce, chłopaki są naprawdę zaufani, więc jakby się coś działo to zawsze przyjadą, nie będą się migali, ale jeśli będziesz chciał fakturę to nie ma też absolutnie żadnego problemu, tylko no będzie o tę parę tys. więcej)

I teraz zastanawiam się - brać fakturę - czy płacić gotówą? Współpracują razem kilka lat, widzę że mają bardzo dużo realizacji wspólnie zrobionych - architekta również wybierałem "z polecenia" - więc pierwsza myśl to "no jasne - biorę bez faktury"

Czy jednak lepiej mieć podkładkę? W sensie - jak to w ogóle działa, bez fakturki to jest totalna lewizna i będą mogli powiedzieć że oni tu niczego nie robili i nie będą poprawiać?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pionas1337: nie wiem jak jesteście dogadani co do materiałów. Ale pamiętaj, że jeżeli ekipa budowlana będzie ogarniać Ci materiały z usługą montażu, to materiały kupisz z 8% VAT a nie 23%. Także robocizna na czarno wyjdzie nieco taniej, ale pewnie skończysz z droższymi materiałami. Ogólnie nie zaoszczędzisz, a na dodatek nie będziesz miał żadnej podkładki, że to ta ekipa Ci robiła i w razie problemów będziesz bezbronny. Dla mnie zawsze
  • Odpowiedz