Wpis z mikrobloga

#remontujzwykopem #remont #budowlanka

Mirki potrzebuję pomocy. Robię remont pokoju (wielka płyta - lata 60-70). Świezy zakup, nie wiem co tam było robione, jakie materiały użyte. Mam kilka mniejszych, lub większych ubytków w ścianach i suficie. W suficie to sam trochę rozdłubałem, bo było małe pęknięcie i jak zacząłem je poszerzać to zaczęło się dośćmocno sypać... No i efekt możecie zobaczyć na fotkach (fotyki w komentarzach)

Dziury te będę wpierw gruntował - już kupiłem grunt dragon głęboko penetrujący a potem lepił takimi glajchami:

Masa naprawcza ACRYL-PUTZ FX 23 FLEX 1,4 kg
Gładź szpachlowa ACRYL-PUTZ FS 20 FINISZ 8 kg
(już kupione)

Proszę o opinie, czy ogarnę to tym co kupiłem, czy może potrzebuję czegoś zupełnie innego do tych głębokich dziur? Każde pro tipy mile wskazane. Robię to improwizując, ogladalem troche filmow na YouTube.
Chicane - #remontujzwykopem #remont #budowlanka

Mirki potrzebuję pomocy. Robię remon...

źródło: IMG_20260412_164347

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Chicane: to łączenie płyt w suficie i tak ci zaraz pęknie. Ja to zawsze tak robię, że wypełniam łączenie pianą niskoprężną i dopiero potem naprawa masą i flizeliną podwójnie. 10 lat wytrzymuje. Ta masa naprawcza może być, choć osobiście wolę sypkie masy do takich rzeczy
  • Odpowiedz
@Chicane: no tak, o łączeniu płyt stropu piszę. Jak najgłębiej, wywalam cały ten luźny tynk do czysta. Najstarsza robota jaką tak zrobiłem ma ponad 20 lat i jest tylko ryska po takim czasie i to widoczna tylko w mocnym słońcu. Akurat man wgląd, bo to po rodzinie było robione.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Smarek37: no i jeszcze jedno pytanie. Jeśli mam szczelinę np. na 10cm to pianka ile od sufitu ma być? Zostawić około 2cm? Mniej? Bo rozumiem, że masa konstrukcyjna na piankę jak ta wyschnie
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Smarek37: a dopytać jeszcze... Myślisz, że tam na górę pod koniec dać taśmę z fizeliny, czy może coś innego proponujesz? W sensie wtopić w masę konstrukcyjną przed nałożeniem finiszowej szpachli.
  • Odpowiedz
@Chicane: flizelina. Najlepsza jest taka z rolki jak tapeta bo wytniesz szersze pasy i jest mocniejsza, albo są szpulki o podwójnej szerokości. W marketach rzadko, prędzej na necie znajdziesz.
  • Odpowiedz