Wpis z mikrobloga

Znacie kogoś, kto nadal nie używa AI do pisania kodu? Bo chyba jedyni, którzy tego nie będą robić, to ktoś kto uparcie będzie się sprzeciwiał, trochę robiąc z siebie takiego janusza typu: "synek jaka automatyczna skrzynia biegów, tatuś woli mieć kontrolę nad samochodem"

#programowanie #backend #frontend #csharp #cpp #python #rust #java #go #kotlin #swift

Od kiedy używasz AI do pisania kodu?

• od 2022 roku 15.7% (14)
  • od 2023 roku 13.5% (12)
  • od 2024 roku 18.0% (16)
  • od 2025 roku 25.8% (23)
  • Zacząłem w tym roku 10.1% (9)
  • Jeszcze nie zacząłem używać 4.5% (4)
  • Nie chcę używać (wyjaśnij w komentarzu dlaczego) 12.4% (11)

Oddanych głosów: 89

Zapaczony - Znacie kogoś, kto nadal nie używa AI do pisania kodu? Bo chyba jedyni, kt...
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zapaczony: degeneracja mózgu i skilla - potem nawet nie potrafisz myśleć bez wsparcia AI

To trochę jak ze sterydami - naturalna produkcja zostaje zatrzymana ze względu na input z zewnątrz. Jesteś większy silniejszy szybszy ale masz za to mental issues, depresje i jesteś overall głupszy - chyba podobne co?
  • Odpowiedz
@Zapaczony: Można się oszukiwać, że nic się nie zmieniło i za rok obudzić się z ręką w nocniku, że nikt już nie chce osób, które nie korzystają z narzędzi AI. A można z tego zrobić realny pożytek, rozsądnie korzystać i mieć super efekty :)
  • Odpowiedz
@Zapaczony: w robocie jade 90% ai (klient sam chce, a ze projekt speedrun pod przepisanie z tym idzie to nie moja inwencja)
poza robota snippety generuje ai, ale pisze w roznych jezykach, wiec nie pamietam skladni wszystkiego, w specyicznych sytuacjach ai tez nie daje rady (jakies low level perfo w cepie / algosy z matma) i trzeba robic manualnie
  • Odpowiedz
@Bartekc7: zły argument - w samochodzie dalej musisz myśleć - samochód nie jedzie za Ciebie.

Teraz puszczasz agenta i odchodzisz - oddelegowujesz to myślenie maszynie.
  • Odpowiedz
@szefczyk: argument z samochodem nie dotyczył myślenia tylko zdrowia fizycznego. Jak już chcesz o myśleniu to możemy porównać do używania kalkulatora. Używając go degenerujesz mózg. Takich przykładów są tysiące. Zawsze narzędzie coś zastępuje i sprawia że ponosisz mniejszy wysiłek a przeważnie to wysilek umysłowy czy fizyczny jest zdrowy dla organizmu. Taka kolej rzeczy.
  • Odpowiedz