Wpis z mikrobloga

Ello chłopaki, mam do was pytanie, czy od kręgosłupa może boleć głowa (dokładnie jak przy nadciśnieniu czyli tył głowy, czasami około uszu, a czasami góra głowy), otóż dużo czasu pracuje przy komputerze, biorę leki na nadciśnienie, ale to było takie średnie nadciśnienie coś w stylu 140/85c, puls około 70, teraz mam leciutko 120/75, puls 65. Przy wysiłku również, wiadomo troche podwyższone, ale zaraz się normuje jak np: skończę biegać, czy po rowerze. I o co chodzi? nie wiem od czego mnie ta głowa boli, czasami losowo w ciągu dnia, ale głównie po południu, czasami (jak dzisiaj) teraz czyli w środku nocy, spać mi się chce bo ciężki dzień, a mnie głowa boli.

co robić? bo już mnie urwica bierze na ten ból, a dwa na początku myślałem że to właśnie od ciśnienia, a ciśnienie mam mierzone na 3 ciśnieniomierzach i bardzo podobne wyniki, więc czy może to być od kręgosłupa? nigdy takiego bólu nie miałem, żona mi mówi że to od kręgosłupa szyjnego i promieniuje mi na głowę.

Ja urwa niewiem, dlatego co radzicie zrobić? od czego to może być itp?

#zdrowie
#praca
#pracait
#programista15k
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@donfallo: wiem że do lekarza muszę pójść, ale miałeś tak czy taka diagnoza? no nie powiem żebym miał chociaż pół dnia bez kompa, ale raz że tak pracuje, a dwa że biegam, na rowerze jeżdżę, troche na atlasie coś robie, w miarę zdrowo się odżywiam, zero używek i kurcze, no nie wiem skąd, na początku myślałem że to od ciśnienia, potem że mnie owiało (lubie sobie klime włączyć bo mam
  • Odpowiedz
@OscarGoldman: rób sumiennie obroty głową na karku, tylko nie mocno a delikatnie, tak by mięśnie rozluźniać a nie rozciągać. Bóle głowy mogą być także od wysokiego ciśnienia w oku.
Ale jak to od kręgosłupa to już kaplica. Fizjoterapia która ci wuj da
  • Odpowiedz
@OscarGoldman: 140/85 i leki. ja prd.. Masz 60kg nadwagi, cukrzyce i całą męską linię w rodzinie co padła na serce, czy po prostu się wkręciłes w ciśnieniomierz, u lekarza wyszło raz 170/100 i jazda z prochami?
Próbowałes coś poza lekami, dieta, relaksacja, odstawienie ciśnieniomierza?
Mnie bolała głowa przez 2 m-ce jak tylko zmieniłem trochę kąt monitora i wys biurka.
  • Odpowiedz
  • 0
@donfallo: wyszło mi to https://www.apollohospitals.com/pl/diseases-and-conditions/occipital-neuralgia xd, ale nie wiem, ja owszem wadę postawy to na 100% mam, chociaż jak mówie, biegam, na rowerze troche tych km robi się, ale widze że za mało, albo nie takie ćwiczenia, nie wiem chyba pójdę do neurologa? czy kogo mi tak wskaże rodzinna, bo juz szlag mnie trafia od tego bólu głowy, tym bardziej że myśli sie że to wylew etc, wszystko co najgorsze,
  • Odpowiedz
@OscarGoldman: a ty idź do neurologa zamiast wróżyć z fusów, zrobi badania i będziesz miał rozwiązanie - to może być dosłownie cokolwiek, skoro boli tak że przeszkadza w spaniu to nie ma sensu tego ignorować
  • Odpowiedz
@OscarGoldman: tak jak przedmówcy pisali, idź do neurologa. Też mam trochę podwyższone ciśnienie - różnie można do tego podchodzić - ale podobno ciśnienie powyżej 130/85 jest szkodliwe w dłuższym okresie. Ja biorę tabletki. A myślałeś może o jakimś basenie? Bo w sumie bieganie to też nie jest jakieś chyba super na kręgosłup? Rower, to zależy pewnie du,o od ramy jaka masz. Może warto by było tego sportu spróbować. Ja czasem
  • Odpowiedz
@OscarGoldman: a/ neurolog i skierowanie na rezonans
b/ fizjoterapeuta

ja miałam promieniujący na tył głowy ból od łopatek, doszło raz do sytuacji, gdzie koleżanka w robocie musiała mi pomóc założyć czapkę i szalik bo nie mogłam podnieść rąk. trzy sesje u fizjo jakieś trzy lata temu i efekt taki, że dalej pobolewa, ale już nie tak, żeby mi się rzygać z bólu chciało.
  • Odpowiedz
@OscarGoldman: Może być od kręgosłupa. Miałem połamane cztery kręgi, więc wiem coś o tym. Praktycznie cały czas łapią mnie jakieś losowe bóle w różnych partiach ciała. Wszystko właśnie przez kręgosłup. U mnie niestety nic nie da się zrobić. U Ciebie prawdopodobnie jeszcze jest opcja. Najlepszą i tak naprawdę jedyną skuteczną to regularny basen. Najlepiej pływaj tylko kraulem na plecach. Na początku minimum 3 razy w tygodniu, później jak będzie poprawa
  • Odpowiedz
@OscarGoldman:

Ello chłopaki, mam do was pytanie, czy od kręgosłupa może boleć głowa (dokładnie jak przy nadciśnieniu czyli tył głowy, czasami około uszu, a czasami góra głowy),

idź do fizjo, rozmasuje ci, zaleci jakieś ćwiczenia w domu i powinno pomóc.

napisz też to pytanie na tagu #fizjoterapia i pokrewne to ci lepiej podpowiedzą.
  • Odpowiedz
@Norskee: mam podobnie - uważasz, że pierwszy lepszy terapeuta sobie z tym poradzi? Czy mam szukać jakiegoś mega specjalisty? Tak fachowo to opisałeś, że chętnie bym się do Ciebie zapisał. Xd
  • Odpowiedz