Wpis z mikrobloga

Ok, napiszę to bo trochę się ludziom podyebało w sprawie strzelaniny w Bystrzycy Kłodzkiej.
Gość oddał 5 strzałów do patusa i tym samym podpisał na siebie wyrok. Wielu nie rozumie że Polska to nie USA, a nawet tam jak odstrzelisz napastnika to masz postępowanie i potrzebujesz adwokata. Dalej słuchajcie internetowych "specjalistów" i innych "szkoleniowców" w sprawie noszenia i o zgrozo użycia broni palnej. Dalej odbywajcie szkolenia u debili co pyerdolą jak nosić i jak użyć żeby się wywinąć jak kogoś zabijecie. Dalej ćwiczcie na strzelnicy "mozambique drill" a na pewno skończycie z trupem na koncie i w pasiaku.
Jasne, że w sytuacji zagrożenia można się bronić, ale przekroczenie obrony koniecznej to kryminał i koniec.
Ja sam nie zgadzam się z obowiązującym u nas prawem, ale niestety w ramach takiego żyjemy i musimy się stosować i żadne nasze wyobrażenia czy inne myślenie życzeniowe tego nie zmieni.
Apeluję do wszystkich posiadaczy broni palnej, mniej noszenia i więcej myślenia!
Jak będzie więcej wiadomości na ten temat to napiszę więcej.
Pozdrawiam wszystkich strzelców i miłośników broni palnej.

#bron #strzelectwo #kryminalne
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MosMaus: jak w takiej sytuacji się bronić?
Zakładając, że nie umiem się bronić ale mam pistolet. Jak wyjść zwycięsko z sytuacji jak naciera na ciebie kilku patusów i nawet strzał ostrzegawczy nie pomaga?

Czyw Polsce tak jak można zamordować kogoś udając wypadek samochodowy i ponieść minimalne konsekwencje, tak wystarczy napaśc na kogoś i wsadzić go do więzienia na wiele lat?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@hpiotrekh: Tak jak pisałem wcześniej, prawo mamy jakie mamy i nic na to na razie nie poradzimy. W sytuacjach w jakiej znalazł się strzelec z BK i w innych sytuacjach, w których nie chciałby się znaleźć żaden człowiek można wskazać inne środki obronne jak gazy czy paralizatory, pod tym względem w PL nie jest tak źle ponieważ w wielu krajach UE takie są zabronione przez prawo. Patusy to prymitywy których
  • Odpowiedz
@hpiotrekh: nie mozesz przekroczyć, zamch musi byc bezpośredni, bezprawny, a ty masz pięści i nogi, jak patus idzie na ciebie z maczetą to maks mozesz sie bronić maczetą (oczywiscie nie mozesz jej mieć)
nawet jak patus cie zrani nożem to nie mozesz uzyc broni palnej (pewnie są jakies przesłanki że byś sie prześliznął plus dobry papuga) ale to jest kryminal
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@othe2137: Oczywiście możesz mieć rację, będzie go teraz 3 sądziło a nie 4 niosło.
Ja głównie piję do sposobu a nie skuteczności.
A o sposobach uczą pseudo instruktorzy co się kompletnie nie znają na prawie a tylko im się wydaje. O sposobach które są niezgodne z prawem, zachęcają do noszenia, strzelania i wpędzają ludzi w kryminał.
  • Odpowiedz
jak patus idzie na ciebie z maczetą to maks mozesz sie bronić maczetą (oczywiscie nie mozesz jej mieć)

@TobiaszSuchy: no i właśnie o to chodzi. masz pięści, a ktoś ma kastet i masz p--------e, masz nóż a ktoś wpadnie z maczetami, to masz p--------e. masz klamkę, a ktoś ma 'tylko' maczetę to masz p--------e.
Trzeba nosić plecak sprzętu i do obrony wybierać sprzęt nie lepszy, niż przeciwnik? z-----e g---o.

Nie twierdzę,
  • Odpowiedz
szkoda chłopa.

@hpiotrekh: a to ja nie w temacie ale gdybym mial wybierac to chcialbym zeby bylo jak w usa przy przypadku Kyle'a, tam mudzin mu deskorolką (chyba) w głowę wypłacił i w tej sytuacji jedyne co słuszne zrobił Kyle to pach pach i wtedy nie ma ze obrona konieczna czy niekonieczna, kazdy cios i kontekst m ógłby być dla niego smiertelny więc w tej sytuacji nie powinien sie nikt
  • Odpowiedz
@MosMaus: podobno… lepiej być sądzonym przez jednego niż niesionym przez czterech… podobno…
Podobno lepiej mieć paczki do więzienia niż znicze na grób … też tak słyszałem.
Ile w tym prawdy to nie wiem, choć się domyślam…

Piękna zarzutka btw. , kilku się złapało
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@PanieAreczku: Sęk w tym, że to nie zarzutka. Jestem związany z BP od kilkunastu lat. Strzelec, szkoleniowiec, kolekcjoner, myśliwy i jeszcze można by wymieniać. Bywałem na różnych szkoleniach i różnych ludzi i wiem, że nie wszyscy powinni to robić i brać za to pieniądze, zwłaszcza Ci którzy wprost namawiają ludzi do użycia BP i "sprzedają" tipy jak się wywinąć po zdarzeniu....
  • Odpowiedz
jak w takiej sytuacji się bronić?

@hpiotrekh: to jakbyś pytał, jakie robić okłady, kiedy się wsadziło dupsko do wrzącego rosołu
Jak nie masz nastu lat i nie biegasz po dyskotekach za spódniczkami - jaki masz interes w spacerach po parku wieczorami?
Tuzin osób tamtędy przeszło, akurat ten jeden uzbrojony wdał się w „sytuację”?
  • Odpowiedz
@MosMaus: tylko właśnie ta granica prawa jest mocno płynna. Zobaczymy co postanowią przy okazji tej sprawy. Bo tak naprawdę granice obrony koniecznej są takie, że każdy w środowisku strzeleckim zastanawia się jak to się skończy.
Szczerze? Będąc kobietą mającą szalone 165 cm wzrostu i drobnej budowy, raczej gaz pieprzowy mi nie wystarczy na trzech rosłych chłopów. B--ń owszem, dość szybko strzelam. Mam nadzieję, że nigdy nie nadejdzie dzień, w którym
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@kasiknocheinmal: No ależ oczywiście, że przyznaję,! Techniczne i logicznie jak najbardziej. Ale wchodzimy w granice "prawa" a raczej "uzgodnień prawnych" (bo dla mnie prawo to tylko fizyka, niezmienna w każdym zakątku wszechświata) w, tamach których funkcjonujemy.
A co do gazu na patusów to polecam gaśnicę na niedźwiedzie.. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz
@MosMaus: ale u nas nie ma prawa, wszystko zalezy na jakiego rabina trafisz i jedo interpretacje albo kogo zastrzelisz i czy nie byl w grupie interesow.
Masz te same procesy a rozne wyroki wiec to jest 70% prawa a 30% maszyny losujacej. Na nagraniu widac ze strzelil w powietrze, odczekal chwile a typ sie szczupakiem na niego rzucil i wtedy dopiero go zabil. Pozostali dwaj trzymali dystans to do nich
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@othe2137: Logicznie zgadzam się z Tobą całą głową i emocjonalnie sercem w 100%.
Natomiast policja, prokuratura, i sądy nie do końca.... I trzeba znać ich sposoby postępowania i interpretowaniea prawa, żeby się nie wyebać w g---o.
  • Odpowiedz
nie mozesz przekroczyć, zamch musi byc bezpośredni, bezprawny, a ty masz pięści i nogi, jak patus idzie na ciebie z maczetą to maks mozesz sie bronić maczetą

@TobiaszSuchy: xDDDDDDDDD kolejny znawca prawa widze
  • Odpowiedz
@MosMaus: ale musisz mieć zajebiście silną psychikę, że mając b--ń, widząc, że biegnie na Ciebie trzech p-----w z nożami i siekierą, drących mordy, że Cię zajebią, nie użyjesz tej broni
  • Odpowiedz