Wpis z mikrobloga

ciekawe co się stanie z proxmoxem po sklonowaniu systemowego dysku
trochę dysków z danymi mam podpięte do wirtualek i kombinuję jak mogę się ochronić przed ich utratą jak padnie dysk systemowy albo główny dysk zplikami wirtualek.
i tak robię to przez lte + wireguard i pikvm -clonezilla bootowana z pikvm ( ͡º ͜ʖ͡º)
jestem jakieś 30km od serwera
#homelab #selfhosted #linux
mati1990 - ciekawe co się stanie z proxmoxem po sklonowaniu systemowego dysku
trochę ...

źródło: obraz

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mati1990: Serio myślisz, że zaruchasz używając Linuksa? ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
A co ma się dziać, to pełna kopia. Ale możesz budować obrazy systemów kodem. Wtedy zajmuje to mniej miejsca
  • Odpowiedz
  • 0
@fervi: głównie chodzi mi co się stanie w przypadku gdy systemowy i z niego bootujeto samsung jest pod sda a klon na silicon power jako sdb ale nie jest zainicjowany. i teraz jak zbootować proxmoxa z klona tak żeby wstał i nie posypał dysków które są już odpowiedni zainicjowane pod lvmthin i na nich są obrazy raw z danymi podpięte do wm
  • Odpowiedz
  • 0
@Entroop: tak wiem ale zamysł jest taki że każdy u mnie proxmox ma 2 bootowalne dyski, jak padnie jeden to zdalnie przez pikvm zmieniami serwer wstaje w kilka chwil - no chyba że PBSteż tak pozwoli, bez odtwarzania z innego serwera odpali mi zdalnie proxmoxa z systemem z dowolnego dysku
  • Odpowiedz
  • 0
@fervi: @Entroop kopia clonezillą nie wstała ale istnieją skrypty backupujące konfig podstawki. Zrobiłem format obu systemowych dysków, nie straciłem żadnych konfigów vm i danych na raidzie :D
minus taki że nie mogę mieć na raz 2 bootowalnych dysków bo się uefi i grub sra ale w serwer wpiąłem 2 pendrive z kopiami konfigu + instalką proxmoxa. Gdy padnie dysk systemowy po prostu stawiam na drugim, odtwarzam konfig i serwer
  • Odpowiedz