Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Teuvo: Hejka jaki model masz na myśli? Te MTB idą kompletne lewe i prawe. Grawelowe również. Czasami w wypadku szosy montuje się pomiar mocy i tu zależnie od użytej technologi może wchodzić w grę ingerencja w ramie korby. Reasumujac- ida kompletne. Do tego odpowiedni suport i korba wymieniona.
  • Odpowiedz
  • 0
@Lewatylnalapa: FC-RX600 2x11

Przy okazji może wiesz czy to będzie w ogóle zauważalna różnica między długością 175 (taką mam obecnie), a 172,5?

175 ciężko dostać ogólnie, a wolałbym taką
  • Odpowiedz
  • 0
@Lewatylnalapa: z takiej samej bo ona jest uszkodzona i w jednym tylko punkcie/obszarze łańcuch ociera o wózek nawet bez obciążenia, a pod mocniejszym obciążeniem w ogóle jakoś mocno się przegina na zewnątrz jak w korbie na kwadrat

albo ona albo rama źle nagwintowana bo suport już wymieniłem, złożyłem wszystko na nowo i nic się nie zmieniło

na lewym ramieniu od wewnętrznej strony tam gdzie styka się z suportem lakier był
  • Odpowiedz
@Teuvo: Jeżeli korba przyciera to sprawdź czy suport nie ma luzu. Sprawdź czy jest poprawnie złożona. Wyczyść wszystkie połączenia gwintowane. Przy wykręcaniu posprawdzać czy nie widać kawałków zerwanego gwintu od krzywego przykręcenia. Nowy suport: upewnij się że jest prawidłowo przykręcony z dobrym momentem oraz z właściwymi podkładkami. Przy skręcaniu samej korby upewnij się że jest prawidłowo złożona i z dobrym momentem dokręcona. Tak za bardzo nie ma co się skrzywić.
  • Odpowiedz
@Teuvo: po zamontowaniu korby testujesz ja bez założonego łańcucha. Kręcisz nią i sprawdzasz czy równo się kręci. Patrzysz czy nie obciera. Próbujesz wyginać ramie korby aby sprawdzić czy nie ma luzu na suporcie.Moze wrzucisz jakieś zdjęcie?
  • Odpowiedz
  • 0
@Lewatylnalapa: ja wiem, składałem według instrukcji i nic to nie poprawiło, wszystko było wyczyszczone i nowy smar nałożony

w ogóle jest tak, że jak się ustawi lewe ramię w stronę koła przedniego i popatrzy od góry to szczelina między ramieniem a suportem jest bardzo mała, a jak się da ramię w stronę koła tylnego to patrząc od góry szczelina między suportem a ramieniem jest wyraźnie większa

nie wiem czy to
  • Odpowiedz
@Teuvo: Jeżeli wielowypust byłby krzywo zrobiony to patrząc na kręcąca się korbę od góry lub tyłu wiedziałbyś że ramie nie trzyma prostego toru ruchu. Co więcej przy wyginaniu korby coś byś czuł że w określonym miejscu gnie się bardziej. A na pewno suport jest równo wkręcony? Może to tam jest problem? Przekładałes ramiona korby na odwrót do celów testowych? Czy tak samo się zachowuje z 2 strony po przełożeniu?
  • Odpowiedz
  • 0
@Lewatylnalapa: jeśli suport byłby nierówno wkręcony to znaczyłoby że mufa jest nierówno nagwintowana bo problem był zarówno po fabrycznym montażu i dokładnie tak samo jest po wymianie suportu przeze mnie, mało możliwe żebym drugi raz spieprzył robotę w dokładnie taki sam sposób jak fabryka

suport na pewno wkręciłem równo, wkręcany był lekko dłonią dopóki się dało, klucza dynamometrycznego do suportu nie mam ale 35-50 Nm to całkiem spory zakres i
  • Odpowiedz
@Teuvo: wbrew pozorom mufa może być źle obrobiona. Wczesnej pisałeś o lewym ramieniu korby teraz piszesz o prawym i o tym że łancuch obciera o wozek przerzutki przedniej w jednym miejscu. To brzmi jak źle wyregulowana przerzutka. Zęby na tarczy nie są wszystkie takie same (wyjątek 1 rzędowe narrow wide) I żeby w tarczach 2 rzędowych mają taki kształt aby w określonym miejscu łapały łańcuch lub go zrzucały (góra dół).
  • Odpowiedz
  • 0
@Lewatylnalapa: fabrycznie był BB-RS500 wymieniłem na SM-BBR60

z jakiegoś powodu fabrycznie ta plastikowa nakrętka była krzywo wkręcona, w zasadzie tak jak na zdjęciu i miała uszkodzony gwint przez co nie dało się jej już prosto wkręcić

no i te różne szczeliny w różnych miejscach między lewym ramieniem a suportem - było tak fabrycznie i nadal jest po mojej złożeniu od nowa, mogę ci nawet zdjęcie tego zrobić
Teuvo - @Lewatylnalapa: fabrycznie był BB-RS500 wymieniłem na SM-BBR60

z jakiegoś po...

źródło: 1775942853095

Pobierz
  • Odpowiedz
@Teuvo: stary suport mógł być o szerokościach 68 lub 70 mm na pewno masz dobrze dobrany o szerokość. Ze zdjęć to wygląda jak: 1. Za szeroka korba do za wąskiego suportu. Lub brak podkładek dystansowych przy kręconym suporcie (od wewnątrz) i dodatkowo brak podkładek wchodzących na wielowypust ramienia korby.
Lewatylnalapa - @Teuvo: stary suport mógł być o szerokościach 68 lub 70 mm na pewno m...

źródło: 1002597801

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Lewatylnalapa: ale przecież te suporty są właśnie do tej korby według specyfikacji

fabrycznie nie było podkładek suportu i z nowym suportem też nie było żadnych podkładek w opakowaniu, wydaje mi się że podkładki są tylko do suportów 68/72

jeśli chodzi o 'podkładki wchodzące na wielowypust' to był oring na lewym ramieniu dookoła 'dziury', nawet go wyciągałem żeby wyczyścić, nie wiem czy to o to chodzi
Teuvo - @Lewatylnalapa: ale przecież te suporty są właśnie do tej korby według specyf...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
Tutaj widać że on ma za zadanie uszczelniać i wpasować się do środka. Według mnie tam powinien iść suport 70 a masz 68. I dlatego os korby wystaje na zewnątrz przez lewe ramię.
  • Odpowiedz