Aktywne Wpisy

xDDDDDDDDD k---a ja naiwny myslałem 15 lat temu że jak wejdą cyfrowe dystrybucje gier, filmów, książek to będzie taniej bo przecież odchodzi sporo kosztów. Tymczasem cyfrowa dystrybucja kosztuje tyle samo a często drożej xD #gry #pcmasterrace #filmy #ksiazki
źródło: {8A8B40BC-7D65-4943-91EC-59ABF789229A}
Pobierz
BlackBlack +48

Przyłożyłem sobie sytuację do naszego kraju i odpowiedniego rozłożenia jednomandatowych okręgów do reszty i wychodzi patologia.
Na wybory z 2019 gdzie PiS zrobił 43,6%, mógłby liczyć na 60% mandatów w Sejmie.
W 2023 PiS przy 35,4% mógłby zrobić 49%, a przy odpowiednim manipulowaniu granicami okręgów, co ma miejsce na Węgrzech, mógłby liczbę mandatów zwiększyć nawet do... tych samych niemal 60% xD
Magia. Masz niemal 10% mniej poparcia w skali kraju, ale zmanipulujesz okręgami, sprawdzisz jak rozkłada się poparcie i uzyskujesz niemal tyle samo mandatów. A i tak rzecz jasna z racji systemu mieszanego - w cholerę więcej, niż sugerują procenty.
To troszkę jakby na podkarpackich wsiach wrzucić jowy, tam zawsze wygra pisior, a inne okręgi podzielić na dwa miejsca, zawsze wejdzie lider opozycji i psim swędem drugi z pisu. Czyli 100% tam gdzie mamy 100% i 50% miejsc tam gdzie mamy nawet i 10% poparcia xD
Fantastyczny system. Zwłaszcza, że to władza sobie wybiera okręgi.
Gdyby taki system u nas powstał, to mielibyśmy PiS u władzy już zawsze, zapewne z konstytucyjną większością. Efektem ubocznym upadają Konfederacje, Brauny itp - nie mają sensu bytu, max po 3 posłów, podobnie Lewica. System dwupartyjny, w którym to opozycyjna partia musi zdobyć przynajmniej 65% głosów, aby mieć nadzieję na wygranie wyborów.
Nie dziwi mnie, że Jarek sympatyzuje. Jowowca w swoich szeregach miał nie bez powodu. Na szczęście nie było na akcje "klimatu" politycznego, bo za wcześniejszych rządów pisu - nie miał pewności, że da mu to wystarczająco dużo i było ryzyko, że opozycja skorzysta. A później gdy jednak wygrali w sposób zdecydowany, doszła Konfa, która by zasrała pisiorów gdyby chcieli to zrobić, gdyż to oznaczałoby upadek tej partii.
#wybory #polityka #wegry #orban #bekazpisu #bekazprawakow
Niestety, te knury spędziły ostatnie kilkanaście lat na betonowaniu tego układu.
Komentarz usunięty przez moderatora
Po
@stan-tookie-1: U nas to tak dawno okręgów nie zmieniano, że już dawno rozkład mandatów nie odzwierciedla rozkładu populacji.
Dlatego najpewniej marzył się taki węgierski mieszany
Co o tym myślisz?
https://www.youtube.com/watch?v=8AwVRlXsxlA