Wpis z mikrobloga

unitrze źle bo to polska firma była i dobre rzeczy tylko robiła

@elektryczny_mariusz: tajest! I została zniszczona przez onych celowo, bo Philips z Telefunkenem ze strachu drżeli na samą myśl, że Unitra na wolny rynek wejdzie.
  • Odpowiedz
@dzialoZaglady: z doświadczenia zgaduję że za długo albo za wysoka temperatura. Ja za każdym razem dostosowuję temperaturę do potrzeb. Może nawet grot za cienki i słabo oddawał ciepło
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: wiem. Znam. Naprawiałem podobne kilka razy. Jakość tak słaba że trzeba mieć naprawdę odpowiednie parametry albo dorabiać ścieżki. Czasami stare chińskie sprzęty były jeszcze gorsze. SMD lepiej robić powietrzem. Kiedyś mi ścieżki odpadły zanim cyna puściła. Dobrze że płytka mała. Może na starość puszcza warstwą kleju albo coś chemicznie reagowało
  • Odpowiedz
. Naprawiałem podobne kilka razy. Jakość tak słaba że trzeba mieć naprawdę odpowiednie parametry albo dorabiać ścieżki. Czasami stare chińskie sprzęty były jeszcze gorsze.

@paw1470: ale te ścieżki puszczają na sam widok lutownicy, nawet wyłączonej. Najtańszy laminat zbrojony papierem, miedź położona tak, aby jakotako przetrwała trawienie, podczas pierwszego lutowania w zasadzie mogła się odklejać a po reagując z topnikiem
  • Odpowiedz