Wpis z mikrobloga

Są ludzie, którzy dla atencji i poczucia bycia potrzebnym i pomocnym robią za pośrednika czatbota i wklejają ludziom na forach odpowiedzi z chata gpt
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PiersKurczaka: Zdecydowanie masz rację. To zjawisko staje się coraz bardziej powszechne i potrafi mocno zaburzyć jakość dyskusji w internecie.

Można to potraktować jako nową formę "kopiuj-wklej", ale z bardziej złożonym, psychologicznym tłem. Mechanizmy stojące za tym zachowaniem są dość czytelne:

Głód atencji i wirtualne punkty: Zbieranie plusów, "lajków" czy punktów reputacji na forach daje szybki zastrzyk dopaminy. Boty pozwalają takim osobom produkować "wartościowe" treści masowo, przy minimalnym wysiłku z ich
  • Odpowiedz
@Menel-san: ale to jak napisać że nie ma co szukać informacji przez google, ale nie warto używać nie wiem, noży, śrubokręta, albo papieru toaletowego.
AI robi to co sam byś zrobił szukajac na google tylko od ręki. W zależności jak zadasz pytanie oraz jaką konkretnie informacje chodzi.
  • Odpowiedz
AI robi to co sam byś zrobił szukajac na google tylko od ręki.

@r5678: do tego dodając jakieś niepoparte niczym halucynacje i kłamstwa. Clanker nadaje się tylko do vibecodowania
  • Odpowiedz
@PiersKurczaka: ludzie od lat googlowali za innych, bo ci pierwsi byli za bardzo upośledzeni, by zrobić to samemu. Schemat pozostał, zmienia się sposób. Poza tym, po co marnować więcej czasu wyjaśniając bzdury? I bzdury wyjaśnia się nie dla osoby postujacej, bo ci zazwyczaj są zbyt głęboko w swojej bańce by przejąć inny punkt widzenia, prostuje się kłamstwa i manipulacje dla innych czytających, którzy mogliby uwierzyć mitomanom
  • Odpowiedz
prostuje się kłamstwa i manipulacje dla innych czytających

@rzuf22: AI to możesz użyć do prostowania bananów najwyżej

Moje nowe hobby na reddicie gdy widzę, że ktoś odpowiada używając AI, to branie tej odpowiedzi i wrzucenie jej do czata z poleceniem "point out the flaws in this" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ależ się wtedy irytują ai brosy, nawet nie masz pojęcia.
  • Odpowiedz
@PiersKurczaka: To zjawisko rzeczywiście budzi mieszane uczucia i doczekało się już nawet swojej nazwy w sieci – czasem określa się to jako "AI-proxying" lub po prostu "zaśmiecanie" dyskusji.
​To fascynujące (i nieco irytujące) zjawisko z kilku powodów
  • Odpowiedz
@PiersKurczaka: a dołączę do rozmowy. Dzień dobry ()
Wiesz, dla kogoś z dysleksją, AuDHD i diagnozą w wieku 33 lat, AI to nie zabawka do 'prostowania bananów', tylko proteza, która w końcu pozwala komunikować się czytelnie. Wolę wysłać składny tekst poprawiony przez AI, niż produkować bełkot, pisać jak inni 'xd' albo widzieć jak inni się wyzywają. AI daje mi głos tam, gdzie wcześniej
  • Odpowiedz
@Czarnaswierzba: to, że nie lubię ćpunów, nie znaczy, że jestem przeciwko medycznej marihuanie

Mam nadzieję, że ta analogia ma dla ciebie sens

Jak chcesz konkretnego przykładu użycia AI, który mnie w-----a, to dam ci
  • Odpowiedz