Wpis z mikrobloga

Czy mamy w wykopie fachowca/fachowczynię ( ͡º ͜ʖ͡º) od blacharstwa/lakiernictwa?

Oddałem moją Asterkę Bożą G na konserwację podwozia plus małe roboty blacharsko lakiernicze. To mój "projekt" utrzymania tego auta w jak najlepszym stanie bo tak lubię i proszę nie rozważajcie tego w kategoriach rozsądku. Bardziej kaprysu.

Mam wrażenie, że nie zrobili tego co zrobić mieli ale przynajmniej kasę wzięli taką jakby zrobili.

Chciałem mieć:
1. konserwację podwozia plus uzupełnienie ubytków tj. spawanie.
2, wymiana przedniego lewego błotnika
3. wymianę progów,
4. wymiana tylnego lewego błotnika (do linii okna)
5. zabezpieczenie pozostałych błotników i usunięcie ognisk rdzy.

Wydaje mi się, że progi nie zostały wymienione a jedynie w jedym miejscu wspawano blachę. Całość jest teraz pokryta i nie bardzo mam jak zobaczyć czy było wymieniane. Wykonawca, mimo, zapwenień, nie dostarczył dokumentacji fotograficznej z przebiegu prac a jedynie po ich wykonaniu.

To samo tyczy się lewego tylnego błotnika. Wszelkie spawy są w pełni fabryczne. Zdjąłem tylną lampę aby to sprawdzić. Nie widać jakichkolwiek śladów cięcia.

Spawy na profilach zamkniętych wyglądają moim zdaniem jak gluty a znaczna część wspawanej blachy nie ma spawu i wg mnie będzie tam pchać się błoto.

Temat to zupełnie nie moja działka i niestety nie mam czasu zdobywać teraz takiej wiedzy.

Nie wiem jak podejść do tematu, tym bardziej, że mam znaczne ograniczenia czasowo-logistyczne. Dodatkowo zwyczajnie nie wiem czy prace zostały wykonane nieprawidłowo. To podstawa do dalszych działań.

Zdjąłem progi i porobiłem zdjęcia: https://postimg.cc/gallery/VXyPTSY

Zrzut rozmów dotyczących zakresu prac:

=============================================
Konserwacja podwozia: (Firma A)
-------------------------------

Demontaż zawieszenia tył

Demontaż zawieszenia przód

Demontaż wnętrza czyli okładzin , foteli itp.

Spawanie wszystkich dziur w podłodze , które panu wysyłałam na zdjęciach .

Wyczyszczenie podwozia

Neutralizator

Epoksyd

Masy polimerowe na całości

Wosk

Profile zamknięte

=============================================
Progi + Blacharka: (Firma B, sąsiad firmy A ;) )
-------------------------

1. Został wymieniony element do krawędzi oka.

2. Zostały wymienione w całości progu dołu, góra została bez zmian ponieważ była zbyt dobrym stanie i nie wymagała naruszenia pojazdu- każda ingerencja w konstrukcję osłabia samochód.

3. Błotnik :

- podkład epoksydowy Novol

- szpachla uniwersalna na wygładzenie+ szpachla finish

- podkład uzupełniający 5:1

- lakier bazowy

- klar Novol

Progi :

- wewnątrz Corina

- farba antykorozyjna

- podkład epoksydowy

- szpachla uniwersalna

- szpachla finish

- guma na pędzel

- warstwa bitumiczna Novol (malowalny)

- lakier bazowy

- clar bezbarwny

#blacharstwo #lakiernictwo #samochody #patimat
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Patrick_Rowerovsky: o-----e barankiem jako tako i cyk fuch za bramę
dla mnie to wygląda jak gruz o---------y sprejem za 30 złotych żeby diagnosta się nie czepiał na przeglądzie, a jak wiesz gdzie były ubytki to postukaj palcem albo śrubokrętem i będziesz po dźwięku wiedział czy tam jest wstawiona blacha czy tylko z----------e pianką i pryśnięte farbą dla efektu
  • Odpowiedz
@Patrick_Rowerovsky: ile zapłaciłeś? Bo żeby zrobić to co chciałeś to 10 tysięcy spokojnie i z miesiąc pracy jak nie lepiej. Jeżeli mniej i krócej oraz to wałek

Edit. Patrzac na fotki tylko barankiem rdze pokryli xd
  • Odpowiedz
@r5678: Wiesz moja chęć do wykonywania napraw samemu, bierze się z nienawiści do innych mechaników i blacharzy.
Wyobraź sobie że mechanik naprawiający między innymi radiowozy, ukradł mojej ciotce kolektor dolotowy, bo akurat takiego w policyjnej KIA potrzebowali.

Co do blacharstwa, to co mam powiedzieć, jak rozmawiam z jakimś blacharzem i mówię że spawanie profili zamkniętych metodą "do czoła" jest błędem, to otrzymuje reakcję jakbym zwyzywał mu starego.

Baranek na rdze
  • Odpowiedz
Wiesz moja chęć do wykonywania napraw samemu, bierze się z nienawiści do innych mechaników i blacharzy.

@Rustyyyy: Mam taką samą niechęć ale zorgaizowanie miejsca i narzędzi, zdobycie doświadczenia by zrobić to dobrze jest niemożliwe w sensownym czasie.

spawanie profili zamkniętych metodą "do czoła"

@Rustyyyy: Czy u mnie są pospawane do czoła? (wydawało mi się, że to bardziej "nakładka") https://postimg.cc/gallery/VXyPTSY
  • Odpowiedz
@Patrick_Rowerovsky: równie dobrze: weź tam dognij nowy kawałek na bazie starego i nie docinaj nic, tylko nałóż jak leci.
Chociaż próg do nadkola mógłbyć pospawany do czoła, a rdza wyszła od spawu który nie był wyszlifowany od środka (bo nie da sie wyszlifować od środka i dla tego nie robi się do czoła)

A i pytanie jaka stal została użyta ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No bo masz w skupie blach ogromny
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: Byłyś w stanie poradzić co mogę z tym zrobić? Chciałem sobie szykować auto na stan igła ale najwyraźniej nie zostałem zrozumiany przez firmę która miała wykonać te prace ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Teraz mam plan ogarnąć jakiegoś rzeczoznawcę który zrobiłby dokument na podstawie którego mogę ubiegać się o zwrot.
  • Odpowiedz
@Patrick_Rowerovsky: Przychodzi chłop ze starym oplem pytając o naprawę blacharską.
Jakby nie wiem jakie podejście miał blacharz, czy robił źle myślać że robi dobrze, czy może założył: Ta jasne igła pewnie po 4 latach zezłomuje.

Jak masz na wszystko dokumenty paragony i inne, to warto spróbować, ale ja osobiście nie nastawiałbym się na wiele.

Faktyczna osbudowa na igłę, wymaga miesiecy pracy, więc ile na godzine według ciebie powinien zarobić blacharz? Plus
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: rozumiem, ja im powiedziałem, że mi zależy bo myślę o tym aucie długofalowo i chcę mieć porobione. Teraz widzę, że trochę źle do tego podszedłem. Powinienem, dać sobie więcej czasu na rozpoznanie tematu i poszukać bardziej kogoś od klasyków/zabytków. Tego doświadczenia nie miałem. Za zrobienie na igłę byłbym wstanie jeszcze dopłacić no ale cóż :) Zobaczę co da się zrobić, może odzyskać chociaż część kasy i spróbować podejść do
  • Odpowiedz
@Patrick_Rowerovsky: Tylko wiesz realna naprawa bez ściemy zaczyna się od 20k
Jak to za dużo na asterkę bożą to Porche 911 kogoś kto nie ma co robić z pieniędzmi czeka obok w kolejce.
Właśnie dla tego naprawy blacharskie tanich aut to tak trudny temat.
  • Odpowiedz
@Patrick_Rowerovsky: Właśnie nie, z zadowu jestem spawaczem, a blacharstwo traktuje hobbystycznie.
Natomiast bawi mnie jakie maniany są tolerowane w blacharstwie.
Ale jak z ciekawości chciałem sobie znaleść pracę jako blacharz, to wow wszystko za minimum XD
  • Odpowiedz