Wpis z mikrobloga

Cały czas nie potrafię przestać myśleć o wynikach badań PIAAC. Test PIAAC definiuje 5 poziomów umiejętności czytania ze zrozumieniem. Aby móc uznać, że ktoś potrafi zrozumieć proste teksty, trzeba osiągnąć poziom drugi. Z kolei dopiero na trzecim poziomie osoby są w stanie dokonać podstawowej weryfikacji wiarygodności informacji. Poziom drugi i wyższy osiąga jedynie 60% Polaków, a poziom trzeci i wyższy jedynie 20%.

Innymi słowy, 40% Polaków ma problem z interpretacją rozkładu jazdy na przystanku, a jedynie 20% potrafi zidentyfikować najbardziej podstawowe fejki w internecie.

• 104
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TheDziobaker: jednocześnie pewnie z 80% twierdzi że język polski jest im do niczego nie potrzebny i że to zmarnowany czas - mamy idiokracje w domu.

Przy większym rozwarstwieniu nie miało to kiedyś znaczenia, ale dzisiaj każdy "może być kim chce" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Innymi słowy, 40% Polaków ma problem z interpretacją rozkładu jazdy na przystanku, a jedynie 20% potrafi zidentyfikować najbardziej podstawowe fejki w internecie.

@TheDziobaker: jak rozumiem ta doglebna analiza to twoja radosna tworczosc, tudziez jak kto woli IDzD, zeby sie wpis lepiej klikal?
  • Odpowiedz
@TheDziobaker: Można sobie podejrzeć przykładowe zadania tutaj: https://www.oecd.org/en/about/programmes/piaac/piaac-released-items.html

Zrobiłem i nie jestem przekonany, czy test jest prawidłowo ułożony. W zadaniach np. o chlebie wpierw czytamy o wpływie wilgotności, następnie pojawia się seria zadań skupionych na retrogradacji. Jestem w stanie sobie wyobrazić osoby, które odpowiadałyby na pytania o retrogradacji (i tylko o niej), podejrzewając, że oczekuje się od nich wiedzy z poprzednich artykułów, tj. na temat absorpcji wilgoci z powietrza. Uważam,
  • Odpowiedz
Szczerze mówiąc, to nie pamiętam zbyt wielu rzeczy na języku polskim, które adresowałyby ten problem.

@TheDziobaker: nie pamiętasz czytania ze zrozumieniem, analizowania "co autor miał na myśli", pisania krótkich form, wyszukiwania informacji w tekście itd itp? XD
  • Odpowiedz
@TheDziobaker: nie znamy tych tekstów które były używane do badania (w sensie, wiem, że kolega wkleił 2 komentarze wyżej łącze niby do nich ale nie czytałem) - a nie można wykluczyć że były tendencyjne lub propagandowe; myślę, że nie trzeba nikogo przekonywać - że teksty które się nie zgadzają z twoimi przekonaniami czyta się gorzej, człowiek się wewnętrznie buntuje.

Innym powodem mogłoby być - brak dostatecznej zachęty. Europa jest zróżnicowana
  • Odpowiedz
  • 6
a to nauka przychodzi sama? Wystarczy byc i sie sam nauczysz?

Z takim podejściem to nie dziwne ze nic nie pamiętasz. :)

@Potrkow: Z takim rozumowaniem coś czuje, że wiem jaki wynik otrzymałbyś w tych testach.

Serio uważasz, że rozwiązaniem problemów edukacji jest to, aby powiedzieć dzieciom "hej, uważajcie bardziej w szkole" i problem się magicznie rozwiąże bez żadnych zmian systemowych? Wow.
  • Odpowiedz
  • 33
nie znamy tych tekstów które były używane do badania (w sensie, wiem, że kolega wkleił 2 komentarze wyżej łącze niby do nich ale nie czytałem) - a nie można wykluczyć że były tendencyjne lub propagandowe; myślę, że nie trzeba nikogo przekonywać - że teksty które się nie zgadzają z twoimi przekonaniami czyta się gorzej, człowiek się wewnętrznie buntuje.

@Oo-oO: I propaganda zadziałała tylko na Polaków ale na Skandynawów już nie.
  • Odpowiedz
@TheDziobaker: nic w tym dziwnego - jeśli mają inne poglądy. Jako że wydajesz się ironizować, nie zrozumiawszy tematu, to posłużę się tym samym. Spróbuj przeprowadzić taki test na Ukrainie, dając im do czytania teksty gloryfikujące Rosję i Związek Radziecki i wróć z wynikami, jestem pewien że będą przednie!
  • Odpowiedz
@TheDziobaker: większość świata (a przynajmniej dziennikarzy) nie potrafi czytać ze zrozumieniem prostych tekstów. Jako przykład - zdarzenie na Twitterze z 09.03.25 gdzie Elon Musk napisał, że gdyby nie jego system Starlink to front na Ukrainie by upadł (https://x.com/nexta_tv/status/1898658892629811232 na screenshotcie po prawej ten wpis, nie mam bezpośredniego linku) - debile zrozumiały, że to jakaś groźba wyłączenia starlinka, co było po prostu g---o prawdą (co zresztą Musk napisał w kolejnym
  • Odpowiedz