Wpis z mikrobloga

Dobry,
Walczę od dłuższego czasu (rok) z problemem cofania zapłonu do dolotu podczas zimnego rozruchu. Problem nie zawsze występuje. Około raz na 10 odpalen. Auto to BMW E46 z silnikiem m54b22.
Dolot sprawdzony dymiarka i nieszczelności zostały wyeliminowane (korekty długoterminowe od 3 do 4%)
Disa zregenerowana
Nowa pompa paliwa oraz filtr paliwa
Wymienione uszczelki na vanosie
Wymieniona podstawa filtra oleju na taka że sprawnym zaworkiem zwrotnym
Nowe świece
Wymieniony krokowiec i czyszczona przepustnica
Podmienione czujniki wałków/wału na sprawne
Podmieniony komplet wtrysków na sprawne
Czyszczony MAF
Nowa odma OE BMW
Zaktualizowany soft ecu

Problem dosłownie tak jak na tym shorcie z YouTube.

https://youtube.com/shorts/U2Ph9yP9h2g

Auto poza tym startem pracuje wzorowo, możnaby zignorować to ale no nie lubię jak coś stuka lub puka w wozie :D
O co tu może chodzić?
#bmw #motoryzacja #e46 #mechanika
sebolson - Dobry,
Walczę od dłuższego czasu (rok) z problemem cofania zapłonu do dolo...
  • 82
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sebolson moja odpowiedź nie dotyczy tematu, ale twój wpis pokazuje jak internet zszedł na psy. Kiedyś byś znalazł nie jedno forum na którym by było masę ludzi, amatorów i profesjonalistów i innych. A dziś większość zdechła, albo ledwo dyszy. Wiem po forach na których sam się kiedyś udzielałem o innej tematyce. Teraz są te całe grupy na fb. A znaleźć tam coś to ciężko. Dzisiejszy internet jego zawartość jest niczym w
  • Odpowiedz
@juzekinny: Grupy na FB to rak w czystej postaci. Ludzie pokazują jak są niezaradni i jeszcze są z tego dumni. Tak fora padły kilka lat temu, ale nie ma co się dziwić. Praktycznie każdy ogarnięty w jakimkolwiek temacie monetyzuje swoją wiedzę obecnie. Baaaa... Nawet jak nie jest ekspertem może to robić... Więc po co "za darmo" oddawać to co najcenniejsze?
  • Odpowiedz
@sebolson wiem co tutaj wiekszosc mysli o llm ale czesto daja dobry punkt zaczepienia, sprawdz co mi wyplul myslacy gemini, moze cos Ci to podpowie.

Weryfikacja korelacji temperatur: Przed pierwszym odpaleniem po nocy podłącz komputer i sprawdź, czy wartości z czujnika temperatury cieczy (ECT) oraz czujnika temperatury zasysanego powietrza (IAT – wbudowany w przepływomierz) są zbliżone do temperatury otoczenia. Jeśli któryś z nich zawyża temperaturę (np. pokazuje 20°C, gdy na
  • Odpowiedz
  • 0
@Niedobry: właśnie akumulator nie jest jakiś mega stary ale też nie jest nowy- 2 letni. Muszę sprawdzić jak wygląda napięcie podczas rozruchu, cewki też są na celowniku do sprawdzenia. Ale to zaś byłyby błędy od wypadania zapłonów
  • Odpowiedz
  • 0
@Maro88z: jako, że zawodowo nie zajmuje się mechanika a jedynie to moje hobby to próbuje właśnie rozwiązywać problemy z Gemini lub szukając na zagranicznych forach. Z tego co wymieniłeś to jedynie cewki mam nie sprawdzone, spróbuję podmienić cały komplet
  • Odpowiedz
@sebolson: Zacznij od baterii, zwlaszcza dwuletniej, jezdze drugim autkiem nowym, salonowym na przestrzeni kilku lat i po 2 okolo, aku znowu padlo. Wlasnie na zimnym, wlasnie tance z odpaleniem, komunikacja pomiedzy modulami bleduje. Autko po odpaleniu juz normalnie lata. Powtarzam, drugie autko. :(
Teraz duzo obciazen dla baterii, ogrzewania lusterek, muzyczki, usb, etc.... A komputerki wariuja na slabszym nieco pradzie. A czy bledy? No wlasnie nie zawsze. Dopiero jak juz
  • Odpowiedz
@sebolson: O widzę, że zawodowy wymieniacz na się trafił! Nie wiesz co dokładnie nie działa, a więc wymieniasz wszystko jak leci! Zwykle kończy się na wymianie całego samochodu!

Walczę od dłuższego czasu (rok) z problemem cofania zapłonu do dolotu podczas zimnego rozruchu.

Pierwsza, podstawowa rzecz - skąd wiesz że problemem akurat dotyczy dolotu?
  • Odpowiedz
  • 0
@groman43: tzn to jest tzw. Intake backfire, skutek czegoś? , wydaje mi się że wszystkie rzeczy które zostały testowane/wymienione maja spory udział w tego typu strzałach w dolot.
  • Odpowiedz
  • 0
@sebolson: tutaj mam zagwozdke, pozycję vanosow. Konkretnie pozycja wydechowego przed odpaleniem na zimno powinien znajdować się w pozycji referencyjnej a dane aktualna pozycja i referencyjna nie pokrywają się. Ale tego nie jestem pewien czy to ma jakieś duże znaczenie
sebolson - @sebolson:  tutaj mam zagwozdke, pozycję vanosow. Konkretnie pozycja wydec...

źródło: 1000006808

Pobierz
  • Odpowiedz
@groman43: No dokladnie, a aku? "Sprawdze to pozniej"... @sebolson Miśku kochany serio? Ranisz me elektryczne serduszko. Bo to podstawa a cala reszta diagnostyki to przedtem o "kant d--y potluc". Ale: Nie po to dziadkowie o wolnosc walczyli. Zeby tak prosto problemy rozwiazywac. Uciekam kasowac bleda w MANie i d--y nie zawracam wiecej. () Kiss.
  • Odpowiedz
m54b22

@sebolson: ziomuś ale co tu kombinować, podstawy działania silnika spalinowego. Masz otwarty zawór dolotowy w złym momencie, a BMW ma doskonały system sterowania zaworami VANOS, więc zapewne w tej doskonałości pojawiły się niedoskonałości.
Druga opcja to nieprawidłowy timing zapłonu, czujnik położenia wałka jest od tego.
Czujnik można sprawdzić oscyloskopem podczas pracy silnika. A jak jakikolwiek czujnik jest podejrzany to należy też sprawdzić cały jego obwód aż do ECU.
  • Odpowiedz
@sebolson: a czapka w ogóle była ściągana żeby zobaczyć czy rozrząd się nie rozjechał? Łańcuch może się wyciągnąć, przestawi fazy i napinacz tego nie skoryguje
  • Odpowiedz