Wpis z mikrobloga

Ja p------ę, jakie życie jest niesprawiedliwe.

Jacek Magiera był gościem co wprowadzał młodych do Legii, chronił ich przed starymi, ale jednocześnie dbał o to by im sodówka do łba nie strzeliła, znana jest anegdota gdy wracał z młodym piłkarzem jego nową furą i kazał mu ją posprzątać, bo młody miał wywalone na to. Gość ułożony niesamowicie. W czasach gdy polskie kluby pachniały wódą, ten prowadził się nienagannie. W czasach gdy polscy piłkarze nie kończyli podstawówki, ten został magistrem historii. Jedna żona, dwójka dzieci, żadnych skandali.

Kariera trenerska która na dobre dopiero się rozwijała - historyczny sukces z Legią, remis z Realem Madryt i zwolnienie po porażce w kwalifikacjach do LE z Sheriffem Tiraspol. Śląsk Wrocław, któremu podał tlen na sezon przed spadkiem, gdzie we Wrocławiu wierzyli realnie po raz pierwszy od dawna w europejskie puchary, i tam również - odpadnięcie po stronniczym sędziowaniu i niesprawiedliwym meczu. Nie miał miejsca projektu, gdzie mógł liczyć na pewne zaufanie i stabilny zespół.

I ostatni etap - po przygodach z młodzieżowymi reprezentacjami, asystent Urbana w pierwszej reprezentacji, być może jako przygotowanie przed rozpatrywaniem stanowiska selekcjonera w przyszłości.

Człowiek którego widziałeś i czułeś do niego szacunek. Słuchając go miałem przekonanie że wie o czym mówi. Na pewno, w przeciwieństwie do poprzedników, na stanowisku asystenta nie znalazł się przypadkiem - wielu pewnie nawet by się nie zgodziło, by po takiej historii zrobić krok wstecz na asystenta, w końcu gość prowadził polski klub w Lidze Mistrzów jako ostatni. Człowiek który mógł nam dać jako trener jeszcze wiele, a już nie zdąży...

A nie zdąży się po tym że gość zwyczajnie prowadził zdrowy tryb życia i wyszedł pobiegać, jak pewnie wczoraj, tydzień temu czy pół roku temu...

Żegnaj Trenerze Jacku (*)

#mecz
michalxd21 - Ja p------ę, jakie życie jest niesprawiedliwe. 

Jacek Magiera był gości...

źródło: image

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 199
@myk-myk-myk: to też jest sukces, zwłaszcza w kontekście czasów i środowiska w których funkcjonował. Urban ma szacunek bo ma luz który zdobył w Hiszpanii więc miał łatwiej, Magiera ma mimo że musiał funkcjonować wśród Hajtów czy Świerczewskich. Nawet dzisiaj, wystarczy spojrzeć na środowisko Kamila Glika i jego podejście do Lewandowskiego, fakt, Magiera piłkarsko szczytów nie osiągał, ale już wtedy szedł pod prąd.
  • Odpowiedz
@michalxd21: moja żona która piłki w ogóle nie ogląda ostatnio widziała jak oglądam rozmowę z nim i po kilku minutach powiedziała że mega fajny i mądry facet. Miał coś w sobie takiego że od razu go szanowałeś. Ale mi się smutno zrobiło.
  • Odpowiedz
@michalxd21: No ale on to chyba niespecjalnie pasuje jako przykład niesprawiedliwego życia. Ja bym wstawił tutaj raczej zdjęcie jakiegoś dziecka z Somalii którego rodzina została zgwałcona i zabita przez terrorystów, a ono samo z łańcuchem na szyi musi wykonywać niewolniczą pracę do końca życia, a nie chłopa który jednak osiągnął w życiu sukces, wiódł ciekawe życie i realizował się w swoim zawodzie.
  • Odpowiedz
  • 17
@CzaryMarek: oczywiście że miał niesprawiedliwe życie, czego jest największym przykładem to co się dzisiaj stało. Osiągnął sukces, racja, jednak na polu zawodowym czysto spotykały go niesprawiedliwe sytuacje, jak to że zwolniono go po wielkiej wyprzedaży w Śląsku Wrocław, gdzie odebrano mu wszystkich sensownych zawodników.

To że na drugim końcu świata ktoś nie ma co pić czy jeść, jest niesprawiedliwością społeczną i dziejową, na którą nie mamy wpływu. Czy jednak nie
  • Odpowiedz
@michalxd21: No nie, przesadne uprawianie sportu wcale zdrowe nie jest, z wyjątkiem golfa i bilarda z tego co pamięam, bo zawodnicy uprawiająćy te dyscypliny żyją zdecydowanie dłużej niż średnia w populacji i niż przedstawiciele "tradycyjnych" sportów opartych o doprowadzanie organizmu do stanu ekstremalnego wyżyłowania fizyczności.
  • Odpowiedz
  • 38
@CzaryMarek: tylko czy Magiera się żyłował? Zakończył karierę w wieku 29 lat, bardzo wcześnie jak na zawodnika. Potem zwyczajnie podtrzymywał sport dla zdrowia. Czy bieganie które uprawiają miliony czy gierki w tenisa to jest dużo? Tym bardziej że on w maratonach żadnych nie startował.
  • Odpowiedz
@michalxd21: najbardziej szkoda tego dwumeczu z Sheriffem Tiraspol gdzie sędzia skręcił mecz i odpadli po dwóch remisach. To był początek kilkuletnich problemów Legii w pucharach
  • Odpowiedz
@michalxd21: nigdy nie ceniłem go jako trenera, ale jako wychowawcę - jak najbardziej. Zawsze kulturalny, trzymał się raczej poza mediami, ale jak miał już jakąś opinię to zazwyczaj trafną i jej się trzymał. Szkoda, młody chłop, zostawił dwójkę dzieci i żonę.

Możesz żyć higienicznie, nie pić, nie palić, prowadzić zdrowy tryb życia i uprawiać sport, a jakiegoś dnia pikawa ci stanie - bo tak. Kruche jest życie, takie chwile to
  • Odpowiedz