Wpis z mikrobloga

@yrrotnuu: znalazłem ale wolałem przepić i przepalić… najlepsza odpowiedź zawsze ‚nadplacaj’ ale jak ktoś bierze kredyt na 2200zl to liczy, że może wzrośnie do 3000zl, wzrasta do 4800 + inne koszty życia wzrastają tak samo szybko i robi się błędne koło bo wzrost wynagrodzenia tego nie uzupełnia
  • Odpowiedz
@domelradom: Miałeś wakacje kredytowe to nawet wtedy trzeba bylo normalną ratę pokryć i wszystko poszłoby w kapitał. Druga sprawa jak zaczęły rosnąć stopy to czemu nie refinansowałeś na stałą? Przecież tam dobre kilka miesięcy było, żeby złapać stałą nawet na 4% to do dzisiaj miałbyś śmieszne oprocentowanie, którego jeszcze przez lata nikt nie zobaczy.
  • Odpowiedz
@domelradom: A ktoś ci bronił nadpłat że jest to dla ciebie przerażające? W każdej chwili mogłeś zrezygnować z kredytu, zwrócić kapitał i żyć bez niego. Jakie odsetki uważasz za uczciwe?
  • Odpowiedz
@JC97: Ale masz świadomość , że czasem te wakacje kredytowe były dla większości ludzi konieczne aby dalej funkcjonować a nie tak, że rata zostaje w kieszeni? Najczęściej bez tych wakacji kredytowych ludzie byliby niewypłacalni już wtedy .

No tak, w ogóle na starcie mogłem brać kredyt ze stałą ratą albo brak stałe po chwili ale ani ja ani nikt nie wiedział czy stopy pójdą górę o 2, 5 czy 20pkt.
  • Odpowiedz
@DeoLawson: spłacenie 8k kapitału w ciągu 5 lat wygląda przerażająco, tak

Z końcem roku minie pełne 5 lat posiadania nieruchomości, to nadal dobra inwestycja. Z jej sprzedaży teraz zostałoby mi jakieś 600.000zl, co nie zmienia faktu , że kredyt na takich warunkach jest lichwą w czystej postaci.

Nie wszyscy są doradcami kredytowymi, nie wszyscy mają świadomość zmian czy kosztów
  • Odpowiedz
No tak, w ogóle na starcie mogłem brać kredyt ze stałą ratą albo brak stałe po chwili ale ani ja ani nikt nie wiedział czy stopy pójdą górę o 2, 5 czy 20pkt. Dziś też tego nie wiesz czy co będzie za rok

@domelradom: Mówię o przejściu na stałą jak już podwyżki się zaczęły. Ruszyły w październiku 2021, ostatnia podwyżka była we wrześnu 2022. Prawie rok był na to, żeby
  • Odpowiedz
@JC97: a teraz daj dane ile osób zmieniło na stałe , ile zostało nabitych w butelkę bo się stałych zaczęło być głośno przy oprocentowaniu 9% itd

Hipoteka w PL to jak gra w jednorękiego bandytę , istna ruletka. Dodatkowo refinans to też nie takie jedno kliknięcie, weryfikowanie zdolności kredytowej na nowo w nowym banku a jak z UoP przechodzisz na jdg to nagle jesteś dla banku zerem i jedyne co
  • Odpowiedz
a teraz daj dane ile osób zmieniło na stałe

@domelradom: Ale nie musisz mnie przekonywać, że przeciętny Polak jest ekonomicznym analfabetą i wybiera ruletkę z rynkiem przy zerowych stopach, bo jest 100zł taniej na racie. Zresztą masz to samo teraz. Wojna za granicą, Trump odwala syf jaki się nikomu nie śnił, ceny ropy szybują, więc powoli zaczyna się mówić, że stopy nie tylko nie będą spadać, a może trzeba będzie je
  • Odpowiedz
Nie wszyscy są doradcami kredytowymi, nie wszyscy mają świadomość zmian czy kosztów

@domelradom: Nieznajomość prawa nie jest okolicznością łagodzącą. Wziąłeś kredyt, bo wszyscy biorą kredyt, żeby sobie kupić mieszkanie, to trzeba było samemu dom postawić, skoro nie masz pojęcia o kredytach, a jednak wziąłeś to mogłeś chałupę budować bez wiedzy o budowlance równie dobrze.

Ludzie nie zdają sobie sprawy, że pożyczają pieniądze na 30 lat i widzą kwotę z dzisiaj
  • Odpowiedz