Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@JamaloV8: Jak nie masz wpływu na sytuacje xd W sumie zależy też od rodzaju sytuacji ale ogólnie na sytuacje masz wpływ w porównaniu do tego że cie rodzice zrobili i urodzili.
  • Odpowiedz
@Tired_: Samo istnienie procesu myślowego i zastanawiania się nad wyborem wcale nie sprawia, że mamy wpływ na wybór - wolna wola to iluzja. Jest zbyt dużo zmiennych, aby nasz wybór był świadomy. Czy masz wpływ na to jaki kolor samochodu lubisz? Albo dlaczego wolisz książki fantasy od kryminałów? Jeśli nie ma się wpływu na rzeczy, które się lubi (bądź nie), to dlaczego mielibyśmy mieć wpływ na to co chcemy zrobić?
  • Odpowiedz
  • 0
@JamaloV8: Ale to co lubisz kształtuje się w tobie podczas dorastania xd Jeżeli jako małolat zobaczyłeś piłkę nożną i cie to zaciekawiło i zacząłeś grać to ją lubisz bo zrobiło to na tobie wrażenie jak byłeś dzieckiem. A jak mi się zachce srać i zdecyduje się wysrać na dywan to co nadal nie jest to moja wolna wola?

Twój komentarz wygląda jakbyś go z chatu gpt skopiował. Jak już dyskutujemy
  • Odpowiedz
@Tired_: No właśnie to co lubimy, a kształtuje się to w nas podczas dorastania, jest idealnym przykładem braku wolnej woli. Nie mamy wpływu na otoczenie, w którym się urodzimy, a z tego rodzą się wszystkie nasze przyszłe decyzje. Dodajmy jeszcze milion rzeczy (jak np. niesamowicie ważne geny) i robisz się jeszcze bardziej zależny od zmienników, na które nie masz wpływu. Wiesz dlaczego nie srasz na dywan? Bo nauczono cię tego
  • Odpowiedz
@Tired_: Przykro mi to stwierdzić, ale widać, że ostatni raz czytałeś książkę 15 lat temu i była to najpewniej obowiązkowa lektura z podstawówki, skoro tekst z przecinkami i nawiasami od razu kojarzy ci się z chatem GPT.
  • Odpowiedz
@Tired_: Wolałbym gdybyś się odniósł do ważniejszego aspektu mojego komentarza niż bawił się w wykrywacz Chatu GPT. Ja natomiast stwierdzam, że na pewno nie posługiwałeś się żadną AI, bo jest za dużo wielbłądów, ale nie wiem czy to powód do dumy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz