Wpis z mikrobloga

Finalny ranking przyjmujących fazy zasadniczej:

Parę kwestii:
- nie oceniałem meczów playoffowych, ale liczby sporządziłem po meczu Projekt-JW więc z uwzględnieniem meczów ćwierćfinałowych bez dzisiejszego Warta-ZAKSA
- Moritz Karlitzek był niezaprzeczalnie najlepszym przyjmującym tej ligi przez to jak dużo piłek atakował i przy tym jak skutecznie serwował. Jego dominacja na zagrywce i w punktach na set jest znaczna
- Bartosz Bednorz ze wszystkim na zielono lub ciemnozielono poza błędami na przyjęciu, które były average. Nie mogę się go nachwalić za ten sezon
- Szalpuk wyraźnie najlepiej atakującym przyjmującym naszej ligi. 44% efektywności to świetna wartość, jedna z lepszych odkąd to notuje. Niemniej to się trochę równoważyło brakiem przyjęcia. Te w ogóle w czołówce dość kiepskie.
- ustawienie z Szerszeniem na zagrywce bodajże najbardziej punktodajne w lidze i to nie w zespole z czuba tabeli. Kończy karierę też z przyzwoitym atakiem i asami
- Tillie po raz już kolejny ze świetnymi liczbami w przyjęciu i bloku co zwłaszcza przy dobrej postawie zespołu równoważy jego cieniznę w ataku. Natomiast zaskakuje to jak on w tym ataku błyszczy w LM i w decydującej fazie Ligi
- Cebulj z miernym sezonem i byłem zaskoczony gdy kibice Resovii pisali mi na twitterze, że Klemen zanotował dobry sezon dopóki go Louati nie posadził
- ranking generalnie premiował tych którzy dużo punktują i dają dużo zespołowi pod względem obciążeń i liczby ataków. Tutaj Brand, Karlitzek, Leon, Bednorz, Szerszeń, Russell, Henno wymiatają. Zaskoczyło mnie, że tak mało piłek dostaje w sumie na set Szalpuk. Zauważalnie mniej od reszty.
- w rankingu miał być też Kiedos ale jego liczby wypaczyły kompletnie wejścia zadaniowe, które powstrzymują skuteczność statystyki "na set". Przez to samo też gorsze liczby może mieć troszkę Jackson Young pod tym względem
- za mało się mówi o solidności Piotra Orczyka
- Gierżot ogarnął przyjęcie pod tym względem, że przynajmniej nie wyrzuca już piłek w trybuny. Dalej jest dużo przypadku w jego przyjęciu, ale przynajmniej trzyma piłkę w boisku, a to duży postęp.

#siatkowka #siatkaspam
vasos - Finalny ranking przyjmujących fazy zasadniczej:

Parę kwestii:
- nie oceniałe...

źródło: Zrzut ekranu 2026-04-09 213623

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vasos: - defensywny Rafał Szymura podobne procenty w przyjęciu co Gierzot czy Chitigoi, to pokazuje jaka obniżkę formy notuje Rafał. Tabela mówi też dlaczego Częstochowa spadła do pierwszej ligi, Milad i Bartek mocny zjazd.
  • Odpowiedz
@vasos: a Bednorzowi jeszcze bardziej urosło. Czy to ten mityczny najbardziej zbalansowany przyjmujący? Patrząc na formę BB to stoi przed szansą zrobienia czegoś dużego ze swoją ekipą. Tylko co na to Grbić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz