Wpis z mikrobloga

Takie pytanko dręczy mi głowę, mianowicie na piętrze domu zrobiłem jedna warstwę gładzi na tynki gipsowe, po szlifowaniu w niektórych miejscach widać tynk jak na załączonym obrazku , gładkość wydaje się taka sama jak ręką przejeżdżam, wcześniej starałem się to odpylic szmatką. Czy jeżeli to zagruntuje i polece dwoma warstwami farby ceramicznej Dulux amibience kolor neutral white btw. to będzie jakaś różnica na ścianie po malowaniu czy na spokojnie farba powinna zbić ten efekt który aktualnie widzę gołym okiem? ;) Malowane będzie wałkiem. W komentarzu inne zdjęcia przykładowe. Nierówności nie ma na tych przetarciach, nie czuć górek pod paznokciami itp.
#remontujzwykopem #remont
Szymonv8 - Takie pytanko dręczy mi głowę, mianowicie na piętrze domu zrobiłem jedna w...

źródło: 1000015162

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Szymonv8: samego kruszywa z tynku pod farbą nie zobaczysz, ake skoro dałeś tak cienko gładzi na raz i to poprzecirałeś to wyjdą ci fale dunaju i ewentualnie innw zmatowienia koloru pod światło w takich miejscach.
  • Odpowiedz
  • 0
@Smarek37: na zdjęciu szczerze to gorzej wygląda niż na żywo no ale xd Wiesz co no czasu trochę braknie żeby w dwie warstwy się bawić, na dole dawałem dwie warstwy a na górze sypialnie i pokoje bardziej nasze prywatne więc tak podchodzę mniej perfekcyjnie do tego aczkolwiek nie chciałbym żeby hała wyszła, jakieś mini zaprawki wchodzą w grę ewentualnie? 240 papier leciał na szlif
  • Odpowiedz
@Szymonv8: jeżeli nie zależy ci na tej idealnej perfekcji to moja propozycja jest taka. Zagruntuj, przeleć to podkładówką i zobaczysz, czy coś rzuca się w oczy. Możesz na podkładówce strzelić sobie drobne poprawki w razie czego, a jeżeki będzie wyglądać ok to po prostu pomalujesz docelowo i już.
  • Odpowiedz
@appmstt: różni, różnie robią. Ja gruntuję np gruntem bo potem nie ma problemów z odrywaniem taśmy z farbą, albo kłopotu dla następnegp malarza, któremu stara farba będzie się zwijała na wałek. Teraz wykańczam dom z jeszcze inną ekipą i oni np jadą od razu podkładem fluggera bez gruntowania. Także jak kto uważa.
  • Odpowiedz
@Szymonv8: Jedną warstwą to możesz sobie kanapkę smarować nutellą. Problem jest tutaj inny, jedno zbyt mocne dotknięcie podczas gruntowania i ta gładź Ci spłynie i będziesz miał mazy i zacieki. Tam gdzie gładź prawie, że się przebija, przy najmniejszym kontakcie z wilgocią gips się rozpuści i będzie babrał po ścianie dookoła. Możesz teraz albo dodać drugą warstwę albo zagruntować i pomalować po czym stwierdzić, że nie wyszło, zrobić poprawki gładzią
  • Odpowiedz