Wpis z mikrobloga

Chrześcijaństwo = oderwanie od rzeczywistości. Trzeba naprawdę się postarać żeby tak odizolować się od świata zewnętrznego i nie widzieć tych wszystkich faktów. Chrześcijanin gada o wolnej woli, wiedząc jednocześnie że są choroby psychiczne, które pozbawiają świadomości lub dzieci, które umierają zaraz po narodzinach. Takie gadanie to nie tylko oderwanie od rzeczywistości ale również brak empatii wobec ludzkiego cierpienia.

#katolicyzm #chrzescijanstwo #biblia #jezus #ateizm #kosciol
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@TeoriaPraktyki:

...no właśnie, nie odpowiadasz, bo wiesz już do czego zmierzam.

Po prostu jak każda osoba religijna nie chcesz widzieć faktów, które obalają twoją religię i udajesz, że ich nie ma.

Można tak żyć i wierzyć w co się chce na zasadzie 'bo mi się tak podoba' ale serio, nie mówcie że reprezentujecie jakiś jedynie słuszny światopogląd albo 'prawdę', a tym bardziej nie próbujcie narzucać swojego myślenia innym oddziałując na
  • Odpowiedz
@pawel89273: Może gdybyś był mniej arogancki, to ktoś odpowiedziałby Ci, ale najwzwyczajniej w świecie nie chce się z tak zadufaną we własne rozumienie świata jednostką dyskutować. Na tę chwilę stanowisko katolicyzmu jest takie jak niżej, dla Ciebie pewnie niewystarczające, ale to Twój problem bo i tak wszystko wiesz lepiej. https://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/cti_documents/rc_con_cfaith_doc_20070419_un-baptised-infants_pl.pdf
  • Odpowiedz
  • 0
@Karnow: Dla was, ludzi religijnych, każdy kto wykazuje niespójność w waszym myśleniu jest arogancki. Chcielibyście żebym klepał was po plecach, ale zamiast tego wybieram mówienie o faktach.

Wasza religia jak każda inna to zwykły pic na wodę stworzony po to by silni mogli na tym zarabiać a słabi mogli się tym pocieszać.
  • Odpowiedz
@pawel89273: Niespójność, taaa. Trafiłeś pod zły adres, bo ja kiedyś też byłem takim aroganckim typem który walczył z religią, wiarą, Bogiem. W sumie jeszcze trochę mi tego zostało, but I'm working on it. Życzę Ci żebyś doświadczył obecności Boga jak ja, to zmienia zasady gry i perspektywę. Żebyś dzielniej walczył w necie, zostawiam Ci jeszcze kilka haseł dzięki którym będziesz mógł jeszcze bardziej szczycić się mianem znawcy życia i realisty.
  • Odpowiedz