Wpis z mikrobloga

Chrześcijaństwo = oderwanie od rzeczywistości. Trzeba naprawdę się postarać żeby tak odizolować się od świata zewnętrznego i nie widzieć tych wszystkich faktów. Chrześcijanin gada o wolnej woli, wiedząc jednocześnie że są choroby psychiczne, które pozbawiają świadomości lub dzieci, które umierają zaraz po narodzinach. Takie gadanie to nie tylko oderwanie od rzeczywistości ale również brak empatii wobec ludzkiego cierpienia.

#katolicyzm #chrzescijanstwo #biblia #jezus #ateizm #kosciol
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pawel89273: bro, ale Ty nie spróbowałeś nawet zrozumieć z czego wynika chrześcijańskie podejście, a już oceniasz, osądzasz z taką pewnością siebie, jakbyś poświęcił całe życie na szczegółowe i dogłębne badanie Biblii i wszystkiego co z nią związane.

Nie mam nic do Ciebie, nie atakuję ani nic, tylko chcę pogadać. Powiedz proszę, dlaczego tak zrobiłeś?
  • Odpowiedz
  • 0
@TeoriaPraktyki: Czy żeby zostać chrześcijaninem trzeba być dogłębnym badaczem biblii? Czy poznanie boga było niedostępne dla ludzi w średniowieczu, którzy nie umieli czytać? Odpowiedz proszę, to pokażę Ci swój sposób myślenia.
  • Odpowiedz
@pawel89273: @korell Wolna wola dotyczy tych, którzy są zdolni wybierać, a niemowlę nie podejmuje moralnych decyzji, nie wybiera dobra ani zła świadomie i nie odrzuca Boga świadomie. Może przy zmartwychwstaniu będzie miało możliwość wyboru - tego nie wiem. W tym przykładzie co napisałem (Królestwo Niebieskie należy do dzieci) chodziło bardziej o postawę serca człowieka, który chce narodzić się na nowo (pokora, ufność, prostota, brak pychy etc, jak dziecko). Bóg
  • Odpowiedz
@pawel89273: Boga poznaje się nie tylko przez czytanie, ale też (a raczej głównie) przez słuchanie osoby wierzącej - ja w ten sposób zacząłem wierzyć - przez słuchanie (nie księdza ( ͡° ͜ʖ ͡°)). W średniowieczu chyba słuchać i rozumieć to co słyszą potrafili

Rz 10:17 UBG "Wiara więc jest ze słuchania, a słuchanie – przez słowo Boże."

jak chcesz, to przeczytaj cały Rzymian 10
  • Odpowiedz
  • 0
Dawid po śmierci swojego dziecka powiedział: "ja pójdę do niego", więc to taki mój kolejny argument

@n_____S:

Wybiórcze wybieranie fragmentów z biblii, która jest napisana bardzo ogólnie i na większość tematów nie wypowiada się wprost, a następnie bezpodstawne doklejanie swojej interpretacji, która jest w danym momencie wygodna to dobra metoda na kazanie, ale nie mów że to
  • Odpowiedz
  • 0
@n_____S: Protestantyzm to już totalna odklejka. Surowi purytanie zakazujący tańca albo zieloni, którzy sobie śpiewają i twierdzą, że wystarczy wierzyć w Jezusa i wszystko będzie cool
  • Odpowiedz
  • 0
@n_____S: Nie wiem, dlaczego zakładasz że nie czytałem Biblii, ale zapewniam Ciebie że chociaż nie jestem uczonym to jednak w przeszłości regularnie to czytałem.

Mój ogólny wniosek to to że biblia wypowiada się na różne tematy zbyt ogólnie przez trudno ją odnosić do konkretnych sytuacji z życia.

Natomiast wyciąganie luźno powiązanych z sytuacją fragmentów z biblii i naciąganie ich interpretacji pod swoje teorie wg mnie nie jest żadnym rozwiązaniem, bo
  • Odpowiedz
  • 0
@n_____S: a dlaczego miałbym wierzyć? Są ku temu jakieś przesłanki? Po prostu nie znam prawdy i tyle. A czemu Ty nie wierzysz w wersję Mahometa? Skoro w chrześcijańską wersję świata człowiek ma uwierzyć na słowa bo jest najmojsza to dlaczego nie stosować tej samej zasady do Mahometa? Muzułmanie też twierdzą że ich wersja jest jedyną słuszną
  • Odpowiedz
@pawel89273: bo Islam powstal kilka wiekow pozniej i nie ma w Koranie zbawiciela z tego co wiem. Mahomet byl tez zmuszany do czytania po uchwyceniu przez, moim zdaniem, upadłego anioła, a po tym wydarzeniu był przerażony. W Biblii aniołowie mówią do ludzi: "Nie bój się" i nie zmuszaja fizycznie. Lepiej nie moglbym sobie wyobrazic prawdziwego Boga niz tego opisanego w Biblii i wierze temu, co jest tam zapisane. Biblia przetrwala
  • Odpowiedz
  • 0
Takiego Boga chcę i mam.

Ostatnie zdanie wypowiedzi najlepiej podsumowuje całą wypowiedź jak i cały ten światopogląd.

Z tego wszystkiego co napisałeś potwierdzone jest tylko że Jezus istniał i że Biblia przetrwała, natomiast reszta to twoja własna interpretacja naciągana tak by potwierdzała to co ci się podoba.

Właśnie
  • Odpowiedz
@pawel89273: Może zapodam ten film: https://www.youtube.com/watch?v=jazBMuQzqhs

a prosiłeś Boga, by Ci się w jakiś sposób objawił w Twoim życiu? Ogólnie widać, że myślisz o Bogu, bo tworzysz takie wpisy. Błogosławieni ubodzy w duchu.
To bardzo dziwne, że po modlitwie z prośbą o uzdrowienie z migreny z aurą, przestałem ją mieć (od 12 miesięcy). Może przypadek, ale wierzę, że nie. Znaczący spadek lęku pewnie opiszesz jako psychologiczny wpływ wiary ("religia wpływa
n_____S - @pawel89273: Może zapodam ten film: https://www.youtube.com/watch?v=jazBMuQ...
  • Odpowiedz
Czy żeby zostać chrześcijaninem trzeba być dogłębnym badaczem biblii?

@pawel89273: nie.

Ja pisałam o ocenianiu "z taką pewnością jakbyś miał ogromną wiedzę", a nie o warunkach zostania chrześcijaninem. To dwie różne
  • Odpowiedz
  • 0
@TeoriaPraktyki: Porównanie jak najbardziej prawidłowe, bo pokazuje sprzeczność w waszym myśleniu. W odpowiedzi na krytykę chrześcijaństwa twierdzicie, że nie mam do niej prawa, bo nie mam wiedzy teologicznej i nie jestem w stanie waszych założeń pojąć.

Dlatego piszę, że w takim razie większość ludzkości nie mogła pojąć tych założeń, bo tak jak istniejemy swobodny dostęp do nauki mamy od niedawna. Jest to absurd patrząc przez pryzmat waszych teorii nt. zbawienia itd.
  • Odpowiedz
W takim razie czego nie rozumiem?

@pawel89273: po co to wszystko - według Biblii. Śmierć niemowląt to jeden z wielu "trudnych" tematów. Szczególnie w obliczu faktu, że wszechwiedzący Bóg nie potrzebuje robić eksperymentów, bo zna wynik od zawsze, zna koniec na początku. Zanim Pan Bóg stworzył cokolwiek, wiedział doskonale co kto wybierze - np. wie czy takie niemowlę wybrałoby życie wieczne, czy śmierć wieczną.
  • Odpowiedz