Wpis z mikrobloga

Chrześcijaństwo = oderwanie od rzeczywistości. Trzeba naprawdę się postarać żeby tak odizolować się od świata zewnętrznego i nie widzieć tych wszystkich faktów. Chrześcijanin gada o wolnej woli, wiedząc jednocześnie że są choroby psychiczne, które pozbawiają świadomości lub dzieci, które umierają zaraz po narodzinach. Takie gadanie to nie tylko oderwanie od rzeczywistości ale również brak empatii wobec ludzkiego cierpienia.

#katolicyzm #chrzescijanstwo #biblia #jezus #ateizm #kosciol
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pawel89273: Czy wolna wola powoduje, że możesz wszystko? To, że ktoś jest dzieckiem albo to, że jest chory psychicznie nie oznacza, że nie ma wolnej woli tylko ma ją bardziej ograniczoną, niż inni.
  • Odpowiedz
  • 0
@korell: Ale o czym ty piszesz niby? Przecież jeżeli dziecko umiera zaraz po narodzinach to jaką może mieć ograniczoną wolę, jeżeli nie jest niczego świadome. W takim przypadku mówimy raczej o kompletnym braku wolnej woli
  • Odpowiedz
@pawel89273: Wolna wola to władza na duchem, którą ma się już w łonie matki, co nie oznacza, że ma się świadomy wybór, bo ten ujawnia się dopiero z czasem.
  • Odpowiedz
@pawel89273: Nie ma sensu gadać z chrześcijanami. To podli ludzie, którzy z nikim się nie liczą. Wymyślili sobie że jak będą robić to co im każe ksiądz, to dostaną życie po śmierci. U nich nie liczy się logika, argumenty czy fakty, tylko poparcie ich poglądów za wszelką cenę, dlatego to co im się nie zgrywa z tą ich ideologią bedą odrzucać.
  • Odpowiedz
@pawel89273: Świat jest zepsuty, poddany marności i niesprawiedliwy przez grzech i to nie jest świat taki jakim miał być. I to widać właśnie w chorobach, niesprawiedliwości, śmierci dzieci i ludzkim bólu. Biblia tego nie zamiata pod dywan, ale mówi też, że to nie jest stan końcowy. Bóg nie ignoruje cierpienia, tylko je zakończy.
  • Odpowiedz
  • 0
@n_____S: no tak, tylko że wy twierdzicie, że człowiek przychodząc na ten świat jest tutaj by przyjąć waszego boga lub go odrzucić. 4 miesięczne dziecko nie jest w stanie zrobić ani jednego ani drugiego. Jak mi na to odpowiesz?
  • Odpowiedz
  • 0
@zeMadafaka: Niezłą arogancję właśnie zaprezentowałeś. Zero argumentów do wyjaśnienia wątpliwości tylko atak, ale czego w sumie można spodziewać się po chrześcijanach. Dużo gadacie o szacunku do drugiego człowieka, ale jak widać, najciemniej pod latarnią.
  • Odpowiedz
@pawel89273: Jezus Chrystus powiedział, że do dzieci należy Królestwo Niebieskie i by do niego wejść, należy stać się jak dziecko. Zatem nieświadome dziecko, które umiera jest zbawione. Problem wyboru dotyczy tych, którzy są świadomi. Dziecko, które nie jest w stanie wybrać, nie jest przez Boga traktowane jak ktoś, kto odrzucił.
  • Odpowiedz
@pawel89273: Już edytowałem by więcej napisać ale.zdazyles odpowiedzieć.

Mam szanować ignorancję? Nie chce ci się poczytać, więc strzelasz w ciemno by ragebaitować niektórych ludzi. Tak uważam.
Co do szacunku do drugiego człowieka, nauka "chrzescijanska" nie jest zero jedynkowa.
Wszystko zależy od osób i sytuacji.
Np. Katolik nie ma obowiązku obchodzić sie z każdym jak z jajkiem i z
  • Odpowiedz
  • 0
Jezus Chrystus powiedział, że do dzieci należy Królestwo Niebieskie i by do niego wejść, należy stać się jak dziecko. Zatem nieświadome dziecko, które umiera jest zbawione. Problem wyboru dotyczy tych, którzy są świadomi. Dziecko, które nie jest w stanie wybrać, nie jest przez Boga traktowane jak ktoś, kto odrzucił.

@n_____S:

Tylko że to jest zaprzeczenie wolnej woli. Mówicie że bóg daje każdemu człowiekowi wybór, bo nie chce nikogo zmuszać do
  • Odpowiedz
  • 0
@zeMadafaka:

Mam szanować ignorancję? Nie chce ci się poczytać, więc strzelasz w ciemno by ragebaitować niektórych ludzi. Tak uważam.

Znam kościółkowe wyjaśnienie problemu, ale ono mi nie wystarcza, bo zawiera sprzeczność z rzekomym celem pobytu człowieka na
  • Odpowiedz
@n_____S:

Jezus Chrystus powiedział, że do dzieci należy Królestwo Niebieskie i by do niego wejść, należy stać się jak dziecko. Zatem nieświadome dziecko, które umiera jest zbawione.

To nie jest prawda, @pawel89273 ma racje, to by odbierało wolną wolę dziecku.

Tak naprawdę nie wiemy co się dzieje z dziećmi, ja to rozumiem tak, że człowiek może wybrać Boga w duchu zanim ma pełną świadomość
  • Odpowiedz
  • 0
W Biblii mamy wersety, że dzieci chwalą Boga już w łonie matki

@korell:

Mógłbyś wyjaśnić, co to oznacza? Byłem dzieckiem w łonie matki i nie przypominam sobie żebym chwalił wtedy kogokolwiek.
  • Odpowiedz
@pawel89273: Nie wiem, bo to już sprawa duchowa, której nie da się objąć rozumem. Jeżeli uważasz, że człowiek ma tylko ciało to nie ma to sensu i nie ma też wolnej woli, bo wszystko jest deterministyczne.
  • Odpowiedz
  • 0
Nie wiem, bo to już sprawa duchowa, której nie da się objąć rozumem. Jeżeli uważasz, że człowiek ma tylko ciało to nie ma to sensu i nie ma też wolnej woli, bo wszystko jest deterministyczne.

Rzeczywistość nie jest kwestią wiary, bo istnienie czegoś nie zależy od tego czy w to wierzysz lub nie. Natomiast żeby stwierdzić co jest prawdą, trzeba mieć przynajmniej jakieś przesłanki ku temu i o nie właśnie pytam. W
  • Odpowiedz