Wpis z mikrobloga

Jak myślicie, że pośrednicy #nieruchomosci to największy rak, no to dziś przekonałem się, że jeszcze większym są notariusze.

Refinansuje kredyt, potrzebuję podpisu swojego i różowej pod przeniesieniem hipoteki, zawsze są 2 oświadczenia. Ile kosztuje złożenie pieczątki pod takimi podpisami? 5 minut w kancelarii? Otóż wg taksy notarialnej (i wg kilku ofert, które usłyszałem)... 1200 zł!

No jak to nie jest kradzież w biały dzień, to nie wiem co nim jest.

#gorzkiezale #notariusz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nie_umiem_inwestowac: znajomi prawnicy często powtarzają, że zawód notariusza powinien zostać zlikwidowany bo w dzisiejszych czasach nie potrzeba go. Może kiedyś tak będzie? Przynajmniej przy części rzeczy bez problemu można tak zrobić.
  • Odpowiedz
@Rudz1elec: jak dla mnie to ten pasożyt może przybijać tą pieczątkę i 10h, byle to robił taniej. Co to niby za różnica? Przychodzę z wydrukowanym dokumentem, z dowodem osobistym, który okazuję, podpisuję się w wyznaczonym miejscu, a on ma przyłożyć pieczątkę poświadczającą, że ja to ja i że widział, że się podpisałem.

Gdzie tu jest robota o wartości 1200zl?
  • Odpowiedz
@nie_umiem_inwestowac: zawze moglby Ci kazac siedziec przy nim i to robic.

Swoja droga, czy to nie ejst jakis specjalny dokument torego wymagales? Ja ostatnio tez potrzebowalem poswiadczenie notarialne, ze to moj podpis i placilem 22 pln ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@nie_umiem_inwestowac: No to chyba c-----y notariusz. Ja robilem bardzo podobny dokument i bylo 22 pln ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale mam swojego notariusza, gdzie cala moja rodzina zalatwia sprawy, to moze nie kasuje za takie rzeczy, bo wie ze wroce kiedys z innym tematem do niego
  • Odpowiedz
jak kupowałem mieszkanie to pisałem maile do kilku ile będzie kosztować samo sporządzenie aktu, to miałem kilka ofert ok. 5k, finalnie znalazłem notariusza co 2 umowy, finalna i przedwstępna wyszły niecałe 2k, szukaj
  • Odpowiedz
Refinansuje kredyt, potrzebuję podpisu swojego i różowej pod przeniesieniem hipoteki, zawsze są 2 oświadczenia. Ile kosztuje złożenie pieczątki pod takimi podpisami? 5 minut w kancelarii? Otóż wg taksy notarialnej (i wg kilku ofert, które usłyszałem)... 1200 zł!

@nie_umiem_inwestowac: A wiesz co jest w tym najlepsze ? Że ten notariusz za nic nie odpowiada i jak przyjdziesz z sąsiadką i poświadczycie, że to twoja żona, to ten notariusz też się na
  • Odpowiedz
@acpiorundc: tylko z założenia adwokat/radca prawny działa na korzyść swojego klienta. W niektórych sytuacjach powinien być "bezpiecznik" jak notariusz, który jest bezstronny dla obu stron. Już widzę np. zgromadzenia spółek gdzie nie ma notariusza, który protokołuje zgromadzenie, tylko są sami prawnicy obu stron. Większa szansa na różne wałki. Tak samo przy transakcjach nieruchomościowych. Notariusz jest odciążeniem dla wymiaru sprawiedliwości i robi to względnie dobrze (ułamek aktów jest unieważnianych). Wyobraź sobie
  • Odpowiedz