Wpis z mikrobloga

Szczerze mówiąc nie rozumiem tego ślubowania sędziów TK. Nawrocki oczywiście tradycyjnie kryminał, ale po cholerę oni się z tym tak spieszyli? Przecież i tak nie będą mieli większości w TK jeszcze przez dłuższy czas. Dlaczego nie odczekali nawet i pół roku, zwiększając presję na Batyra? Teraz skutek jest taki, że przez PiS i pewnie Konfę nie są i nie będą uznawani, po przejęciu przez nich władzy może i będą wywaleni.

A i sam Batyr pewnie teraz będzie usprawiedliwiany przez „swoich”, mimo że do tej pory taki Szczucki, Mentzen czy Duda mówili, że powinien przyjąć ślubowanie. Może ja o czymś nie wiem, ale pod względem taktycznym to wyczekanie zaledwie 4 tygodni to dla mnie katastrofa polityczna, gdy dało się to 100x lepiej rozegrać. Oczywiście nie zwalania to z winy Batyra, ale wobec niego nie mam żadnych złudzeń.

#polityka #neuropa #4konserwy #sejm #tk #trybunalkonstytucyjny
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nie są i nie będą uznawani, po przejęciu przez nich władzy może i będą wywaleni.

@Gours: i tak by tak było
pierwsza i najlepsza zasada:
c--j w dupę pisowcom i przygłupom co na nich głosują
  • Odpowiedz
  • 0
@niegwynebleid: ale mogli to chociaż 100x lepiej rozegrać, zwiększając presję na Batyra w najbliższych miesiącach i to ślubowanie zorganizować wówczas, gdy już wszyscy dostrzegliby, że nie ma innej opcji. Nie wiem, czy tam jest drugie dno, o którym nie mam pojęcia, ale IMO politycznie fatalnie rozegrane.
  • Odpowiedz
@Gours: a jaka presję wywarło czekanie na nominacje oficerskie czy ambasadorskie? PiS pokazuje że prawo to tylko wytyczne i obowiązują tylko jeśli wszyscy przyjmujemy że to obowiązujące prawo. To państwo jest nie do odratowania
  • Odpowiedz
Dlaczego nie odczekali nawet i pół roku, zwiększając presję na Batyra? Teraz skutek jest taki, że przez PiS i pewnie Konfę nie są i nie będą uznawani, po przejęciu przez nich władzy może i będą wywaleni.

@Gours: Bo taka presja nie ma żadnego sensu, co pokazała sytuacja z Dudą i sędziami wybranymi w 2015 r. Trzeba postawić Batyra przed faktem dokonanym i tyle. IMO zrobili bardzo dobrze. Mam nadzieję, że
  • Odpowiedz
@Gours: Zawsze może ich zaprosić na ślubowanie jeszcze raz, skoro jego środowisko uważa, że nie było ślubowania i pokazać, że ta cała "farsa" Tuska z Czarzastym była niepotrzebna.
  • Odpowiedz