Wpis z mikrobloga

Jakiś pomysł, co można wystartować mając 30k gotówki? Chciałem zacząć produkować pellet, ale chat gpt powiedział, że z takim budżetem co najwyżej pellet dla zwierząt ze słomy/papieru. Ewentualnie jakieś nisze, ozdoby drewniane. Nie jestem zbyt kreatywny. Macie jakieś pomysły, na czym można ukręcić interes z niewielkim budżetem startowym, co by dobrze schodziło na rynku?

#wlasnafirma #firma #biznes #praca #pracbaza
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sos_sojowy_jasny: usługi o ile masz ręce
na minikoparke np starczy no ale jeszcze byś musiał kupić auto i przyczepkę żeby to targać
a masz duzo czasu? to jakas hybryde i na ubera
a jak nie to zawsze zostaje #gielda
  • Odpowiedz
@Elev: Koparka, auto, przyczepka to już nie wiem czy się zmieszczę. Z czasem średnio, bo aktualnie też pracuję. Właśnie chciałbym coś "garażowo" zacząć, żeby potem móc się rozwinąć. Może faktycznie jakaś produkcja świec, czy coś w tym stylu? Różowa by ogarniała np. instagrama. Ale nie wiem jak by było ze zbytem. Najgorsze, że nie wiem w jakiej branży chcę zacząć.
  • Odpowiedz
@sos_sojowy_jasny: Nie pytaj chata. Jeśli masz miejsce to kup maszynę do robienia peletu i zaczynaj. Tonę trocin powinieneś kupić za jakieś 100 pln a jeśli paletę(tonę) sprzedasz sam bez pośredników to zarobisz razy 10. Jeśli masz miejsce to tez opłaca się kupować drzewo potem jes ścinać,ciąć i rąbać ale tu tez dochodzi miejsce do przechowywania. Mokre drewno gorzej sprzedać (sprzedawcy drewna kupują na metry sześcienne a często (przynajmniej w latach
  • Odpowiedz
@sos_sojowy_jasny: Nie wiem. Wiem tylko ze pelet robi się z trocin i w tym biznesie najtrudniej jest o materiał. Przede wszystkim jeśli masz prace z której się utrzymujesz, masz miejsce na produkcję peletu i masz czas to myśle ze powinieneś spróbować. Przeciętna maszyna kosztuje między 10-20 tys (taka co w weekend pracy przerobi mniej więcej dwie tony). Zacznij robić i sprawdz czy dasz radę to rozwijać. Uważam ze dysponujesz sensowna
  • Odpowiedz
@sos_sojowy_jasny: ciekawy pomysł jeśli potrafisz to sprzedać i jesteś robotny i twoi sąsiedzi ogrzewają pelletem i będziesz im to wozić. I sprzedawać taniej niż rynek, bo nie masz w sumie niczego.

To już lepiej sobie kup kontener i zrób z tego suszarnię na drewno. W obu przypadkach i tak potrzebujesz się dogadać z tartakiem.

z resztą po c--j ja to piszę, zajmij się hodowlą jedwabników
  • Odpowiedz
@ChacharZWarszawy: No dobra. Dajmy na to, że rozeznam się w sytuacji, dogadam się z jakimś tartakiem. 2 maszyny to jest chyba minimum, co jest potrzebne, dla większej wydajności z 4. To wszystko mogę robić w stodole, jest miejsce. Od miejscowych rolników jestem w stanie załatwić tanio bele słomy. To nam daje kolejną możliwość innych produktów, np. jako wyściółka dla zwierząt na olx/allegro. To można sprzedawać lokalnie, dowozić jakimś busem na
  • Odpowiedz
@sos_sojowy_jasny z takimi maszynami co przerobisz 2 tony w tydzień to zapomnij o produkcji na usługi, więcej syfu niż to warte, trociny teraz drogie i każdy chce do produkcji. Jak ten pellet zapakujesz? Pani Janina kupi od ciebie big bag? Bez workowania mało kto to kupi.
Takie liczenie że sąsiad ci sprzeda po pieniądzach słomę do nikąd nie prowadzi bo on ci sprzeda 3 baloty a ty będziesz się rozwijał i
  • Odpowiedz