Wpis z mikrobloga

Jak zacząć VANlife? Myślę o VW California ale się zastanawiam czy to dobry wybór. Naoglądałem się tych youtubów o vanlife i chciałbym spróbować tego stylu życia, ale nie mam odpowiedniego auta do tego :( Czy poradzę sobie z opróżnianiem wody szarej itp? Czy przy vanlife właśnie trzeba zatrzymywać się na kempingach żeby opróżniać tą wodę? W sumie koszt 300 000 zł za to auto to możnaby serio dużo podóży zrobić za to, kurde waham się ...

#vanlife #motoryzacja #california #camping #kamper #vw #volkswagen #podroze #zycieismiercwszystkie #porady
pearl_jamik - Jak zacząć VANlife? Myślę o VW California ale się zastanawiam czy to do...

źródło: Volkswagen-california-2019-test-opinia-pl1-e1560200970355

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pearl_jamik: imho wszystko jest do nauczenia się ale nie wydaje mi się to zbyt wygodne, wolałbym jednak tę kasę wydać na podróże z plecakiem do jakiegoś odległego kraju. Dodatkowo trochę martwi mnie fakt naprawy takiego auta - jak jesteś mechanikiem to spoko ale jak robisz tylko podstawę przy swoim aucie to taki vanlife to ryzyko
  • Odpowiedz
@pearl_jamik:

Jak zacząć VANlife?

1. Od zastanowienia się, co tak naprawdę planujesz robić. Objazdówki według planu (kamper), objazdówki na pałę (blaszak), siedzenie dwa tygodnie w jednym miejscu bez ruszania się (przyczepa)?
2. Wypożycz kampera i pojedź gdzieś
  • Odpowiedz
@pearl_jamik: europa coraz mocniej się zamyka na turystykę kamperową. W większości miejsc np. we wloszech traktują cie jak intruza. Policz sobie ile wychodzi samo paliwo, dolicz do tego oplaty za autostrady, ubezpieczenie, coroczny serwis, awarie itd. jeżeli nie masz nic co Cie ogranicza w podróżach samolotem to raczej bez sensu.

@kasztan00 stary o czym ty piszesz? Ciężko nawet się odnieść do tego wysrywu xD
  • Odpowiedz
@kasztan00: jaka jest twoja definicja "blaszaka"? Spałeś tylko na kempingach? O jakich ograniczeniach piszesz które nie obowiązują "blaszakokampera"? Wiesz, że blaszak to może być caddy, mała t4 albo ducato l4h3?
  • Odpowiedz
@kasztan00: Zgodnie z oficjalnym stanowiskiem Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji, kampery o DMC do 3,5 tony mogą poruszać się z takimi samymi prędkościami jak samochody osobowe. Co do reszty to ma olbrzymie znaczenie przy AC jako co jest zarejestrowany samochód bo jak Ci go zajebią to dostaniesz kwotę jak za osobówkę a nie za kampera.
  • Odpowiedz