Wpis z mikrobloga

Ktoś mi wyjaśni dlaczego banki maja taki ból d--y o zarobki w obcej walucie skoro ja nawet jakbym zarabiał w PLN to przecież dzień po otrzymaniu kredytu mogę zmienić pracę na taką gdzie będę zarabiać w obcej walucie?

Podejście banków jest p------e. Powinni patrzeć na wpływy, ewentualnie oceniac ryzyko kursowe i uwzględniać to przy wyliczaniu zdolności

#nieruchomosci #kredythipoteczny #kredyt #bank
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Podejście banków jest p------e. Powinni patrzeć na wpływy, ewentualnie oceniac ryzyko kursowe i uwzględniać to przy wyliczaniu zdolności

@PrzyjaznyMireczek: to wynika z rekomendacji S KNFu, po tym jak frajerzy zostali dojechani na kredytach frankowych.
Ciekawe czy ten wymóg pojawił się z troski o kredyciarzy, czy już po tym jak role się odwróciły i to banki zaczęły wychodzić na frajerów po pierwszych wyrokach sądowych ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
@PrzyjaznyMireczek: podpisując umowę kredytową zobowiązujesz się do zgloszenia każdej zmiany pracy (teorwtycznie bank ci może nawet wypowiedzieć umowę kredytu za niedopełnienie formalności). Jeśli twoje dochody znacznie spadną, to bank ma prawo zażądać od ciebie dodatkowego zabezpieczenia. W praktyce tego nie robią, puki spłacasz rate na czas.

Mając kredyt denominowany w obcej walucie bank bierze na siebie za równo ryzyko walutowe jak i ryzyko twojej utraty płynności (robote mozesz stracić wszędzie),
  • Odpowiedz
@PrzyjaznyMireczek: Banki nie mają bólu d--y, tylko po prostu już raz zostały okradzione w majestacie prawa przez państwo za dawanie kredytów indeksowanych w innej walucie i nie chcą być okradzione drugi raz xD

Podziękuj frankowcom.
  • Odpowiedz