Wpis z mikrobloga

• 451
@Zoyav: dokładnie, zbyt dużo uwagi poświęcamy na nauke dzieci humanistycznych przedmiotów. Powinno być wcześniej profilowanie i jak najmniej wytwarzania ludzi zupełnie nie potrzebujących wielu lat nauki którzy i tak skończą w gastronomii, magazynie czy układaniu kostki. To się nie opłaca bo anetka czy mariuszek uczą się tyle lat o jakimś zgadywaniu jaki jest klucz i co autor wiesza miał na myśli i wszyscy za to płacimy, a potem i tak
  • Odpowiedz
  • 161
@fff112: straszne jest mieć takie poglądy jak twoje. To co napisałeś przypomina mi Huxleya, ludzie zaprogramowani już od urodzenia do wykonywania konkretnej pracy przypisanej do statusu społecznego. Dlaczego uważasz, że edukacja jest po to aby nauczyć ludzi pracy ? Do wielu zawodów w których ludzie pracują nie potrzeba jest żadna szkoła tylko 2 tygodniowe przyuczenie. Ja uważam, że to wspaniałe osiągnięcie pracy wielu pokoleń, że możemy się uczyć, poznawać naszą
  • Odpowiedz
@Nadia_: dziś bez zarobków nie masz nic..chyba, że dziedziczysz i nie musisz zrabiać na mieszkanie, ubrania samochody. Na minimalnej jest wegetacja i tylko ludzi mających coś po kimś stać na minimalną. System jest zbudowany tak, że masz zarabiać i oddawać i wszystko ma się opłacać finansowo. Jak myślisz, dlaczego państwo z jednej strony pozwala na alko/p-------y a z drugiej ogranicza? Bo się liczy stosunek z akcyz do strat w systemie
  • Odpowiedz
@Nadia_: co do sedna sprawy się z tobą zgadzam. Gorzej jak pójdziesz do technikum elektrycznego i masz więcej zajęć z języka polskiego, biologii, historii i wiedzy o sztuce, niż przedmiotów technicznych. No i więcej czasu musisz poświęcić na naukę tychże przedmiotów, ponieważ kompletnie cię one nie interesują.

Sam przedmiot języka polskiego też zawsze był zabawny. 10 lekcji analizowania Pana Tadeusza, a na historii przerabiasz legiony rzymskie.
  • Odpowiedz
@thorgoth: żeby chociaż jeszcze to co jest na polskim miało coś wspólnego z rzeczywistą krytyką tekstu i z poważną literaturą

@fff112 jak wiadomo celem szkolnictwa powinno być wyprodukowanie za publiczne pieniądze jak najwydajniejszych roboli dla prywatnych firm
  • Odpowiedz
@fff112: poruszyłeś wiele tematów na raz, co do dziedziczenia. Tak, na minimalnej można spokojnie jak się coś tam odziedziczyło. Co nie jest znowu aż tak rzadkie. Mam wielu znajomych po humanistycznych szkołach i studiach, osiągają sukcesy, wielu z nich ma własne firmy. Tutaj wydaje mi się klucz sukcesu, żeby dorobić się pieniędzy trzeba założyć coś swojego, na etacie można zarobić pieniądz, ale to musi być jakiś specjalista. (domena raczej ludzi
  • Odpowiedz
zupełnie nie potrzebujących wielu lat nauki

@fff112: Poszedłbym dalej i postulował zupełną rezygnację z nauki ludzi mających wykonywać najprostsze prace. XD
  • Odpowiedz
marnowanie czasu na analizowanie jakichś głupich powieści i jeszcze głupszych wierszy

@Zoyav: jak zyjesz z łopata w reku to nie musisz
  • Odpowiedz
@thorgoth: zawsze mnie to r-----------o jak było x lekcji o całej epoce, a potem wjeżdżał jakiś wiersz, który mówił dosłownie o tym samym o czym się przed chwilą uczyliśmy tylko za pomocą metafory, a 3/4 klasy "reee i skąd my mamy wiedzieć o co tu chodzi" xD
potem nie mogłem ocenić czy to ja jestem mądrzejszy czy większość klasy ułomna
  • Odpowiedz
Nie ma niepotrzebnego przedmiotu w szkole. Każdy dorzuca swoją cegiełkę do wiedzy ogólnej, która po prostu przydaje się w codziennym życiu, żeby mieć jako takie pojęcie o otaczającym cię świecie i procesach w nich zachodzących.
Czy podstawa programowa jest przygotowana idealnie? Pewnie nie. Same przedmioty też pewnie idealnie nauczane nie są. Ale powiedzieć że są niepotrzebne to już wyższy poziom ignorancji.
  • Odpowiedz
@srgs: od razu widać, że ta grafika nie przedstawia najtrudniejszego przedmiotu, tylko przedmioty, na które poświęca się najwięcej godzin lekcyjnych. Włosi i Grecy mają bogatą historię, sięgająca starożytności, więc najwięcej mają w szkole historii. My mamy bogatą historię dostawania w-------u i przelewania tych przeżyć na papier, więc mamy najwięcej jez.polskiego.
  • Odpowiedz