Wpis z mikrobloga

Witam. Mam pytanie do ekspertów. Mam problem mianowicie wczoraj samoczynnie wyłączył mi się komputer. Po ponownym odpaleniu pojawiły mi się artefakty i bluescreen. Po ponownym włączeniu komputer normalnie się ładował do czasu załadowania windowsa. Po czym zrobił się czarny obraz. Odinstalowałem sterowniki do karty graficznej w trybie awaryjnym i komputer się włączył. Posiadam dwie karty graficzne. Jedna zintegrowana drugi jakiś radeon. Moje pytanie brzmi co może być przyczyną tego. Niedawno wymieniałem pastę chłodzącą. Podczas czyszczenia komputera z użyciem małej sprężarki wiatrak zaczął dość głośno chodził. Uniemożliwiało mi to nawet rozmowę na ts'ie z powodu hałasu. Co może być przyczyną tego?

#pytaniedoeksperta #pytanie
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czyli wymienić zasilacz? Zintegrowana karta graficzna po podłączeniu do monitora normalnie wyświetla się obraz. Mój laptop to Lenovo Y560. Mam przełącznik pomiędzy dwoma kartami graficznymi. Jeżeli działam na zintegrowanej wszystko śmiga. Jeżeli przestawię się na kartę graficzną Radeona od razu znika obraz. To na pewno zasilacz
  • Odpowiedz
@Ow3n: pewnie popsułeś wiatrak i karta się przegrzewa. Odpal komputer z otwartą jednostką i zobacz, czy wiatrak się kręci. Jak nie, to wymień – może jeszcze uratujesz kartę.
  • Odpowiedz
@mudkipz: Chodzi o to, że wiatrak chodzi, ale głośno. Karta była używana nawet grając w LoL'a. Załamałem się lekko. Jak sprawdzić czy karta dobrze hula czy nie
  • Odpowiedz
@Ow3n: mój wiatrak od karty graficznej przed śmiercią też chodził bardzo głośno (a może nawet w ogóle nie chodził, tylko próbował) i pojawiały się artefakty. Pewnie kręci się bardzo powoli albo w ogóle (jest czymś trochę blokowany) i nie potrafi dostatecznie dobrze schłodzić karty. Mówię – zobacz, czy tak właśnie jest i wymień wiatrak.
  • Odpowiedz
I myślisz, że to ma wpływ na to, iż nie chce się zainstalować karta graficzna. Znaczy jak się instaluje to od razu robi się czarny obraz.
  • Odpowiedz
@mudkipz: I myślisz, że to ma wpływ na to, iż nie chce się zainstalować karta graficzna. Znaczy jak się instaluje to od razu robi się czarny obraz.
  • Odpowiedz