Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się nad zakupem pierwszego gravela, budżet ok. 5k i najchętniej wziąłbym na raty 0%. Poczytałem i bardzo polecany jest esker 5.0 z rocznika 2025. Wszystko mi w nim pasuje (linki puszczone w ramie, hydrauliczne hamulce) jednak jedyne dostępne opcje to napęd 1x12. Jeżdżę rekreacyjnie, planuję jeździć nim po asfalcie i szutrze (50/50), na cięższy teren mam hardtaila. No i jak poczytałem to stopniowanie w jednorzędowej kasecie może być problemem, szczególnie przy jeździe po asfalcie. Pytanie do użytkowników kaset jednorzędowych, czy faktycznie jeżdżąc po trasach 80-150km odczuję to gorsze stopniowanie? Czy idzie się do tego przyzwyczaić i do rekreacyjnej jazdy da radę? Czy jednak do rekreacyjnej jazdy lepiej celować w 2 blaty i szukać innego roweru?
#gravel #rower
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Idaho597: bardziej martwi mnie duży skok przełożeń, że na jednym będzie za miękko a na drugim za twardo ale o ile się nie ścigam ani nie skupiam się na idealnym trzymaniu kadencji to nie wiem czy to ma takie duże znaczenie
  • Odpowiedz
@Anhed: w lesie to i tak nie ma znaczenia, bo dziury, piachy i o tym bardziej myślisz niż o kadencji, a na asfalcie po prostu więcej wachlujesz tylną
  • Odpowiedz
  • 0
@dran2: Mam starego mtbka na 3x9 i na pewno na szosie brakuje mi większego przełożenia. Za to bardzo pasuje mi to że mogę dobrać bieg tak żeby ciągle móc pedałować w miarę podobnym naciskiem. A akurat przełożenie w 1x12 i 2x10 jest podobne z tego co widzę, różni się tylko stopniowanie i jedynie jego się obawiam. Nie jeździłem nigdy na 1 rzędowej kasecie, może wypożyczę sobie rower na jeden dzień
  • Odpowiedz
@Anhed: najbardziej w 1x będzie ci brakowało spadającego łańcucha i wiecznie rozregulowanych przerzutek. Jak nie masz nad uchem trenera brzęczącego o trzymaniu kadencji 90+ to nawet nie zauważysz stopniowania.
  • Odpowiedz
@Anhed: to rekreacyjna jazda czy nie? Te 3x9 używałeś zgodnie z przeznaczeniem czy łańcuch był wiecznie skrzyżowany? Bo większość osób co się nad tym zastanawia to ma problem z ogarnięciem prawidłowego stopniowania w 2x10.
Generalnie jeśli możesz wypożyczyć rower który masz zamiar kupić albo z takim samym napędem to to bardzo dobry pomysł.
  • Odpowiedz
@Anhed: mam ten rower, faktycznie czasami np przy 31,5km/h na jednej przerzutce jest zbyt wolne kręcenie a na drugiej zbyt szybkie. Wystarczy lekko przyspieszyć lub zwolnić lub to przeboleć. Ja jestem zadowolony. Przełożeń do jazdy w grupie 44km/h+ zbytnio nie ma ale jeżdżę sam i się nie ścigam tylko trenuję. Za to pod górkę super lekkie przełożenia są
  • Odpowiedz
@Anhed: jedyne co wymieniłem to opony, tam w środku taśma jest strasznie gruba w tych obręczach DT oryginalnie i nie da się tego wymienić w trasie. Wszystko wywalilem i wrzuciłem standardowe pawie slicki gravelking 40mm na tubelessach żeby mieć święty spokój. Pomijam fakt że za chiny nie mogę tylej przerzutki wyregulować tak żeby sprawnie przerzucała no ale to jest tylko kross. Może dam kiedyś na serwis. Jak na razie 3000km+
  • Odpowiedz
  • 0
@przemo25osw: nie mam problemu z prawidłowym ogarnianiem przełożenia, nie jeździłem na przekoszonym łańcuchu. Czasem w trudnym terenie zdarzyło mi się zapomnieć zbić bieg z przodu i przekosiłem łańcuch ale to były sporadyczne sytuacje i raczej w takich miejscach gravelem bym nie jeździł. A do 3 blatów jestem przyzwyczajony bo od dziecka na takich jeździłem i bez zastanawiania się potrafię je obsługiwać. Gdybym miał wybór w tej samej cenie tego samego
  • Odpowiedz
  • 0
@dzem_z_rzodkiewki: O no to super, i rozumiem że to tylko sporadycznie czuć? A tak w większości jazdy to jeździ się ok i to nie przeszkadza? I co do opon to zmieniać je już na starcie czy sezon obleci na nich?
A co do przerzutki to hak sprawdzałeś? W mtbku miałem z tym problem, próbowałem go prostować ale ciągle coś było nie tak i w końcu się wkurzyłem, wsadziłem nowy hak
  • Odpowiedz
I co do opon to zmieniać je już na starcie czy sezon obleci na nich?

@Anhed: jak wolisz, ja stwierdziłem że te oryginalne jakbym złapał kapcia w lesie to nie naprawie sam tak to wszystko ciasno siedzi. Przynajmniej taśmę w środku bym wywalił i dał inną żeby móc samemu sobie poradzić. Podobne opinie latały na facebooku że ludzie się popłakali a nie zdjęli opone z obręczy - mimo dobrych łyżek

i
  • Odpowiedz
@Anhed: najlepiej po prostu przymierz się do zdjęcia opony i zobaczysz jak to siedzi. Jeżeli łatwo ją zrzucisz z obręczy i założysz to zostaw ale raczej tego nie poprawili i siedzi tak że trzema łyżkami trzeba się mordować godzinę. Po wymianie taśmy i opon jest wszystko ok
  • Odpowiedz
@Anhed: od 0 do 31km/h nie odczujesz żadnych braków w kasecie. Nie zastanawiaj się tylko spróbuj czegoś nowego, bo sie wiecznie będziesz zastanawiał ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 0
@dzem_z_rzodkiewki: Ok to jak to nie jest uciążliwe to się pewnie zdecyduję na 1 rzędową :D I dzięki za info odnośnie opon, zorientuję się w temacie.
Co do haka to samemu bez przyrządu do prostowania i tak tego nie sprawdzi a przyrząd jest droższy niż sam hak xD
  • Odpowiedz
@dzem_z_rzodkiewki: Też nie mogę dojść do ładu z tą przerzutką, ale ja miałem przygodę że zawadziłem wózkiem przerzutki lub czymś innym aż koło zblokowało i myślałem że się pogięła. Oddałem na serwis powiedzieli że jest ok, a hak tylko odrobinę był skrzywiony i niby to nie wpływało na pracę przerzutki. Po serwisie i tak trzeba było samemu baryłką kręcić, napiąłem linkę i było lepiej, a teraz mam tak że jak
  • Odpowiedz